Ηλεία

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ο «Ηρακλής» επαναλαμβάνει τον άθλο του

Ακούστε το άρθρο

Δύο σημαντικές μελέτες που αφορούν στην τοποθέτηση  compact βιολογικών καθαρισμών στο Κάστρο Χλεμούτσι και την Κυλλήνη-Κ.Παναγιά, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» παρουσίασε  χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου  «Ηρακλής» κ. Διονύσης Μάλιαρης και  ο τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας που έχει συντάξει τις μελέτες.

Η παρουσίαση έγινε παρόντων των μελών του ΔΣ του Συνδέσμου κ. Νεόφυτου Παπαδόπουλου και κ. Αντώνη Αποστολόπουλου, ενώ απουσίαζε λόγω ονομαστικής εορτής ο κ. Σάκης Γεωργόπουλος. Πρόκειται όπως είπε ο έτερος εορτάζων  κ Διονύσης Μάλιαρης για δύο σημαντικά και αναγκαία έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και φυσικά πάνω από όλα προστατεύουν την υγεία των κατοίκων.

«Σήμερα παρουσιάζουμε την πρόταση του Συνδέσμου «ΗΡΑΚΛΗΣ» για την αποχέτευση Κάστρου, Κυλλήνης, Κάτω Παναγιάς, Οικισμού «Ίκαρος». Με τις μελέτης βιολογικού COMPACT καλύπτεται το κεντρικό μέρος της Βορείου Ηλείας και περιμένουμε την ένταξη χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Φιλόδημος για την ολοκληρωμένη μελέτη Αγ. Μαύρας, Μαρκόπουλου, Σταφιδόκαμπου, Νεοχωρίου και Στρουσίου», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου «Ηρακλής».

Για τον βιολογικό του Κάστρου  υπάρχει η πρωτοτυπία ότι θα είναι υπογειοποιημένος  ενώ στο πάνω μέρος του θα υπάρχει πλατεία. Ο βιολογικός της Κυλλήνης –Κ.Παναγιάς θα βρίσκεται σε οικόπεδο στην περιοχή Μιμόζα. Τα νερά και των δύο, ύστερα από την επεξεργασία θα μπορούν  να χρησιμοποιηθούν πιστοποιημένα για άρδευση, πυρόσβεση ή και να αποχετευθούν στη θάλασσα, χωρίς κανένα πρόβλημα για το περιβάλλον.

Ο τεχνικός σύμβουλος και χημικός μηχανικός  κ. Στέλιος Λογοθέτης  αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις δύο μελέτες: του βιολογικού καθαρισμού Κάστρου και βιολογικού καθαρισμού Κυλλήνης –Κάτω Παναγιάς.

Υπόγειος βιολογικός στο Κάστρο

Για τον βιολογικό στο Κάστρο ο κ. Στέλιος Λογοθέτης είπε μεταξύ άλλων: «Για πρώτη φορά το Κάστρο θα αποκτήσει σύστημα επεξεργασίας των λυμάτων του. Ένα ολοκληρωμένο αποχετευτικό δίκτυο. Ο υπόγειος υδροφορέας της περιοχής είναι βεβαρημένος. Στην ΕΕ υπάρχει οδηγία να απαλλαγούν οι οικισμοί από τους βόθρους. Αυτό που κάνει ο σύνδεσμος «Ηρακλής» είναι ουσιαστικά ο καθαρισμός του «κόπρου του Αυγείου», όπως το λέω εγώ. Η πρόταση που κάνουμε είναι για μια εγκατάσταση compact , χωρίς τσιμέντα και φαραωνικά έργα που γίνονταν στους συμβατικούς βιολογικούς καθαρισμούς. Τώρα υπάρχουν μικρά συστήματα για τους μικρούς οικισμούς όπως είναι το Κάστρο Χλεμούτσι. Και αυτή τη σκοπιμότητα της ΕΕ εξυπηρετεί ο Φιλόδημος, το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το έργο. Αντί λοιπόν το Κάστρο να αποχετεύει τα λύματα στον υπάρχοντα βιολογικό καθαρισμό που απέχει 6-7 χλμ , κατασκευάζουμε ένα συμπυκνωμένο βιολογικό , δηλαδή μικρών διαστάσεων, δίπλα από το νεκροταφείο σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης. Η εγκατάσταση στο οικόπεδο δεν θα ξεπεράσει τα 400 τ.μ. Τα βοθρολύματα ύστερα από ειδική επεξεργασία θα μετατρέπονται σε νερό που χωρίς υπερβολή είναι καλύτερο και από το πόσιμο. Αυτό το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί απεριόριστα για άρδευση, πυρόσβεση , εμπλουτισμό υπόγειου υδροφορέα που είναι μολυσμένος. Το νερό μπορεί επίσης να καταλήξει στη θάλασσα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το σημείο που θα εγκατασταθεί ο βιολογικός του Κάστρου

Πλατεία πάνω από τον βιολογικό

Και ο  κ. Λογοθέτης συνέχισε: «Επειδή στην περιοχή υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου, υπογειοποιούμαι  μερικά μέτρα (2-3) τον βιολογικό καθαρισμό κάτι που προτείναμε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Και πάνω από τον βιολογικό θα δημιουργηθεί πλατεία. Να πω  ότι με τα χρόνια, ο αρχαιολογικός χώρος αν δεν γίνει ο βιολογικός θα έχει πρόβλημα από το βοθρόλυμα που θα κατατρώει το υπέδαφός του. Το βοθρόλυμα δεν πρέπει να παραμένει ειδικά σε αρχαιολογικές περιοχές. Άρα βοηθάμε και προστατεύουμε το μνημείο. Η πρότασή μας πιστεύουμε πως θα περάσει από το ΚΑΣ και στη συνέχεια θα πάει στο Περιφερειακό. Το κόστος του έργου υπολογίζεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ χωρίς το δίκτυο»

Βιολογικός Κυλλήνης –Κ. Παναγιά

Στη συνέχεια ο κ. Λογοθέτης αναφέρθηκε στην δεύτερη μελέτη τον βιολογικό της Κυλλήνης Κ. Παναγιάς.

Ο compact βιολογικός της Κυλλήνης-Κ. Παναγιάς στην περιοχή Ίκαρος θα γίνει σε οικόπεδο δίπλα από την Μιμόζα, εκτάσεως περίπου 2,8 στρεμ.. Εκεί θα εφαρμοστεί άλλη μέθοδος βιολογικού καθαρισμού, η μέθοδος του βρόχου jet loop. «Με την μέθοδο αυτή γλυτώνουμε τους αναδευτήρες που κάνουν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας . Το σύστημα Jet loop έχει την εξής ικανότητα: παίρνει το νερό με μια αντλία από μεγάλο βάθος και το εκτοξεύει με μεγάλη πίεση και ταχύτητα  μέσα στη μάζα λύματος. Έτσι δημιουργείται ανάδευση του λύματος χωρίς τη χρήση αναδευτήρα», είπε ο κ. Λογοθέτης. Το έργο αυτό είναι προϋπολογισμού 1.300 .000 ευρώ, χωρίς το δίκτυο.

Σχεδιάγραμμα του βιολογικού Κυλλήνης-Κ.Παναγιάς

Όλη η επικαιρότητα