Ηλεία

Δήμος Πηνειού: Επίσκεψη στα θρησκευτικά μνημεία

Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία του Δήμου Πηνειού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στο Δήμο υπάρχουν πολλά ιστορικά μνημεία τα οποία αποτελούν τουριστικούς προορισμούς. Οι δύσκολες λόγω κορονοϊού συνθήκες απαγορεύουν αυτές τις μέρες να βρεθούμε σε εκκλησιαστικά μνημεία τα οποία επισκεπτόμαστε νοερά μέσα από τις γραμμές που ακολουθούν.

Παναγία «Καθολική»

Η επωνυμία Παναγία «Καθολική» με την οποία είναι περισσότερο γνωστός ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της περιόδου της Φραγκοκρατίας στις παρυφές της πόλης της Γαστούνης του Δήμου Πηνειού στην Ηλεία, προκύπτει είτε από τη λειτουργία του κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο ως καθεδρικός/καθολικός ναός της επισκοπής Ωλένης, είτε ως ανάμνηση της χρήσης του ως καθολικός ναός (δηλαδή ενοριακής εκκλησίας) του βυζαντινού οικισμού.

Σύμφωνα με επιγραφή της αψίδας, κτήτορες του ναού είναι οι «αυτάδελφοι» Καλληγόπουλοι και οι συμβίες τους, με δαπάνη των οποίων ανεγέρθηκε το 1278/9, περίοδο φραγκοκρατίας και οι οποίοι ανήκαν προφανώς στους έλληνες άρχοντες που διατήρησαν τα προνόμιά τους δηλώνοντας υποταγή στους Λατίνους.

Παναγία Ελεούσα

Kοντά στο χωριό Λυγιά και μέσα σε ένα βαθύ καταπράσινο φαράγγι βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσης. Δίπλα είναι μια σπηλιά με σταλακτίτες που το νερό της θεωρείται αγίασμα. Κτίστηκε τον 9ο μ.Χ. αιώνα και πήρε το όνομα από την εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε και της έδωσαν το επίθετο Ελεούσα ζητώντας της την προστασία των κατοίκων της περιοχής.

Τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή της Αγίας Ελεούσας αποτέλεσε το καταφύγιο των κατατρεγμένων. Από τις αλλεπάλληλες καταστροφές και λεηλασίες έχουν απομείνει η εκκλησία και ένας μισογκρεμισμένος πύργος που χρησίμευε για την προστασία των μοναχών από τους επιδρομείς και ο οποίος τώρα έχει επισκευασθεί. Η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821.

Αγ. Νικόλαος Καβασίλων

Η Μονή του Αγίου Νικολάου Καβάσιλα, σήμερα χωρίς μοναχούς, βρίσκεται στα όρια του χωριού Καβάσιλα ή Καβάσιλας. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τον Άγιο Νικόλαο Καβάσιλα, που μόνασε στην περιοχή και ίδρυσε και την ομώνυμη μονή τον 14ο αι.

Οι χώροι της μονής αρθρώνονται γύρω από μια τετράγωνη αυλή, στο κέντρο της οποίας υπάρχει πηγάδι. Στη μία πλευρά της αυλής είναι χτισμένη μια μονόχωρη μικρή εκκλησία, ενώ πίσω από την εκκλησία βρίσκεται το περίκεντρο κτίσμα του Γολγοθά, που κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1980.

Όλη η επικαιρότητα