Ηλεία

Δήμος Ήλιδας: Σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης στον άξονα ακτογραμμή Χελωνίτη-Ήλιδα-Φράγμα Πηνειού

Ακούστε το άρθρο

Υπόμνημα για την  τουριστική ανάπτυξη του άξονα ακτογραμμή Χελωνίτη Κόλπου-Ήλιδα-Φράγμα Πηνειού, θα καταθέσει στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος με το αίτημα αυτό το θέμα να συζητηθεί στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα. Παράλληλα ο δήμος Ήλιδας θα ζητήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την εκχώρηση της χρήσης για 50 χρόνια των 1100 στρεμμάτων.

Σε ανάλογο  Ψήφισμα κατέληξε η χθεσινή Αναπτυξιακή Ημερίδα που διοργάνωσε στο Λαζαράκειο το Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου με θέμα «Διεθνές Εναλλακτικό Δασικό Τουριστικό Χωριό Χελωνίτη Κόλπου και Δημιουργία Ηλειακού Χωριού Απόδημου Ελληνισμού Αμερικής Καναδά Αυστραλίας» με εισηγητή τον Δημήτρη Κράλλη (δήμαρχο Αμαλιάδας 1995-1998).

Στην ημερίδα παρέστησαν, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Παπαθεοδώρου Νικόλαος , ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας  , ο πρ. βουλευτής κ. Αδρακτάς Παν. ,ο πρ. δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ήλιδας, μέλη του κινήματος κ.α. Η παρουσία του κόσμου, αν και ο καιρός βοηθούσε, δεν ήταν ικανοποιητική κάτι που επισημάνθηκε τόσο από τον εισηγητή κ. Δημήτρη Κράλλη όσο και από τον δήμαρχο Ήλιδας.

Αυτό είναι το σχέδιο

Ο εισηγητής κ. Δημήτρης Κράλλης, που καυτηρίασε την απουσία των βουλευτών από την Ημερίδα,  στην εισήγησή του αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της ακτογραμμής του Χελωνίτη Κόλπου. Ξεκινώντας από την δημιουργία των «παιδικών κατασκηνώσεων στο δασάκι «Μύτικα» Παλουκίου,  σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας και προχωρώντας στο δάσος Μαραθιάς, όπου θα αναπτυχθεί το Διεθνές Τουριστικό Χωριό, υπάρχει ένα πλήθος παρεμβάσεων, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρό πόλο προσέλκυσης επισκεπτών.

Το δασικό χωριό θα αναπτυχθεί με ξύλινες αυτόνομες κατοικίες των 40τμ, ξύλινους δασικούς δρόμους και μονοπάτια, σε έκταση 120 στρεμμάτων.

Στο δάσος των Σαβαλίων θα αναπτυχθεί ένα από τα μεγαλύτερα σημεία συνάντησης νέων και εναλλακτικών τουριστών, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με 600 οικίσκους και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Καθαρισμός δάσους

Να τονιστεί ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα καθαρισθεί από το Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου το δασάκι του Μύτικα στο Παλούκι, αφού πρώτα ανάψει το «πράσινο φως» η Αποκεντρωμένη. Μάλιστα ο κ. Κράλλης είχε μετά το πέρας της Ημερίδας ολιγόλεπτη συζήτηση με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης κ. Παπαθεοδώρου Νίκο για το θέμα αυτό.

Χαιρετισμός Ελένης Κουντουρά

Χαιρετισμό στην Ημερίδα απέστειλε η υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, οι βουλευτές Γιάννης Κουτσούκος, Έφη Σαλτάρη, ο πρώην βουλευτής κ. Μιχάλης Κατρίνης και ο γεν. γραμματές του υπουργείου Ναυτιλίας κ. Διονύσης Καλαματιανός και η Πανηλειακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά.

Η κ. Κουντουρά στον χαιρετισμό της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια και ιδέα που έχει ως στόχο την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και το φυσικό πλούτο της περιοχής που προάγει την αειφορία και προάγει την πολιτιστική κληρονομιά »

Παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις όλων των ομιλητών ήταν ουσιαστικές. Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης κ Παπαθεοδώρου Νικόλαος, στήριξε με την ομιλία του το εγχείρημα ενώ έκανε αναφορά τι συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό από όπου έχει εμπειρία και με τα όσα είπε έγινε αντιληπτό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης του τρόπου που ενεργεί το ελληνικό  αυτοδιοικητικό και όχι μόνο σύστημα με αυτό άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος στην παρέμβασή του τόνισε ότι στηρίζει το εχχείρημα και μπορεί να ετοιμάσει ένα σχέδιο και μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία  να βοηθήσει τις υποδομές. Ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη τουριστικής αξιοποίησης του Φράγματος Πηνειού (όραμα ετών)  ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα της Ηλείας.

Στην σύντομη παρέμβασή του του ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι για την επίτευξη του εγχειρήματος αυτού και να απεγκλωβίσουμε την Ηλεία από την τελευταία θέση του πίνακα του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Ο δήμαρχος τόνισε ότι το project αυτό θα προσελκύσει νέους επισκέπτες και θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο

Όλη η επικαιρότητα