Ηλεία

Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου: Από την Ηλεία στην Τρανσυλβανία

Ακούστε το άρθρο

Αντιπροσωπεία πέντε εκπαιδευτικών και τριών μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου επισκέφτηκε το Γυμνάσιο “Lucian Blaga” στο Jibou της Ρουμανίας, στην περιοχή της Τρανσυλβανίας από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 6 Απριλίου 2019. 

Με την επίσκεψη ολοκληρώθηκε η δεύτερη κινητικότητα του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο:  School is the Flame (Το Σχολείο είναι η Φλόγα) που σχεδίασε και υλοποιεί το Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου ως Συντονιστικό Σχολείο μαζί με το Γυμνάσιο “Lucian Blaga” της Ρουμανίας το Γυμνάσιο Μεταφορών του Ραζλόγκ της Βουλγαρίας και το Ιstiklal Ilkokulu Δημοτικό Σχολείο της Μανίσα (Μαγνησία) της Τουρκίας.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση της σχολικής αποτυχίας και της σχολικής διαρροής, θέματα που είναι έντονα στην περιφέρεια της Δ. Ελλάδας.Ιδιαίτερη ήταν η έμφαση στους Ρομά μαθητές οι οποίοι διδάσκονται την δική τους γλώσσα στα σχολεία της Ρουμανίας από δασκαλο που γνωρίζει το τοπικό τους ιδίωμα.

Την αποστολή στη Ρουμανία υποδέχτηκε ο Δήμαρχος του Jibou κ, Dan Ghiurco ο οποίος παρέθεσε και επίσημο γεύμα και η Διευθύντρια του Σχολείου κα. Sorina Pop-Cozac.Ο Διευθυντής του ελληνικού Σχολείου κ.Αθανάσιος Κατσίμπελης παρέδωσε στον Δήμαρχο του Jibou αναμνηστικά από τον Δήμαρχο Πύργο και το αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης  και την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ηλεία.

Στη διευθύντρια του σχολείου παραδόθηκε αναμνηστική πλακέτα που εικονίζει το κράνος του Μιλτιάδη που αφιέρωσε πριν από 2.500 χρόνια στο Ιερό της Ολυμπίας και συνεχίζει να κοσμεί το Μουσείο μας.Ο κ.Κατσίμπελης τόνισε πως η θερμή φιλοξενία δικαίωσε τη φράση του Ηροδότου για τους Αρχαίους Δάκες, τους προγόνους των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι αναφέρονται για πρώτη φορά στα γραπτά των Αρχαίων Ελλήνων Ιστορίαι Βιβλίο IV XCIII: “[Οι Γέτες] η ευγενέστερη καθώς και η δικαιότερη από όλες τις Θρακικές φυλές”.

Όλη η επικαιρότητα