Ηλεία

Δήμος Πύργου: Τα οχήματα έρχονται… τα απορρίμματα απομακρύνονται!

Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη τύπου του δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, του αντιδημάρχου Καθαριότητας Αυγερινού Ζουμπάκη και του προϊσταμένου Καθαριότητας Σάκη Γιαννόπουλου πραγματοποιήθηκε χθες στο Λάτσειο.

Κατά την διάρκεια της υπογράφηκε η σύμβαση για την αγορά τριών μεταχειρισμένων απορριμματοφόρων (σ.σ. κάτι που είχε ήδη αναφερθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ της ΠΑΤΡΙΣ), τονίστηκε ότι σύντομα στο στόλο αναμένεται να προστεθούν και πέντε καινούργια…

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Λιατσής τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας είναι αμφιλεγόμενη αφού υπάρχουν αυτοί που γνωρίζουν το έργο της και το θαυμάζει και υπάρχουν κι αυτοί που δεν γνωρίζουν τίποτα…

«Αναλάβαμε όταν τα τρωκτικά έκοβαν βόλτες. Δεν ξεχνάω όσους βοήθησαν σε αυτή τα δύσκολη κατάσταση που βρεθήκαμε αρχικά. Σε δύσκολους καιρούς η υπηρεσία καθαριότητα έκανε πολύ καλή δουλειά. Τόσο ο κ. Γιαννόπουλος αλλά και τώρα ο κ. Ζουμπάκης ξεπέρασαν τους εαυτούς τους» συμπλήρωσε ο κ. Λιατσής.

«Ο δήμος έχει επτά ταλαιπωρημένα απορριμματοφόρα με συνεργεία που δεν μπορούν να τα υποστηρίξουν στο βαθμό που πρέπει και έπρεπε να πηγαίνουν σε άλλες πόλεις να επιδιορθωθούν. Παρουσίαζαν βλάβες και όταν επιδιορθώνονται λόγω των άσχημων δρόμων απ` όπου περνούσαν αλλά και αδέξιων χειρισμών να παρουσίαζαν ξανά βλάβες. Κάποια στιγμή βρεθήκαμε και με τα επτά να έχουν βλάβη. Παραμονές εκλογών πήρα τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και μας προμήθευσε ένα απορριμματοφόρο σε χρόνο ρεκόρ. Η προσπάθεια για την αγορά τριών μεταχειρισμένων αυτοκίνητων δεν ευδοκίμησε πριν τις εκλογές. Πλέον βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε την αγορά τριών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχοντας βρει και τα χρήματα γι` αυτό. Παράλληλα βάζουμε το νερό στο αυλάκι για την αγορά, μέσω λίζινγκ, πέντε ακόμα καινούργιων απορριμματοφόρων. Τα σκουπίδια πλέον έχουν απομακρυνθεί σχεδόν από παντού και η προσθήκη των τριών αυτών αυτοκίνητων θα μας δώσει τη δυνατότητα να μην έχουμε προβλήματα το καλοκαίρι»… ανάλυσε ο κ. Λαιτσής.

Ο ίδιος ζήτησε περισσότερη ευαισθησία από τους πολίτες για την διαχείριση των απορριμμάτων προσθέτοντας ότι η νέα δημοτική αρχή θα έχει στελέχη που θα κρατήσουν την πόλη σε υψηλό επίπεδο. Δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ ευχαριστημένος που πλέον υπάρχει χώρος για να πηγαίνουν τα απορρίμματα κάτι που δεν συνέβαινε στην αρχή της θητείας του…

«Διακινδύνευσα το κεφάλι μου και τα πάντα αφήνοντας το φαινόμενο να εξελιχθεί σε ακραία μορφή γιατί μόνο έτσι βρέθηκε το φάρμακο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πύργου.

Τέλος ο κ. Λιατσής έκανε αναφορά για την ανακύκλωση που θα πρέπει να ανεβάσει και πάλι «στροφές» ενώ σχολίασε ότι η αγορά απορριμματοφόρων –παρά το γεγονός ότι ο δήμος διέθετε πλεόνασμα 8 εκατ. ευρώ – είχε να κάνει με κωδικούς που υπάρχουν για κάθε τομέα και για τον συγκεκριμένο δεν υπήρχαν χρήματα.

Ο αντιδήμαρχος της Υπηρεσίας Καθαριότητας Αυγερινός Ζουμπάκης τόνισε πως «Όταν αναλάβαμε βρεθήκαμε μπροστά σε τόνους σκουπίδια σε όλη την πόλη. Καταφέραμε σε πρώτη φάση να βρουμε χώρο εναπόθεσης οριστικό. Είμαι 16 μήνες αντιδήμαρχος καθαριότητας και όταν έληξε το θέμα της εναπόθεσης δημιουργήθηκε ένα άλλο πρόβλημα με το στόλο οχημάτων που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, σαπισμένα! Οι προσπάθειες μας επικεντρώθηκαν στο πως θα ανανεώσουμε το στόλο και ήδη έχουμε κάνει προσπάθειες για την απόκτηση πέντε καινούργιων με λιζινγκ, που βρίσκεται σε επίπεδο ωριμότητας 95%, καθώς και την αγορά τριών μεταχειρισμένων που υπογράφεται πλέον. Από την πλευρά μου θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας».

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας Σάκης Γιαννόπουλος δήλωσε ότι «Μιλώντας σαν υπηρεσιακός παράγοντας, λέω ότι η διεύθυνση καθαριότητας, με ότι δυνάμεις έχει, προσπαθεί σε καθημερινή βάση να προσφέρει το καλύτερο δυνατό. Στα έξι χρόνια που βρίσκομαι στη θέση αυτή αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλα προβλήματα. Ξέχωρα από αυτό υπάρχει και κακή νοοτροπία από τους δημότες που αποθέτουν τα σκουπίδια σε σημεία που δεν πρέπει. Πρέπει όλοι μας να φροντίσουμε για την καθαριότητα. Το προσωπικό μας είναι γερασμένο και περιμένουμε τα αποτελέσματα της περιβόητης 3Κ που θα στείλει στην υπηρεσία 10 εργάτες και 5 οδηγούς. Ας βοηθήσουν και οι δημότες… ας μην βγάζουν τις σακούλες απορριμμάτων την Κυριακή το πρωί, αφού δεν περνά απορριμματοφόρο, να το κάνουν τη Δευτέρα το πρωί. Εμείς στη νέα δημοτική αρχή θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο δράσης για να γίνει η πόλη μας περισσότερο καθαρή».

Όλη η επικαιρότητα