Γυναίκα Ηλεία

Δήμοι ‘Ηλιδας – Πηνειού: ‘Μαραθώνιος’ πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης, πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού αναλαμβάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας, διοργανώνοντας έναν ‘Μαραθώνιο πρόληψης’ το τριήμερο 15-16 και 17 Ιουνίου στους δήμους Ήλιδας και Πηνειού.

Η συγκεκριμένη δράση είναι μόνο η αρχή, καθώς στόχος του Συλλόγου είναι να υπάρξει και συνέχεια, προκειμένου να στηριχθούν οι πολίτες σε τομείς που η πολιτεία δείχνει το αδιάφορο πρόσωπό της.

Υποστηρικτές της προσπάθειας του Ιατρικού Συλλόγου ο πρώην Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης και ο Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, οι οποίοι ως μέλη του Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να στηριχθεί και υλοποιηθεί η συγκεκριμένη προσπάθεια, ενώ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χθες μαζί με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστα Τσαούση και τον διοικητή του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Γιάννη Λέντζα, ανακοινώθηκε ότι με πρωτοβουλία τόσο του κ. Λυμπέρη όσο και του κ. Καστρινού θεσμοθετείται η χορήγηση υποτροφίας σε νέους επιστήμονες για την παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων για τον καρκίνο του μαστού.

Αρωγός της προσπάθειας του Ιατρικού Συλλόγου και ο διοικητής του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Γιάννης Λέντζας, που στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις.

Εξειδικευμένοι γιατροί

Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσαούσης εξήγησε ότι πρόκειται για έναν ‘Μαραθώνιο πρόληψης του καρκίνου του μαστού’ που αφορά γυναίκες και άνδρες και τόνισε ότι ο ιατρικός κόσμος έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες και είναι σημαντική η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών, καθώς η πολιτεία αδιαφορεί πολλές φορές.

Το τριήμερο 15-16 και 17 Ιουνίου θα βρίσκονται στην Ηλεία εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, για να προχωρήσουν σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού και ανάλογα με το τι θα εντοπίσουν θα υπάρξει και συνέχεια. Οι εξετάσεις αφορούν τον πληθυσμό στους δήμους Ήλιδας και Πηνειού και θα πραγματοποιηθούν και δύο ενημερωτικές ομιλίες σε Αμαλιάδα και Γαστούνη.

«Η δράση αυτή, γι’ αυτό και μιλάμε για ‘Μαραθώνιο’, θα αφορά σε διαγνωστική ιατρική, σε χειρουργική αντιμετώπιση, εξετάσεις και ψυχολογική υποστήριξη και θα έχει και συνέχεια», υπογράμμισε ο κ. Τσαούσης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους κ.κ. Λυμπέρη και Καστρινό δια μέσω των οποίων η ΚΕΔΕ είναι ο μεγάλος χορηγός της δράσης, καθώς και τον κ. Λέντζα για την προσωπική του παρέμβαση και στήριξη.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν αφίσες προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και να δηλώνουν συμμετοχή, γιατί ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχής θα προγραμματιστεί και ο αριθμός των γιατρών που θα επισκεφθούν την Ηλεία. Εκτός από την Αμαλιάδα και την Γαστούνη γίνεται προσπάθεια για να μεταβεί το team των γιατρών και σε άλλες πόλεις του δήμου Πηνειού.

‘Ιδού η Ρόδος, ιδού και η πράξη’

Από την πλευρά του ο κ. Λυμπέρης, που είναι και μέλος του ΚΕΣΥ, εξέφρασε την ικανοποίησή του που κατάφερε μαζί με τον κ. Καστρινό να συνδράμουν ως ΚΕΔΕ στην προσπάθεια και έδωσε συγχαρητήρια στον Ιατρικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία. «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που το ονομάσαμε ‘Μαραθώνιο’ γιατί σημαίνει ότι δεν είναι άλλο ένα πυροτέχνημα που συνηθίζεται σε αυτή την χώρα και τον τόπο. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να προσφέρουμε διαρκώς στο κοινωνικό σύνολο. Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και η πράξη και εύχομαι να ευοδωθεί η προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπέρης.

Με σοβαρότητα

Ο κ. Καστρινός ανέφερε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία που είναι μόνο στην θετική κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με σοβαρότητα αντιμετωπίζει σοβαρά αιτήματα. Το πρώτο αίτημα ήταν όταν με πρωτοβουλία του κ. Λυμπέρη στηρίχθηκε από την ΚΕΔΕ το αίτημα για την Αρχαία Ολυμπία και την Ιερή Εκεχειρία και αυτό είναι το δεύτερο αίτημα και θα κάνουμε και άλλες δράσεις. Μόνο με σοβαρά αιτήματα και αποτελέσματα μπορούμε να κάνουμε πράγματα και πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το σηματάκι της ΚΕΔΕ είναι ‘μαγαζί γωνία’ και δεν περνούν πολλοί σύλλογοι από εκεί. Μόνο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και τώρα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αμαλιάδας».

Επίσης ανέφερε ότι το Κέντρο Υγείας Γαστούνης θα είναι στην διάθεση των γιατρών και ξεκαθάρισε ότι και ίδιος και ο κ. Λυμπέρης θα στηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Επαγρύπνηση

Συγχαρητήρια στον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας και την ΚΕΔΕ έδωσε και ο κ. Λέντζας, ο οποίος χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια, γιατί όπως είπε ο καρκίνος του μαστού ‘χτυπά’ νεαρές γυναίκες και πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και όχι εφησυχασμός. «Πρέπει να είμαστε συστηματοποιημένοι στην πρόληψη, αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε. Η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας είναι αλληλέγγυα και ζωντανό κύτταρο στην κοινωνία. Ότι χρειαστεί στα μέτρα που μπορούμε  να το παρέχουμε θα το παράσχουμε. Στηρίζουμε την ενέργεια και ελπίζουμε να υπάρξουν μιμητές» είπε μεταξύ άλλων.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσαούσης ερωτηθείς ανέφερε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος ήρθε σε επαφή με τον δήμο Ήλιδας για να συνδράμει, ωστόσο όπως είπε έλαβε απάντηση ότι ο δήμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ως χορηγός και έτσι προσεφέρθησαν ο κ. Καστρινός και ο κ. Λυμπέρης ως εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ. Βέβαια, ο δήμος Ήλιδας παραχωρεί την αίθουσα στο Λαζαράκειο για να γίνει η μία ενημερωτική ομιλία.

Όλη η επικαιρότητα