Ηλεία

Δημοτικό Σχολείο Μανωλάδας: Ένα «αρχαίο» ΦΕΚ ταλαιπωρεί 9 χρόνια τους μαθητές! – Κάνουν μάθημα μέσα στη μούχλα!

Ακούστε το άρθρο

Επί εννέα χρόνια μικρά παιδιά κάνουν μάθημα σε σάπιες και επικίνδυνες για την υγεία και την ακεραιότητά τους αίθουσες  και ο λόγος είναι ότι η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚτΥπ ΑΕ-πρώην ΟΣΚ) που είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους και για τα σχολεία,  αγνοεί (!) ότι το δημοτικό της Νέας Μανωλάδας εδώ και 70 (εβδομήντα χρόνια) είναι εξαθέσιο!

Αυτό αποκαλύπτει σήμερα η «Πατρίς», αποκάλυψη που πρέπει να προβληματίσει το «κράτος των Αθηνών» και αν χρειασθεί να αναζητηθούν ευθύνες.

Ο βουλευτής της ΝΔ Ασημάκης Φωτήλας με αφορμή δημοσίευμα της «Πατρίς της Κυριακής» (13/11/16) με τίτλο «Η γενιά του προκάτ», είχε καταθέσει ερώτηση στην Βουλή και ζητούσε να πληροφορηθεί πότε επιτέλους θα κατασκευαστούν διδακτήρια για τα παιδιά που από το 2008 κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες.

Το «αρχαίο» ΦΕΚ

Η απάντηση που δόθηκε από την ΚτΥΠ ΑΕ (πρώην ΟΣΚ) προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Η ΚτΥΠ ΑΕ στην απάντησή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το έργο δεν προτάθηκε για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013 λόγω έλλειψης του σχετικού πρακτικού καταλληλότητας του οικοπέδου και έλλειψης του απαιτούμενου ΦΕΚ προαγωγής από 5/θέσιο σε 6/Θέσιο διδακτήριο, κατά τον χρόνο υποβολής των προτάσεων».  Το σχολείο της Νέας Μανωλάδας είναι εξαθέσιο από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 δηλαδή περίπου 70 χρόνια! Είναι τουλάχιστον περίεργο πως  η ΚτΥΠ ΑΕ έχει ΦΕΚ του 1950 και βάσει (και) αυτού του «αρχαίου» ΦΕΚ ταλαιπωρούνται γενιές μαθητών.

Μάλιστα στην απάντηση της ΚτΥπ ΑΕ αναφέρονται τα εξής: «Αρμόδια υπηρεσία για την εν λόγω προαγωγή είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Α Βάθμιας Εκπαίδευσης. Η προαγωγή, γίνεται μετά από εισήγηση της Δ/νσης Εκπαίδευσης και εκδίδεται το σχετικό ΦΕΚ από το Υπουργείο Παιδείας.» Επίσης ως άλλη εκκρεμότητα αναφέρεται ότι δεν έχει γίνει «επικαιροποίηση των μελετών εφαρμογής, με σύνταξη μελέτης ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων), προσαρμογή στις διατάξεις του ΝΟΚ 2012 και αντίστοιχη προσαρμογή και επανέγκριση των τευχών δημοπράτησης».

«Πρωταθλητές» στις ιώσεις!

Από σήμερα Τετάρτη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων κάνει κατάληψη του σχολείου και την ενέργεια αυτή στηρίζουν οι δάσκαλοι του σχολείου.

Ο διευθυντής του Δημοτικού της Νέας Μανωλάδας κ. Διονύσιος Κυπριώτης δήλωσε: «Η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων για κατάληψη και κλείσιμο του σχολείου επ’ αόριστον είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Μάλιστα εγώ θαυμάζω τους γονείς για την υπομονή τους τόσα χρόνια που τα παιδιά τους είναι εκτεθειμένα σε τόσο δυσμενείς για την υγεία συνθήκες. Βέβαια οι γονείς πίστευαν ότι η πολιτεία θα έκανε κάτι μετά από τόσα χρόνια. ¨Ηδη συμπληρώθηκαν εννέα χρόνια από την ημέρα που τα παιδιά άρχισαν να κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες. Όμως όλοι, μαθητές, γονείς και δάσκαλοι βρεθήκαμε μπροστά στην γενική αδιαφορία. Τα πατώματα είναι σάπια, οι αίθουσες μυρίζουν αφόρητα, ενώ υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες των μαθητών. Το καλοκαίρι η κατάσταση είναι αφόρητη. Αλλά το πιο σημαντικό: έχουμε σοβαρό πρόβλημα με αρρώστιες. Το χειμώνα το σχολείο μας ήταν αποδεκατισμένο. Μαθήματα έκαναν λιγότερα από τα μισά παιδιά. Είμαστε το σχολείο με την μεγαλύτερη συχνότητα ιώσεων που έχω συναντήσει σε όλη μου την επαγγελματική διαδρομή»

Η ανακοίνωση της ΚΤΥΠ Α.Ε. σχετικά με τα προβλήματα σχολικής στέγης στη Νέα Μανωλάδα

Αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν, τουλάχιστον από το 2008, οι μαθητές και οι γονείς της Νέας Μανωλάδας, ενημερώνουμε ότι:

Η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. βρίσκεται ήδη σε φάση επικαιροποίησης με βάση τον ΚΕΝΑΚ, των υφιστάμενων μελετών για το νέο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μανωλάδας.

Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης του είναι, η έκδοση πρόσκλησης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. να υποβάλλει πρόταση ένταξης του έργου στο οικείο Π.Ε.Π.

Παράλληλα, η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εργάζεται προκειμένου να εξευρεθούν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση τόσο αυτού όσο και άλλων έργων σχολικής στέγης σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. ενημερώνει ότι κατόπιν αιτήματος (με ημερομηνία 4/11/2016, αριθ. Πρωτ. 14600) του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, έχει προχωρήσει σε ανανέωση των Ιδιωτικών Συμφωνητικών Σύστασης Χρησιδανείου για τις Αίθουσες Ελαφράς Λυόμενης Προκατασκευής που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της τοπικής σχολικής κοινότητας και δεν έχει δεχτεί οποιαδήποτε αίτημα για νέες Αίθουσες.

Η συντήρηση των Αιθουσών Ελαφράς Λυόμενης Προκατασκευής είναι αποκλειστική ευθύνη των κατά τόπων Δήμων.

Η διοίκηση της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για την δημιουργία νέων σύγχρονων δημόσιων εκπαιδευτηρίων και σε καμία περίπτωση δεν προωθεί την διαιώνιση του καθεστώτος των “προκάτ σχολείων” που αποτέλεσαν επιλογή της προηγούμενης πολιτικής περιόδου, ενώ η χρήση τους θα έπρεπε να είναι προσωρινή για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

Όλη η επικαιρότητα