Συνεντεύξεις

Δημήτρης Δουφεξής: «Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη δυναμική των Πύργιων!»

Ακούστε το άρθρο

Στο «τιμόνι» του ιστορικού Συνδέσμου των εν Αθήναις Πυργίων βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό ο Δημήτρης Δουφεξής

Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου, μόλις 44 ετών, φέρει «βαρύ» βιογραφικό όντας έγκριτος νομικός (σ.σ. απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου “Carlo Bò” του Urbino της Ιταλίας), που ασκεί ελεύθερη δικηγορία από το 2005, σε Αθήνα, Παρίσι και Γένοβα (με πλήρη ενασχόληση με όλους τους τομείς του Δικαίου, με κύριο όγκο εργασίας στο Εμπορικό Δίκαιο, το Αστικό Δίκαιο, την Πνευματική Ιδιοκτησία και τα Διεθνή Δίκαια)…

Γλωσσομαθής αφού εκτός της μητρικής μας γλώσσας, μιλά επτά ακόμα (Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρωσικά, Πορτογαλικά), διαθέτει, μεταξύ άλλων, και την ιδιότητα του Μέλους του Ελληνικού Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης (Διαχειριστικής Επιτροπής), ο Δημήτρης Δουφεξής απαντά σήμερα στις ερωτήσεις μας που έχουν στόχο να αποκωδικοποιήσουν το όραμα του για τον Σύνδεσμο των εν Αθήναις Πυργίων, την «σχέση» του καθώς και τα πιστεύω του για την πρωτεύουσα της Ηλείας…

Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε ενεργά με τον Ιστορικό Σύνδεσμο των εν Αθήναις Πυργίων;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, οι περισσότεροι παλιοί οικογενειακοί φίλοι και γνωστοί ήταν ενεργά μέλη του Συνδέσμου. Έχω μεγαλώσει με αυτούς τους ανθρώπους και είμαι μέλος του Συνδέσμου, πριν σπουδάσω Νομική στην Ιταλία, από το 1993 που ήμουν πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν, λοιπόν, μία φυσική πορεία για εμένα. Από μέλος του Συνδέσμου, Σύμβουλος στην προηγούμενη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου και τώρα Πρόεδρος αυτού του ιστορικού σωματείου, για να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου και να συνεχίσω την προσαρμογή στη «Σύγχρονη Εποχή», που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη τετραετία.

Ποια είναι η φιλοδοξία σας ως ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου;

Στην προσπάθειά μου είμαι περισσότερο πρακτικός παρά φιλόδοξος. Επιθυμώ ο Σύνδεσμος με την υποστήριξη των μελών του, να εδραιώσει το θεσμικό του ρόλο ως «Πύργος μακριά από τον Πύργο» και να είναι ενεργός τόσο εδώ στην Αθήνα, όσο και εκεί, στην ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Αλήθεια, πως πιστεύετε ότι αντιμετωπίζουν τους Πυργίους στην Αθήνα;

(Πλατύ χαμόγελο!) Θέλει κότσια για να δηλώνεις «Πυργιώτης» στην Αθήνα! Είμαστε πολύ παρεξηγημένοι! Μάλλον θα μας ζηλεύουν, δεν εξηγείται αλλιώς! Όμως κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη δυναμική μας όπως και νά ’χει το πράγμα.

Μεγαλώσατε στον Πύργο έως ότου φύγατε από την πόλη για τις σπουδές σας και, πλέον, δραστηριοποιείστε επαγγελματικά στην Αθήνα… τι είναι αυτό που σας λείπει περισσότερο από τον Πύργο;

Η αλήθεια είναι ότι γεννήθηκα στην Αθήνα και οι πρώτες μου μνήμες είναι από τους Πυργιώτες της Αθήνας. Οι γονείς μου μετακόμισαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους όταν ήμουν παιδί και τελείωσα το σχολείο στον Πύργο. Από τον Πύργο μου λείπει η κοινωνική ηρεμία, η ποιότητα της καθημερινότητας, η ευκολία της κοινωνικής ζωής και η αμεσότητα των σχέσεων. Βέβαια, όταν είσαι πιτσιρικάς όλα αυτά σε ενοχλούν και θέλεις να απαλλαγείς από αυτά. Μεγαλώνοντας όμως, τα εκτιμάς στον απόλυτο βαθμό!

Έχει ο Πύργος σήμερα τη θέση που του αξίζει;

Είναι γεγονός ότι «αξίζουμε» τα αποτελέσματα όλων των ενσυνείδητων επιλογών μας. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Πύργος είναι πολύ κατώτερη των δυνατοτήτων του. Είναι πολύ κατώτερη των στόχων που θα έπρεπε να αποτελούν επιδιώξεις του.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τις πρώτες δυο δεκαετίες του 20ου ο Πύργος γνώρισε μεγάλη οικονομική αλλά και πολιτιστική άνθηση… θαρρείτε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια ανάλογη κατάσταση και στο μέλλον;

Όλη αυτή η ποιότητα που περιγράφετε ήταν αποτέλεσμα της εμπεδωμένης συναίσθησης της συλλογικότητας μεταξύ των πολιτών του παλαιού Πύργου, αλλά και της αναγκαιότητάς της για να είναι η ζωή τους καλή. Τα πάντα ξεκινούσαν μέσα στην πόλη και με αφορμή την πόλη. Αυτό πρέπει να ξαναβρεί ο Πύργος. Χρειάζεται, βέβαια, πολύς κόπος, όρεξη και πειθαρχία. Γιατί ο δρόμος είναι πολύ μακρύς.

Διανύουμε προεκλογική περίοδο … στέλνοντας κι ένα «μήνυμα» στους υποψήφιους για τον δήμο του Πύργου ποια είναι τα τρία πράγματα που θα θέλατε ν` αλλάξετε στην πόλη;

Δεν είναι εύκολο να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση που μου κάνετε. Ξέρετε, ως μέτοικος στην Αθήνα, δεν είναι φρόνιμο να δίνω συνταγές στους συμπατριώτες μου εξ αποστάσεως. Ωστόσο θα ήθελα να υπάρξει κοινή προσπάθεια όλων των πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων του τόπου για την ανάδειξη αποτελεσματικών μεθόδων συνολικής αναβάθμισης της καθημερινότητας. Είναι υπόθεση όλων και του καθενός ξεχωριστά.

Προσωπικά πως φροντίζετε να ανανεώνετε την σχέση σας με την γενέτειρα;

Μα είμαι κάθε τρεις και λίγο στον Πύργο! Εκεί είναι ο πατέρας μου, το σόι μου, οι κουμπάροι μου, οι φίλοι μου, ένα σωρό σημεία αναφοράς για εμένα! Έχω ανάγκη να βρίσκομαι εκεί. Επανεκκινούμαι και φορτίζω τις μπαταρίες μου!

Όλη η επικαιρότητα