Ομογένεια

«Δημιουργικό Κέντρο Δράματος και Τεχνών» για παιδιά και νέους

1.png
Ακούστε το άρθρο

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και σε μια προσπάθεια να καλυφθεί ένα κενό που υπάρχει στον χώρο του πολιτισμού και της κουλτούρας στην Ελληνική παροικία, δημιουργήθηκε το «Δημιουργικό Κέντρο Δράματος και Τεχνών» για παιδιά και νέους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κέντρο που λειτουργεί με επαγγελματίες και ειδικούς εκπαιδευτικούς και απευθύνεται σε παιδιά και νέους που αγαπούν τη δημιουργία, τη θεατρική έκφραση, τις κατασκευές, το παιχνίδι, τον πειραματισμό, τη μάθηση και γενικά ότι έχει σχέση με τις Καλές Τέχνες.

Με το νέο φορέα, τα ελληνόπουλα της Μελβούρνης έχουν την ευκαιρία να μιλάνε την ελληνική, σε όποιο επίπεδο και να είναι, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να ανακαλύψουν πτυχές του χαρακτήρα τους και να αναδείξουν την προσωπικότητά τους, μέσω της θεατρικής δημιουργίας.

Η Ελληνική Κοινότητα, με τη δημιουργία του νέου Κέντρου δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στα καλλιτεχνικά δρώμενα της παροικίας, με θεατρικές παραστάσεις κατά την διάρκεια της χρονιάς και να την αντιπροσωπεύουν με συμμετοχές σε Διεθνή Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου.

Στο Δημιουργικό Κέντρο γίνονται μαθήματα Θεατρικής Έκφρασης. Το Θεατρικό/Δραματικό Παιχνίδι είναι μια διαδικασία με την οποία το παιδί, με ευχάριστο τρόπο, εκφράζει τα συναισθήματά του και βρίσκει τρόπους επικοινωνίας. Όσο πιο παιγνιώδης είναι η μάθηση τόσο πιο εύκολα και ευχάριστα το παιδί μαθαίνει.

Τα μαθήματα που γίνονται στο Δημιουργικό Κέντρο είναι:

  • Αυτοσχεδιασμοί
  • Ορθοφωνία
  • Παντομίμα
  • Κινησιολογία
  • Εισαγωγή στον ρόλο
  • Σωματική και λεκτική έκφραση
  • Κατασκευή μάσκας-κούκλας/κουκλοθέατρο
  • Εισαγωγή στα είδη θεάτρου
  • Μύθοι/παραμύθια

Τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούνται για τα μαθήματα αυτά είναι κείμενα (μύθοι, παραμύθια, ποιήματα), εικόνες, υφάσματα, υλικά κατασκευής, μουσική. Η φαντασία και ο τρόπος σκέψης των παιδιών είναι τα βασικά εργαλεία για την ολοκλήρωση των μαθημάτων.

Ο σκοπός του Κέντρου, δεν είναι οι μαθητές να γίνουν ηθοποιοί, απλά να βρουν μεθόδους να εκφράσουν καταστάσεις και ρόλους με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Να ευαισθητοποιήσουν και να καλλιεργήσουν την έκφρασή τους. Να οξύνουν την φαντασία τους, να μαθαίνουν να συνεργάζονται, να αποκτούν θάρρος και αυτοπεποίθηση στον λόγο, να δημιουργούν με τα χέρια και το μυαλό τους. Να μάθουν να είναι καλοί θεατές και να τους δίνεται η δυνατότητα να νιώσουν την χαρά της δημιουργίας.

Το «Δημιουργικό Κέντρο Δράματος και Τεχνών» (Creative Drama & Arts Centre) φιλοξενείται στους χώρους του Alphington Grammar School, όπου εκεί γίνονται τα μαθήματα σε εβδομαδιαία βάση.

Τα δίδακτρα είναι μόνο $200 για φέτος, επειδή η έναρξη των μαθημάτων έγινε από το δεύτερο εξάμηνο, την 1η Μαϊου. Τα μαθήματα διεξάγονται στο σχολείο της Κοινότητας Alphington Grammar, στη διεύθυνση: 18 Old Heidelberg Road, Alphington VIC 3078, και ώρα 5.00-6.30μμ.  

Για περισσότερες πληροφορίες: 0424-431373 (2-4 το απόγευμα) ή και στο theatre@greekcommunity.com.au

Βάσω Ν. Χαριτοπούλου

vasso-charitopoulou@hotmail.com

πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Όλη η επικαιρότητα