Αρθρογραφία

Δημόσιες και ιδιωτικές αμαρτίες

mallios.jpg
Ακούστε το άρθρο

Παρακολουθήσαμε όλοι τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για την πώληση του Δημόσιου κτηρίου μέσω ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη και την ταυτόχρονη ενοικίασή του από το Υπουργείο Υγείας, για την στέγαση μίας μικρής υπηρεσίας των 32 υπαλλήλων, έναντι του ποσού των 4 εκατ. ευρώ ετησίως με συμβόλαιο 30 ετών και ρήτρες επισκευής, αλλά και καταβολής μέρους του ενοικίου σε περίπτωση που διακοπεί η ενοικίαση.

Τι κρίμα που νομίζαμε πως το περίφημο ΤΑΙΠΕΔ  θα διαχειριζόταν την δημόσια περιουσία υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και τώρα αναγκαζόμαστε να αναθεωρούμε τις απόψεις μας, αλλά και τι κρίμα που από μία ατυχή περίπτωση αμέσως βγάζουμε συμπέρασμα απαξίωσης ενός θεσμού που θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Είμαστε έτοιμοι να χωριστούμε σε δύο ή και περισσότερες  παρατάξεις, τους υποστηρικτές, τους επικριτές, αλλά και τους μη έχοντες γνώμη, όμως όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με την παραπάνω μίσθωση, αλλά και πολλές αμαρτίες υπάρχουν, γενικότερα με την εγκαταλελειμμένη περιουσία του δημοσίου και την στέγαση των δημόσιων υπηρεσιών ανά την Ελλάδα.

Αν πραγματικά οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας αποδίδουν και την πραγματικότητα, που μάλλον έτσι είναι, θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι μέχρι τώρα πράξεις του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και πέραν τούτου να  καταγραφεί και ελεγχθεί η κατάσταση της δημόσιας περιουσίας σε ολόκληρη της επικράτεια, γιατί μετά από το παραπάνω περιστατικό, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες και ψίθυροι περί αναρίθμητων παρόμοιων ή και χειρότερων περιστατικών.

Πέραν βέβαια των φημών και διαδόσεων, μπορεί όλοι να έχουμε υπ` όψιν μας περιπτώσεις εγκατάλειψης και καταστροφής δημόσιων κτηρίων, ακόμη και στην γειτονιά μας και ταυτόχρονη ενοικίαση κτηρίων ιδιωτών για την στέγαση δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών ΝΠΔΔ, Οργανισμών κλπ.

Ίσως πρέπει να ξαναβγεί στην επικαιρότητα, να ολοκληρωθεί, αλλά και να δημοσιοποιηθεί,  η καταγραφή και ο έλεγχος των δημόσιων κτηρίων, χρησιμοποιούμενων και μη ανά την επικράτεια και φυσικά να αναληφθούν πρωτοβουλίες αξιοποίησής τους  κατά τον προσφορότερο τρόπο για το δημόσιο συμφέρον  και την μείωση του κόστους στέγασης διάφορων υπηρεσιών του κράτους και των φορέων του, που στεγάζονται διάσπαρτες σε διάφορα σημεία των πόλεων.

Είναι ακατανόητο και ανόητο, το Δημόσιο να πουλάει το κτήριο όπου στεγάζεται η υπηρεσία του και κατόπιν να το ενοικιάζει από τον ιδιώτη για την στέγασή της, ή να ενοικιάζει ιδιωτικό κτήριο δίπλα στο εγκαταλελειμμένο δημόσιο, είτε αυτό γίνεται μέσω ΤΑΙΠΕΔ, είτε απευθείας από το τις υπηρεσίες του.

Ας ευχηθούμε και ας απαιτήσουμε η αποκάλυψη του Υπουργού Υγείας, να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το χτύπημα της διαφθοράς και της άνομης συναλλαγής  απ όπου και αν προέρχεται και όπου και αν συμβαίνει.

Όλη η επικαιρότητα