Πολιτική

Δημοσκόπηση: 6 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Ακούστε το άρθρο

Η δημοσκόπηση της PUSLE για τον ΣΚΑΙ έδειξε ότι το 62% των Ελλήνων ανησυχεί για τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 21-22 Ιανουαρίου και καταγράφει τις απόψεις των πολιτών για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, το μεταναστευτικό και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του Αιγαίου,  αλλά και την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η τουρκική προκλητικότητα, λοιπόν, ανησυχεί πολύ τους Έλληνες. Συγκεκριμένα το 62% ανησυχεί πολύ ή αρκετά για τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, το 16% ανησυχεί «μέτρια», ενώ το 16% ανησυχεί ελάχιστα ή λίγο. Το υπόλοιπο 6% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Παράλληλα Το 55% θεωρεί πως οι αποφάσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά είναι στη θετική κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 36% που τις θεωρεί λάθος και 9% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Στις 12,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 12,5% μονάδων δίνει στην ΝΔ δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το Μέρα25 με 3% και η Χρυσή Αυγή με 1,5%.

Άλλο κόμμα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δημιουργία Ξανά, Πλεύση Ελευθερίας) απαντά ότι θα ψηφίσει το 4%.  Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό της αποχής και των αναποφάσιστων που φτάνει στο 12%. Συγκεκριμένα, το λευκό, άκυρο και η αποχή συγκεντρώνουν το 3,5% των προτιμήσεων και το 8,5% απαντούν ότι είναι αναποφάσιστοι ή δεν απαντούν τι θα ψηφίσουν.

Η παράσταση νίκης δίνει 66% στη ΝΔ, 19% στον ΣΥΡΙΖΑ, 6% άλλο και 9% δεν ξέρω δεν απαντώ.

Οι πολίτες θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος συγκεντρώνει το 44%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί στο 26%. Αντίθετα, το 25% δεν κρίνει κανέναν από τους δύο ως καταλληλότερο.

Οι πολίτες είναι ιδιαίτερα αρνητικοί για την στάση της Γερμανίας, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και φαίνεται ότι εκτιμούν τον ρόλο της Γαλλίας. Το 76% αξιολογεί τη στάση της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά θέματα είναι σίγουρα/μάλλον αρνητικά και το 10% σίγουρα/μάλλον θετικά. Το 64% απαντά ότι αξιολογεί σίγουρα αρνητικά και μάλλον αρνητικά την στάση της Ε.Ε. και το 55% απαντά το ίδιο για τις ΗΠΑ.

Η στάση της Γαλλίας αξιολογείται από το 60% ως σίγουρα/μάλλον θετικά και το 18% απαντά σίγουρα/μάλλον αρνητικά.

Τα μέτρα για το προσφυγικό

Το 49% των πολιτών θεωρεί τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το προσφυγικό πως βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 39% θεωρεί πως είναι σε λανθασμένη πορεία.

Απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση

Οι πολίτες δηλώνουν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση τους. Το 47% απαντά ότι η προσωπική οικονομική κατάσταση του είναι μέτρια και το 32% δύσκολη/πολύ δύσκολη. Μόλις το 16% λέει ότι η οικονομική κατάσταση του είναι άνετη και πολύ άνετη.

Όσο για την επιλογή του πρωθυπουργού για να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για ΠτΔ, το 58% την αξιολογεί θετικά, ενώ το 31% αρνητικά, με το 11% να απαντάει πως δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

via

Όλη η επικαιρότητα