Ηλεία

Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Τροποποιούνται βασικά σημεία του ΚΕΑ

Ακούστε το άρθρο

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, μέσω του Κέντρου Κοινότητας το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται  από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 των Περιφερειακών  Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 ενημερώνει τους δημότες – δικαιούχους του Προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ότιτροποποιούνται βασικά σημεία του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική απόφαση του Ιουνίου (ΦΕΚ Β’ 2281),των οποίων η εφαρμογή ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2018.

Παρουσιάζονται συνοπτικά οι βασικές αλλαγές που επέρχονται με τη νέα ΚΥΑκαι πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι δικαιούχοι:

α) Η περίοδος ενίσχυσης.Για τις αιτήσεις που είναι ήδη εγκεκριμένες την 1η Νοεμβρίου 2018, η εισοδηματική ενίσχυση παραμένει σταθερή μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έγκρισής ή τελευταίας τροποποίησης.Το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης παραμένει σταθερό και τα πεδία που αφορούν στα εισοδήματα, την περιουσία ή τη σύνθεση του νοικοκυριού δεν τροποποιούνται. Η εγκεκριμένη αίτηση δύναται να τροποποιηθεί, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος αποκλειστικάγια τη διόρθωση των στοιχείων επικοινωνίας(τηλέφωνο,email), της διεύθυνσης κατοικίας, του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή των πεδίων διασύνδεσης με τις λοιπές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.Μετά τους έξι μήνες,οι δικαιούχοι υποβάλλουν νέα αίτηση σύμφωνα με τους νέους όρους και προϋποθέσεις.

β) Τα μέλη του νοικοκυριού που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία εντάσσονται πλέον στην αίτηση για το ΚΕΑ.

γ) Η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για τα άτομα έως 45 ετών. Τα άτομα που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και δεν έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση,  υποχρεούνται κατόπιν σχετικής ειδοποίησης, είτε να συμμετάσχουν στις εξετάσεις απόκτησης απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείουείτε ναεγγραφούν σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ή σε Εσπερινό Γυμνάσιο.Προέκταση της αλλαγής αυτής είναι και η δέσμευση των γονέων και κηδεμόνων των ανήλικων μελών του νοικοκυριού να εξασφαλίζουν τη φοίτηση αυτών στην υποχρεωτική εκπαίδευση και να παρουσιάζουν τακτική φοίτηση καθ’ όλη  τη διάρκεια της χρονιάς.

δ) Ηδιενέργεια κοινωνική έρευνάς και επιτόπιων ελέγχων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, από αρμόδιους υπαλλήλους για έλεγχο και επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης και των συνθηκών διαβίωσης του νοικοκυριού.

Τέλος, οι δικαιούχοι οφείλουν να αποδέχονται και ανταποκρίνονται σε σχετική ειδοποίηση για την παροχή υπηρεσιώνεξατομικευμένης προσέγγισηςόπως συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής στήριξης, επαγγελματικής συμβουλευτικής και  καθοδήγησης από ειδικευμένους υπαλλήλους του Κέντρου Κοινότητας και των ΚΠΑ του ΟΑΕΔ. Όσον αφορά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από 1η Αυγούστου 2018 και έχουμε ενημερώσει ήδη με σχετικό δελτίο τύπου, οι άνεργοι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού που δύνανται να εργαστούν και δεν διαθέτουν κάρτα ανεργίας θα πρέπει να εγγράφονται, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, στο Μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα έγκρισης της αίτησής τους ή να τους χορηγείται ειδική βεβαίωση απόρριψης. Όσοι διαθέτουν δελτίο ανεργίας θα πρέπει να τοανανεώνουν καθώς και να επισκέπτονται όποτε κληθούν, τα Κ.Π.Α.2 που εξυπηρετούν το Δήμο διαμονής τους και να συνεργάζονται με τους εργασιακούς συμβούλους.

Παρακαλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να διευκολύνουν τους συμπολίτες μας, να αξιοποιήσουν κάθε υπάρχουσα δυνατότητα για την απρόσκοπτη πρόσβαση στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Πρ. Κονδύλη & X. Κοσμοπούλου 1 ή  να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 26240-22549 και 22250, αρμόδιες υπάλληλοι Πρίνου Ελένη-Κοινωνική Λειτουργός/Συντονίστρια ΚΚκαι Αναστοπούλου Πολυξένη-Νοσηλεύτρια.

Όλη η επικαιρότητα