Ηλεία

Δημοπρατείται το Πύργος – Καλό Νερό τον Σεπτέμβριο!

Ακούστε το άρθρο

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019 δημοπρατείται η βελτίωση της οδικής ασφάλειας της Εθνικής Οδού Πύργου-Καλόνερου, έργο προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να αλλάξει δραστικά τη σημερινή άσχημη εικόνα που έχει το οδικό δίκτυο, καθώς προβλέπει σοβαρές παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία, οι οποίες θα μειώσουν αισθητά τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα τεύχη δημοπράτησης, η βελτίωση θα γίνει σε συνολικό μήκος 54 χλμ, με έμφαση σε θέσεις μειωμένης οδικής ασφάλειας (ΜΟΑ), βάσει των μελετών που εκπόνησε η «Εγνατία Οδός», και αφορά αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού της οδού, αντιολησθηιτκός ασφαλτοτάπητας, επαναδιαγράμμιση, πινακίδες σήμανσης, ανακλαστήρες οδοστρώματος, γραμμική οριοσήμανση, στηθαία ασφαλείας, κ.λπ. Επίσης, προβλέπεται καθαρισμός και μόρφωση υφιστάμενης τριγωνικής τάφρου, καθαρισμός περιοχής για αύξηση ορατότητας (αποξήλωση εμποδίων και αποψίλωση ζωνών που εμποδίζουν την ορατότητα) κ.λπ. Τοπικά προβλέπεται συμπλήρωση και ανακατασκευή της υποδομής, όπως συμπλήρωση υλικού ερείσματος, ανακατασκευή βάσης οδοστρώματος κ.λπ.

Στις θέσεις ΜΟΑ προβλέπονται επιπρόσθετα εργασίες ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους κόμβους και εγκατάστασης στηθαίων ασφαλείας. Στην Ηλεία προβλέπονται επεμβάσεις σε 23  τέτοιες θέσεις και στη Μεσσηνία επεμβάσεις σε 7 θέσεις ΜΟΑ. Σε όλο το μήκος του εν λόγω οδικού τμήματος προβλέπονται εργασίες καθαρισμού (καθαρισμός και μόρφωση τριγωνικών τάφρων, καθαρισμός περιοχής για αύξηση ορατότητας, καθαρισμός μικρών τεχνικών), εργασίες σήμανσης και ασφάλισης, εργασίες στη Γέφυρα Αλφειού και στη Γέφυρα Νέδας, εργασίες ηλεκτροφωτισμου και δοστρωσίας σε όλο το μήκος του εν λόγω οδικού τμήματος (απόξεση, τοποθέτηση χαλύβδινου πλέγματος, κατασκευή ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας και αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης).

Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει ηλεκτρονικά στις 18 Σεπτεμβρίου μέσω της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Δικαίωση και προσωπικό στοίχημα

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και νεοεκλεγείς δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, εξέφρασε στην εφ. «Πατρίς» την ικανοποιήσή του για τη δημοπράτηση το έργου, τονίζοντας ήταν ένα προσωπικό στοίχημα που επιτεύχθηκε.

«Η δημοπράτηση του οδικού τμήματος από τον Πύργο ως το Καλό Νερό αποτελεί προσωπική δικαίωση, καθώς πρόκειται για ένα έργο που το 2014 ήταν “νεκρό”, δίχως μελέτες και δίχως καμία πρόβλεψη χρηματοδότησης. Ύστερα από αμέτρητες συναντήσεις και συσκέψεις ευοδώθηκε η συνεργασία με την “Εγνατία Οδό” και εξασφαλίσαμε τις αναγκαίες μελέτες για να ωριμάσει το έργο. Με νέο γύρο επαφών και συναντήσεων στα συναρμόδια υπουργεία εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ για την ουσιαστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε έναν δρόμο πολλαπλής σπουδαιότητας, ο ποίος ενώνει την Ηλεία με τη Μεσσηνία, προσφέρει πρόσβαση στις παραλίες μας, συνδέεται με τα οδικά δίκτυα που οδηγούν στην Αρχαία Ολυμπία και τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα και αποτελεί κομβικό δρόμο για επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα», δήλωσε ο κ. Γεωργιόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν εγκαταλείπεται ο αγώνας για την κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.

«Αυτή η παρέμβαση δεν υποκαθιστά τη σταθερή διεκδίκησή μας για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού στο σύνολό της, ως την Τσακώνα. Όμως μέχρι να βρει τον σωστό βηματισμό η κεντρική εξουσία δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς και να μην κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους συμπολίτες μας. Είμαι ικανοποιημένος για την ισχυρή παρακαταθήκη που αφήνουμε στην επόμενη περιφερειακή αρχή», επισήμανε.

Όλη η επικαιρότητα