Αρθρογραφία Πολιτική

Δημογραφικό, ένα μεγάλο εθνικό πρόβλημα που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση και δράση

Ακούστε το άρθρο

Η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το δημογραφικό. Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία ενώ όλες οι προβλέψεις για τις επόμενες δεκαετίες είναι απογοητευτικές. Ο πληθυσμός της Ελλάδας  θα μειωθεί δραματικά.

Το δημογραφικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και που δυστυχώς η δημόσια συζήτηση γύρω από αυτό παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Το πρόβλημα, ασφαλώς, δεν είναι προϊόν της κρίσης, αλλά σαφώς επιδεινώθηκε κατά τη διάρκειά της. Πρωταρχικά αίτια της σημερινής επιδείνωσης είναι η ανεργία, η επισφαλής απασχόληση, η μείωση Οικογενειακού εισοδήματος. Η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού για το μέλλον της χώρας και της Κοινωνίας μας προβλήματος, απαιτεί  ένα κοινό μέτωπο ενεργειών από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ και Κίνημα Αλλαγής, έχουμε καταθέσει στη Βουλή μία δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων, με προτεραιότητα να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια, να αναβαθμίσουμε  τις κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, να δώσουμε κίνητρα και διευκολύνσεις για την ανατροφή των παιδιών.  Ήδη από τον Απρίλιο του 2017, ζητήσαμε την συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, για την μελέτη των αιτιών του προβλήματος και την αναζήτηση κοινών προτάσεων για την αντιμετώπισή του.

Προτείνουμε: Την καθιέρωση “Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμό” για κάθε παιδί, με την συμμετοχή τόσο του Γονέα, όσο και της Πολιτείας. Η οικογενειακή συμμετοχή να εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Κάθε οικογένεια να δικαιούται “Κοινωνική Επιταγή” για κάθε παιδί σε προσχολική ηλικία, η οποία εγγυάται το δικαίωμα για ένταξη και φροντίδα, όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό. Την Στεγαστική Συνδρομή για κάθε οικογένεια για διάστημα δύο ετών από την απόκτηση νέου παιδιού. Η στεγαστική συνδρομή να δίδεται μέσω μείωσης του φόρου εισοδήματος ή ειδικού επιδόματος ενοικίου ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ανάλογα αν η οικογένεια μένει ή όχι σε δικό της σπίτι. Οι τρίτεκνοι να αποκτούν όλα τα δικαιώματα των Πολύτεκνων, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα αυτών που σήμερα έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα. Τα 382 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα 59 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με Αναπηρία, να διασφαλίζονται πλήρως εντασσόμενα στις Κοινωφελείς υπηρεσίες των Δήμων και στις κοινωνικές υπηρεσίες τους, με το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό τους. Να καθιερωθεί το ακατάσχετο και ασυμψήφιστο των οικογενειακών επιδομάτων. Τα οικογενειακά επιδόματα να καταβάλλονται με τον όρο της φοίτησης των παιδιών στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.  Τη δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Οικογενειών σε κάθε Δήμο της χώρας. Τα Κέντρα αυτά θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά με τις κοινωνικές Υπηρεσίες των αντίστοιχων ΟΤΑ, παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης σε οικογένειες με προβλήματα και να χρηματοδοτούνται από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους. Την σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δημογραφικής Πολιτικής, ώστε να εξειδικεύεται και να παρακολουθείται η εφαρμογή του Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής. Τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, στο Υπουργείο Εσωτερικών, που θα εξειδικεύσει και εφαρμόσει πολιτικές είτε με διάθεση των αναγκαίων πόρων, είτε με αποτελεσματικό συντονισμό των συναρμόδιων δημόσιων Υπηρεσιών. Υποχρεωτικό μάθημα στην εκπαίδευση για τα θέματα “Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας” καθώς και “Αγωγής Υγείας – Σεξουαλικής Αγωγής».

Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις. Κάθε ημέρα, κάθε μήνας, κάθε χρόνος  που περνά χωρίς το κράτος να αναλαμβάνει συγκεκριμένες μέριμνες και δράσεις, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, είναι πολύτιμος χαμένος χρόνος. Από αυτόν που δεν διαθέτουμε για να  μην αφήσουμε την πατρίδα μας να μαραζώσει χωρίς νέες γενιές που θα σπουδάσουν, θα δουλέψουν, θα παράγουν πλούτο, θα προκόψουν εδώ στην πατρίδα τους,  θα κάνουν οικογένειες, θα δώσουν στην Ελλάδα την συνέχεια στην ιστορική της διαδρομή και την θέση που της αξίζει στον σύγχρονο κόσμο.

Νάντια Γιαννακοπούλου
Υπ. Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής | Δυτικός Τομέας Β’ Αθήνας
Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ
Δικηγόρος

Όλη η επικαιρότητα