Ηλεία

Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου: Συνέχεια δράσεων με τα 7 θαύματα και τον 13ο άθλο του Ηρακλή

Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν και τις προηγούμενες ημέρες οι εκπαιδευτικού χαρακτήρα δράσεις που διοργανώνει και φέτος το καλοκαίρι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου.

Πιο συγκεκριμένα:

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου…

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο.

Ως μεταφορικό μέσο χρησιμοποιήθηκε ένα αερόστατο (!), «καπετάνιος» του οποίου ήταν η Νίκη Τζίβα, εκπαιδευτικός – Master of Education και εθελόντρια στο σπίτι ημερήσιας φροντίδας που του εθελοντικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του παιδιού», με συγκυβερνήτη την Βάσω Ψυχομάνη, τελειόφοιτη Φιλοσοφικής.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση αφού αρχικά παρακολούθησαν μια εκπληκτική παρουσίαση που είχε ετοιμάσει ειδικά για την εκδήλωση η κα Τζίβα, χωρίστηκαν σε επτά ομάδες και μελέτησαν τα 7 θαύματα του κόσμου, συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο.

Ύστερα ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην ολομέλεια.

Τέλος, με τη βοήθεια ενός χάρτη εντόπισαν τη γεωγραφική θέση καθενός από τα 7 θαύματα και πήραν και ένα αναμνηστικό…

«Ο 13ος άθλος του Ηρακλή»…

Δυο ημέρες νωρίτερα, την Δευτέρα 9 Ιουλίου, μια ακόμα δράση έλαβε χώρα στη Βιβλιοθήκη με εμψυχωτές τον Χαράλαμπο Αντωνόπουλο, εκπαιδευτικό πληροφορική, Master of Science in Electronic-Commerce και την Αγγελική Λιακοπούλου, φιλόλογο (με τη συμβολή της εθελόντριας Βάσως Ψυχομάνη, τελειόφοιτη Φιλοσοφικής).

Οι δυο εμψυχωτές «πάντρεψαν» την αρχαία ελληνική γλώσσα με την επιστήμη των υπολογιστών αφου πρώτα μοιράστηκαν με τους μικρούς μαθητές το κείμενο ενός email που ανέλπιστα έλαβαν και το οποίο τους καλούσε να κάνουν τον 13ο άθλο του Ηρακλή!

Για την εκπλήρωση του άθλου, οι μαθητές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες: τις «γόμες», τα «μολύβια», τους «αρχαίους Έλληνες» και την «Αρέθουσα» και ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας τέσσερις αποστολές.

Κατά την 1η αποστολή, κάθε ομάδα ανέλαβε να διαβάσει και να μεταφράσει 3 εντολές του Ευρυσθέα, έχοντας έτσι μια πρώτη γνωριμία με το αρχαίο κείμενο. Παράλληλα, επέλεξαν από μια συλλογή εικόνων τον αντίστοιχο άθλο.

Η 2η αποστολή είχε να κάνει με την εύρεση νέων ελληνικών λέξεων από ορισμένες λέξεις του αρχαίου κειμένου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τη συνέχεια της γλώσσας μας δια μέσου των αιώνων.

Στην 3η αποστολή, τα παιδιά διασκέδασαν ψάχνοντας σε ένα κρυπτόλεξο νεότερες λέξεις, σύνθετες ή παράγωγες, σχετικές με τις αρχαίες που συζητήθηκαν στις προηγούμενες αποστολές.

Η 4η αποστολή περιλάμβανε την κατασκευή ενός παιχνιδιού ερωτήσεων, σχετικό με τους άθλους του Ηρακλή, χρησιμοποιώντας το Scratch. Τα παιδιά απέκτησαν στοιχειώδεις γνώσεις προγραμματισμού και κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να χρησιμοποιήσουν όσες εντολές ήταν αναγκαίες για τη δημιουργία του παιχνιδιού.

Όλη η επικαιρότητα