Δημ. Συμβούλιο Πύργου: Είπαν όχι για το «Αιγαίον» – Ανεβασμένοι τόνοι για το προσφυγικό

Με το Σώμα να εκδίδει ψήφισμα που δηλώνει την αντίθεση του στη δημιουργία κλειστού Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στο πρώην εργοστάσιο «Αιγαίον», στο Επιτάλιο πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου. Από την συνεδρίαση δεν έλλειψε, πάντως, η ένταση, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την αίθουσα τρείς παρατάξεις…

Ως «βάση» του κειμένου του ψηφίσματος (σ.σ. η τελική μορφή του οποίου θα ολοκληρωνόταν αργά χθες το βράδυ), είναι η διαφωνία του Σώματος για την επιλογή του τρόπου και του χώρου -που έχει τεχνηέντως διαρρεύσει- που φαίνεται διατεθειμένη η Κυβέρνηση να επιλέξει για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες. Η δημιουργία μιας δομής «hot – spot» βρίσκει αντίθετο το Σώμα και δεν αρμόζει στην Ηλεία, την Γη της φιλοξενίας και του πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων…

Το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή του Επιταλίου συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης με την ένταση, αρχικά, να καταγράφεται μεταξύ του Κώστα Νικολούτσου και του πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου Νώντα Κυριαζή, επί της διαδικασίας.

«Διαφωνούμε με τις ανθρώπινες αποθήκες ψυχών»…

Ακολούθως το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος που, μεταξύ άλλων, είπε ότι «Πρόκειται για ένα θέμα που ανακινήθηκε σε 2η φάση και δεν μιλάμε για φιλοξενία αλλά φύλαξη. Αυτά τα σύγχρονα Αλκατράζ δεν αποτελούν στοιχείο του σύγχρονου Ελληνισμού κι εμείς διαφωνούμε απόλυτα.

Οι συνθήκες που δημιουργούνται είναι απάνθρωπες και λέμε όχι για λόγους ανθρωπιστικούς. Δεν είμαστε η εξαίρεση αφού αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η πολιτική ηγεσία της χώρας θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Στον Πύργο υπάρχουν διαμερίσματα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αποκλειστικά και μόνο οικογένειες Σύριων που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε απάνθρωπες φύλακες σε έναν χώρο που πλημμυρίζει συχνά – πυκνά και βρίσκεται στο κόκκινο σύμφωνα με την έκθεση του «Δάρδανου» της Γενικής Γραμματείας Πολιτική Προστασία, ενός χώρου που δέχεται ακτινοβολίες και πιθανόν διαθέτει ακόμα ίχνη από βαριά μέταλλα και φυτοφάρμακα όπως ανέφερε και η μελέτη Γκινόπουλου… είναι ρατσιστές αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο. Δεν μπορείς να συμπιέσεις ανθρώπους σε τέτοιους χώρους.

Αυτή είναι και η διαφωνία των κατοίκων του Επιταλίου που συμβιώνουν με αλλοδαπούς εδώ και χρόνια. Διαφωνούμε με τις ανθρώπινες αποθήκες ψυχών. Ας κάνουν εξωτερική πολιτική με άλλο τρόπο».

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Επιταλίου Γιάννης Μπαλάσκας που δήλωσε ξεκάθαρα την αντίθεση του για την επιλογή ενός χώρου που βρίσκεται εκεί που κάποτε υπήρχε λίμνη. Παράλληλα ζήτησε από το Σώμα να σταθεί στο ύψος του και να πάρει απόφαση ανάλογη της σοβαρότητας του θέματος…

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Κώστας Νικολούτσος που διαφώνησε «στα σημεία» από τα λεγόμενα του δημάρχου με την ένταση να ανεβαίνει και να έχουμε λεκτική αντιπαράθεση που οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης…

Αποχωρήσεις…

Στην επανέναρξη της συνεδρίασης ο κ. Νικολούτσος ανακοίνωσε την αποχώρηση της παράταξης του από τη συνεδρίαση αναφέροντας ότι «δεν μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου» και διευκρινίζοντας παράλληλα ότι υποστηρίζει τα αιτήματα των κατοίκων του Επιταλίου.

Στο ίδιο μήκος… αντίδρασης κινήθηκαν και οι κκ Καννής και Καράμπελας, που αποχώρησαν επίσης μαζί με τους δημοτικούς σύμβουλους των παρατάξεων τους. Πάντως ο κ. Καννής, πριν αποχωρήσει, εξέφρασε την κατανόηση του για τις φοβίες και τους ενδοιασμούς των κατοίκων του Επιταλίου δηλώνοντας παράλληλα την αντίθεση του στην δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας στο «Αιγαίον»…

Ο Γιάννης Αργυρόπουλος δήλωσε σύμφωνος με τις απόψεις του δημάρχου διευκρινίζοντας πως «Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε την φιλοξενία μικρού αριθμού προσφύγων σε κάποια άλλα κτίρια της περιοχής».

Ο Λάμπης Αριστειδόπουλος ανέφερε ότι «Στην Πάτρα οι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Εφ` όσον ζητήθηκε σχεδιασμός γιατί αποχώρησαν οι παρατάξεις;».

Ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Κόρδας δήλωσε πως «Ο δήμος Πύργου θα πρέπει να δεχθεί έναν αριθμό προσφύγων», ο αντιδήμαρχος Γιάννης Παπαδημητρίου μίλησε για «ανθρώπους που έχουν βιώσει διωγμό, πόνο και στερήσεις», τονίζοντας ότι «η δημιουργία hot spot μόνο κακό θα επιφέρει»…

Τέλος το λόγο, πήρε και ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού Πύργου Τάκης Γεωργόπουλος που, μεταξύ άλλων, είπε ότι «Δεν ενδείκνυται να φυλακιστούν σε έναν τέτοιο χώρο 1.500 άνθρωποι».