Ηλεία

Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: Πάνω από ένα εκατ. ευρώ οι ζημιές από την κακοκαιρία

Ακούστε το άρθρο

Πρόταση συνολικού ποσού 1,18 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταθέσει το προσεχές χρονικό διάστημα ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων προς την Περιφέρεια, για να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι τοπικές κοινότητες από τις κατολισθήσεις του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκη Μπαλιούκου, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, απαιτούνται 801.000 ευρώ για την αποκατάσταση στις υποδομές οδοποιίας και άλλες 380.000 ευρώ για τις ζημιές στις υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας. Το τεχνικό δελτίο θα υποβληθεί στη ΣΑΕΠ 801 που αφορά τη χρηματοδότηση κατεστραμμένων υποδομών από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την καταγραφή της τεχνικής υπηρεσίας, και οι τρεις δημοτικές ενότητες Σκιλλούντος, Αλιφείρας και Ανδρίτσαινας, ο ασφαλτοτάπητας έχει καταστραφεί σε αρκετές τοπικές κοινότητες, όπως τα Μακρίσια, ο Γράικα, τα Διάσελλα, το Βρεστό, τα Ρόβια, κ.ά., ενώ είναι αναγκαίοι οι καθαρισμοί σε ρέματα όπως της Τσεμπερούλας, της Κόβιτσας, στο Σέκουλα, το Μάτεσι, καθώς και δραστική παρέμβαση στην εκβολή του Σελινούντα στα Μακρίσια.

«Η υπηρεσία κατέγραψε ζημιές σε όλη την έκταση του δήμου, εκ των οποίων αρκετές ήταν υψηλής προτεραιότητας όπως η διακοπή της όδευσης στον παραποτάμιο δρόμο, οι βράχοι που κρέμονται στη Λινίσταινα, όπου πρέπει να γίνει παρέμβαση αντίστοιχη με της Πλατιάνας για την ασφάλεια των πολιτών. Ο δρόμος Σεπετό-Αλιφείρα έχει κοπεί και οι κάτοικοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το αρδευτικό, ο τοίχος στο νεκροταφείο Διάσσελων έχει πρόβλημα, ενώ είναι απαραίτητη η αποστράγγιση στα Μακρίσι, τη Βρίνα, τον Άγιο Αθανάσιο κλπ.   Ζημιές έχει υποστεί ο κεντρικός δρόμος στον Γρύλλο και στη Φρίξα, όπως και σε όλα τα χωριά, ενώ πρέπει να καθαρίσουμε ρέματα και χειμάρρους», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Μπαλιούκος, επισημαίνοντας ότι παράλληλα θα διεκδικηθούν ευρύτερες παρεμβάσεις από την Περιφέρεια στα ποτάμια και στο επαρχιακό δίκτυο.

«Είχαμε την ατυχία, ενώ είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να έχουμε και την πυρκαγιά στις 15 Απριλίου που μας άφησε υπόλοιπα που χρήζουν αποκαταστάσεων στο αγροτικό δίκτυο», σημείωσε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει ο φάκελος να υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν για να μπει σε καλή σειρά ο δήμος στο καλεντάρι της Περιφέρειας.

Όλη η επικαιρότητα