Αθλητισμός Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας: Αντίδραση για την Αφής της Φλόγας στο 14ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων

Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της Αφής της Φλόγας για το 14ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων που θα λάβει χώρα στην πόλη Gyor (Γκιόρ) της Ουγγαρίας, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη και είχε τίτλο «Λάμψε στο όνομα της ειρήνης», απασχόλησε επί μακρόν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, όπου συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης.

Η Φλόγα, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Ουγγαρία, όπου έγινε δεκτή με τιμές αρχηγού κράτους και ξεκίνησε λαμπαδηδρομία εντός της χώρας η οποία θα διαρκέσει μέχρι την ημέρα έναρξης των αγώνων που είναι η 23 Ιουλίου 2017.

Τι σημαίνει η παραπάνω τελετή

Την εισήγηση του θέματος, έκανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δεββές, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ασχοληθεί με το εν λόγω θέμα, έστω κι αν η φλόγα δεν έχει ονομαστεί «ολυμπιακή», τι συμβαίνει αλλά και τι σημαίνει για την Ολυμπία και την αξία της Ολυμπιακής Φλόγας που ανάβει μόνο στην Αρχαία Ολυμπία. Αναλυτικά, είπε:

Παρότι κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί για ποιο λόγο θα έπρεπε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη τελετή αφής η οποία ούτε ολυμπιακή είναι ούτε η φλόγα ονομάζεται ολυμπιακή, εν τούτοις υπάρχουν θεμελιώδη ζητήματα που ανακύπτουν από το γεγονός αυτό.

Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος αναφέρω ότι η ΔΟΕ έχει απαγορεύσει να ονομάζεται ολυμπιακή φλόγα, οποιαδήποτε άλλη φλόγα πλην αυτής της Ολυμπίας, η οποία και θα ανάβει ανά διετία για τους θερινούς και χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να προστατεύσει το κύρος της ολυμπιακής φλόγας. Αυτό αντιμετωπίζει το γεγονός ότι μέχρι πρότινος άναβε «ολυμπιακή Φλόγα» στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όμως η θέση αυτή, δεν αντιμετωπίζει το συνολικό πρόβλημα της φλόγας με τα ολυμπιακά φεστιβάλ και κυρίως με τους ολυμπιακούς αγώνες νέων, την παγκόσμια αυτή ολυμπιακή διοργάνωση.

Το κενό αυτό –όπως βλέπουμε και με την Αφή της Ρώμης- καλύπτουν με έναν εντελώς αυθαίρετο όσο και επικίνδυνο για το ολυμπιακό κίνημα τρόπο, οι διοργανωτές των ολυμπιακών αυτών διοργανώσεων.

Πρώτον γιατί οι τελετές αυτές αντιγράφουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό δεν έχει σημασία, το αρχαιοελληνικό τελετουργικό που έχει καθιερωθεί για την αυθεντική ολυμπιακή φλόγα δημιουργώντας σύγχυση.

Δεύτερον γιατί προσδίδουν στην φλόγα αυτή χαρακτηριστικά ολυμπιακής φλόγας πράγμα ανεπίτρεπτο ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται από ανθρώπους που έχουν ταχθεί να προστατεύουν την ολυμπιακή φλόγα και τις αξίες που αυτή εκφράζει. Και αυτό όχι μόνο επιτείνει την σύγχυση, αλλά αδυνατίζει την αυθεντική ολυμπιακή φλόγα και γενικότερα τα Ολυμπιακά Σύμβολα, τα οποία η ΔΟΕ θέλει να προστατεύσει.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι μια φλόγα ξένη προς τις αξίες του ολυμπισμού και ιδιαίτερα η συγκεκριμένη φλόγα, μεταφέρεται για να φωτίσει όχι ένα οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός, αλλά ένα ολυμπιακό φεστιβάλ που στόχο έχει να μυήσει τα νέα παιδιά ηλικίας από 14-18 ετών στις ολυμπιακές αξίες. Και αυτό είναι επικίνδυνο. Και η ιστορία αυτή θα επαναληφθεί και με το επόμενο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων αλλά και με  τους ολυμπιακούς αγώνες νέων κ.ο.κ.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν ανά την υφήλιο –αυθαίρετα- πόλεις «γενέτειρες» φλογών που βεβαίως δεν θα τις ονομάζουν ολυμπιακές, θα ανάβονται όμως για τις ολυμπιακές ανάγκες των θεσμοθετημένων ολυμπιακών αγώνων Νέων.

Επιβάλλεται το κενό αυτό να αντιμετωπιστεί. Και ο δήμος πρέπει να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται.

Το θέμα πρέπει να συζητηθεί οργανωμένα σε ένα ειδικό δημοτικό συμβούλιο. Ως άμεση όμως ενέργεια θα πρέπει να σταλεί, στην ΔΟΕ και στους οργανωτές,  μια απόφαση – ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που να εκφράζει την αντιθεσή του στο γεγονός και να επισημαίνει την πάγια θέση του Δήμου, ότι δεν είναι δυνατόν θεσμοθετημένες Ολυμπιακές δράσεις να διεξάγονται υπό το φώς μιας οποιασδήποτε άλλης φλόγας. Γιατί αυτό αναιρεί το αξιακό και ηθικό υπόβαθρο των αγώνων, την Ολυμπία, έτσι όπως το ονειρεύτηκαν  ο Κουμπερντέν, ο Βικέλας, ο Κετσέας,  ο Κάρλ Ντίμ και τόσοι άλλοι.

Η αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας μετά από εκτενή συζήτηση και εκτιμώντας το γεγονός ότι οι τελετές αυτές αντιγράφουν το αρχαιοελληνικό τελετουργικό που έχει καθιερωθεί για την αυθεντική ολυμπιακή φλόγα αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι διοργανωτές προσδίδουν σε αυτές χαρακτηριστικά ολυμπιακής φλόγας, δεν δημιουργεί απλά σύγχυση, αλλά εγκυμονεί τον κίνδυνο της αποδυνάμωσης και απαξίωσης του κύρους και του συμβολισμού των αυθεντικών ολυμπιακών συμβόλων, ομόφωνα, αποφάσισε τα παρακάτω:

-Την έκδοση Ψηφίσματος με το οποίο θα εκφράζεται η αντίθεση του στο γεγονός και θα επισημαίνεται η πάγια θέση του Δήμου ότι, δεν είναι δυνατόν θεσμοθετημένες Ολυμπιακές δράσεις, όπως είναι και τα Ολυμπιακά Φεστιβάλ Νέων,  να διεξάγονται υπό το φώς μιας οποιασδήποτε άλλης φλόγας. Γιατί αυτό αναιρεί το αξιακό και ηθικό υπόβαθρο των συγκεκριμένων αγώνων, έτσι όπως περιγράφεται στους ιδρυτικούς τους στόχους. Αναιρεί την Ολυμπία και το Ολυμπιακό Κίνημα, έτσι όπως το ονειρεύτηκαν  ο Κουμπερντέν, ο Βικέλας, ο Κετσέας,  ο Καρλ Ντίμ και τόσοι άλλοι.

-Το θέμα να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να καθοριστούν οι πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να ληφθούν προς την Δ.Ο.Ε. και τους υπόλοιπους Ολυμπιακούς Θεσμούς, ώστε αποτελεσματικά και το κενό αυτό να καλυφθεί.

-Τη συγκρότηση Επιτροπής, η οποία θα προετοιμάσει τόσο το ψήφισμα, όσο και την συζήτηση του ειδικού συμβουλίου.

Όλη η επικαιρότητα