Ηλεία

Δήμος Πύργου: Αλλάζουν την εικόνα προς το καλύτερο…

Ακούστε το άρθρο

Τρία σημαντικά έργα, σε ισάριθμα σημεία του Πύργου, πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα μετά και τη σχετική υπογραφή των συμβάσεων.

Αυτό ανακοινώθηκε χθες από τον δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή και τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Πύργου Άγγελο Τσίκα. Πρόκειται για τα έργα που αφορούν στην αποκατάσταση των υποδομών του Αθλητικού Κέντρου της Αγίας Βαρβάρας, τα άμεσα -και προσωρινά- μέτρα προστασίας των κτιριακών όγκων στο πάρκο «Ξυστρή» καθώς και την αναμόρφωση και αστική ανάπλαση της πλατείας Ανδριάρα.

Οι παρεμβάσεις στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας αναμένεται να «φρεσκάρουν» τους υπάρχοντες χώρους (σ.σ. που παρά τις όποιες –φιλότιμες- παρεμβάσεις είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια) και να προσφέρουν την απαραίτητη ανανέωση.

Στο πάρκο Ξυστρή η απομόνωση των κτιριακών όγκων του παλιού εργοστασίου αναμένεται να κάνει πλήρως λειτουργικό το χώρο στον οποίο υπάρχει και μια παιδική χαρά, πλην όμως υπήρχαν τα απαραίτητα επίπεδα ασφάλειας κι έτσι η επισκεψιμότητα είναι μειωμένη και όχι αυτή που θα έπρεπε για έναν καινούργιο –ουσιαστικά- επισκέψιμο χώρο της πόλης (σ.σ. ας μην ξεχνάμε ότι εκεί έχει δημιουργηθεί και χώρος για λειτουργίας Λαϊκής αγοράς που παραμένει αναξιοποίητος)…

Όσον αφορά την πλατεία Ανδριάρα (σ.σ. ή πλατεία… «τσιμέντου», όπως προσφωνείται από κατοίκους της περιοχής), η ανάπλαση της μπορεί να προσδώσει ζωντάνια στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης, όπως θα έπρεπε να είναι κάθε της πλατεία…

Πλέον αυτό που μένει να δούμε είναι η υλοποίηση των έργων το συντομότερο δυνατό και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα…

Πιο συγκεκριμένα οι κκ Λιατσής και Τσίκας ανέφεραν τα εξής:

 

Για το Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Λιατσής είπε ότι «Υπέγραψα για την ανάπλαση του αθλητικού κέντρου της Αγίας Βαρβάρας, ύψους 573.000 ευρώ και αφορά γήπεδα μπάσκετ, τένις και την γενικότερη  ανάπλαση και ανάδειξη του χώρου, όπως έχουμε ξαναπεί. Το νέο είναι ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα δημοσιευτεί η διακήρυξη στον Τύπο. Είναι ένα μεγάλο έργο που θα το χαρεί ολόκληρος ο Πύργος γιατί είναι ότι καλύτερο έχουμε στον αστικό ιστό πόλης».

Ο κ. Τσίκας διευκρίνισε πως «Βασικός άξονας του έργου είναι η ανάδειξη των κοινοχρήστων χώρων της Αγίας Βαρβάρας, που αποτελεί πόλο έλξης για όλη την αθλητική νεολαία περιοχής και πρέπει να το διατηρήσουμε σε αξιόλογη μορφή. Με τα έργα που θα κάνουμε θα γίνει επισκευή και βελτίωση όλων των καταστρωμάτων στα γήπεδα καλαθοσφαίρισης και στα γήπεδα αντισφαίρισης. Θα μιλάμε για μια περιοχή και μια ενότητα αναψυχής ώστε να μπορεί να πάει ο καθένας εκεί».

Για το πάρκο Ξυστρή

«Αυτός ο χώρος δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ποτέ εάν δε δουλεύαμε για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με την Διαχειριστική Αρχή που μας έπεισε ότι αν δεν τελείωνε ο δήμος θα έμπαινε σε περιπέτειες και δε θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί ξανά από το ΕΣΠΑ. Κάναμε βήματα, αξιοποιήσαμε τον εκθεσιακό χώρο και τώρα με ένα έργο ύψους 74.000 ευρώ προσπαθούμε να απομονώσουμε το παλιό κομμάτι που είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Είναι όμως αναγκαίο να γίνει και το υπέγραψα», δήλωσε ο κ. Λιατσής.

«Πρώτο μέλημα της υπηρεσίας μας ήταν να κάνουμε, με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα, το έργο λειτουργικό και ασφαλές. Δεν προβλέπονταν κάτι για τους κτιριακούς όγκους και έπρεπε να μεριμνήσουμε για αυτό. Πρόκειται για ένα έργο που πρέπει να γίνει και το ζητά η Διαχειριστική Αρχή», πρόσθεσε ο κ.Τσικας.

Για την πλατεία Ανδριάρα…

Τέλος μιλώντας για την ανάπλαση της πλατείας Ανδριάρα ο κ. Λιατσής τόνισε πως «Είναι μεγάλη χαρά που μετά από ένα χρόνο περίπου από τότε που δημοπρατήθηκε το έργο, υπογράψαμε τη σύμβαση με τον ανάδοχο. Είναι ένα έργο ύψους 228.000 ευρώ που αλλάζει τη μορφή της δεύτερης μεγαλύτερης πλατείας του Πύργου. Πρέπει να πω ότι πριν 50 χρόνια η συγκεκριμένη πλατεία ήταν εφάμιλλη της κεντρικής πλατείας του Πύργου και είχε γύρω της κεντρικές υπηρεσίες όπως την Πυροσβεστική, την Αγροτική τράπεζα, το ΙΚΑ κ.α. Στη συνέχεια η πλατεία σχεδόν εξαφανίστηκε… έγινε άσχημη και στην προηγούμενη μου θητεία έκανα προσπάθεια να γίνει υπόγειο παρκινγκ 118 θέσεων και να γίνει ανάπλαση με προσθήκη ενός παρακείμενου οικοπέδου. Δεν τα καταφέραμε τότε, και φτάσαμε στο σήμερα που με επιμονή και υπομονή κατάφερε η Τεχνική μας Υπηρεσία με μια άρτια μελέτη να ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας. Άμεσα θα εγκατασταθεί ο εργολάβος κ. Δηλάρης και ο Πύργος, μέσα σε ένα χρόνο θα αποκτήσει ένα νέο κόσμημα, όπως προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα».

Όλη η επικαιρότητα