Ηλεία

Δήμος Ήλιδας: Οι δομές ‘ασπίδα’ στην φτώχεια

Ακούστε το άρθρο

Παράταση ολίγων ημερών για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στις δομές του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου και στην σίτιση στο δήμο Ήλιδας, έτσι οι ωφελούμενοι έχουν περιθώριο μέχρι και την Δευτέρα 31 Ιουλίου.

Οι δομές θα λειτουργήσουν από το Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόληψης και προαγωγής υπηρεσιών υγείας ‘Ίκελος’ και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληγε κανονικά στις 25 Ιουλίου και από χθες επρόκειτο να ξεκινήσει και η λειτουργία των δομών, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί παράταση για να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε όλους όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, γι’ αυτό και δόθηκε αυτή η μικρή παράταση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Αξιολόγηση και μετά διανομή

Κατόπιν αυτού μετατίθεται χρονικά και η έναρξη λειτουργίας των δομών και σύμφωνα με την διοικητική υπάλληλο κα Νικολίνα Νικολοπούλου, εκτιμάται ότι οι δομές θα ξεκινήσουν να λειτουργούν μετά τις 10 Αυγούστου, καθώς θα προηγηθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για να οριστικοποιηθεί ο αριθμός όσων θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 210 αιτήσεις, που αφορούν 370 άτομα, αφού σε περιπτώσεις οικογενειών υποβάλλεται μία αίτηση.

Οι συγκεκριμένες δομές θα καλύψουν σε ένα βαθμό τις ανάγκες που έχουν ανακύψει και θα ανακουφίσουν όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και διαβιούν στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η δομή παροχής σε ότι αφορά το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργεί σε ισόγειο κτίριο επί της οδού Αχιλλέα Μπουντουβή 21Α στην Αμαλιάδα (πρώην οδός Αγίου Γεωργίου), λίγα μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα, ενώ η δομή του συσσιτίου θα λειτουργήσει στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), καθώς εκεί υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές.

Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου και μετά την παράταση που δόθηκε η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιουλίου. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στα γραφεία της δομής, επί της οδού Αχιλλέα Μπουντουβή 21Α, από τις 8:30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Τα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι: Φωτοαντίγραφο ΑΔΤ, εκκαθαριστικό Ε1 και Ε9, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εντοπιότητα, λογαριασμό ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Νερό), ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν λαμβάνει άλλες παροχές (ΤΕΒΑ, ΚΕΑ, Κάρτα αλληλεγγύης), κάρτα ανεργίας.

 

Έκκληση για χορηγίες

Ο χώρος που θα λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο είναι έτοιμος και ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια ειδών που θα γεμίσουν τα ράφια για να μπορέσουν στην συνέχεια να στηριχθούν οι ευπαθείς ομάδες.  Βέβαια, το κατά πόσο θα είναι γεμάτα τα ράφια εξαρτάται και από την ευαισθησία και ανταπόκριση των πολιτών, γιατί χωρίς την συνεισφορά τους είναι δύσκολο να λειτουργήσουν οι δομές, η λειτουργία των οποίων στηρίζεται κατ’ εξοχήν σε χορηγίες, γιατί το ΕΣΠΑ δεν διαθέτει χρήματα για την αγορά τροφίμων και ουσιαστικά από την επιχορήγηση καλύπτονται μόνο τα πάγια έξοδα και η μισθοδοσία του προσωπικού.

Οι πρώτες προσφορές και χορηγίες έχουν βρει την θέση τους στα ράφια και η κα Νικολοπούλου καλεί τους ενδιαφερόμενους, απλούς πολίτες, συλλόγους, φορείς, επιχειρηματίες, να στηρίξουν με τις προσφορές τους τις δομές.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα διαθέτει τρόφιμα και είδη παντοπωλείου συσκευασμένα, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια, βιβλία κλπ.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο θα παρέχει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, ενώ η δομή της σίτισης θα σιτίζει τους ωφελούμενους από Δευτέρα έως Παρασκευή και μάλιστα τις Παρασκευές θα είναι διπλές οι μερίδες για να καλύπτεται και το Σαββατοκύριακο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν και στο τηλέφωνο: 26220-24574.

Όλη η επικαιρότητα