Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: Αναβολή με βαριές κατηγορίες

Ακούστε το άρθρο

Σφοδρές κατηγορίες κατά της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, καθώς ελλείψει απαρτίας δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από τα 33 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου παρόντα στην χθεσινή συνεδρίαση ήταν τα 15, κατά συνέπεια δεν μπορούσε να γίνει η συνεδρίαση αφού απαιτούνταν 17 μέλη.

Οι απουσίες

Εκ των απόντων ήταν σύσσωμη η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, απουσίαζαν πέντε μέλη από την παράταξη της πλειοψηφίας (Ρούλα Γκουβίτσα, Αλέξης Μανωλόπουλος, Μάκης Παπαγιαννόπουλος, Παντελής Δούλος και Πασσάς), απουσίαζε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Νίκος Διαμαντόπουλος, ενώ αν και εμφανίστηκε τελικά δεν δήλωσε παρών ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Παναγόπουλος και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Άγγελος Κολόσακας δήλωσε ότι θα παρέμενε μόνο για να συζητηθεί το 11ο θέμα που αφορούσε το Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

 

Το θέμα του Νοσοκομείου

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα, ωστόσο παρά την αναμονή η απαρτία ήταν δύσκολο να επιτευχθεί. Όταν ξεκίνησε η καταμέτρηση των συμβούλων, ο κ. Κολόσακας ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάζει κατάσταση διάλυσης και δήλωσε ότι είναι ‘παρών’ μόνο για το 11ο θέμα της ημερήσιας διάταξης «Επί ενστάσεως Αν. Οικονομοπούλου κατά της υπ’ αριθμ. Πρωτ. 14753/ Δ4/1834/ 20-6-2017 απόφασης προϊσταμένου Δ/ νσης Τεχνικών Υπηρεσιών για ‘έκπτωση’ της αναδόχου «Αναστασία Οικονομοπούλου» από το έργο «Προσθήκη διώροφου κτιρίου μεθ’ υπογείου για Τ.Ε.Π., Μ.Α.Φ. και χώρους για Η/Μ εγκαταστάσεις στο Γ.Ν. Αμαλιάδας (Α’ φάση)».

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε το Τεχνικό Συμβούλιο και οριστικοποίησε την απόφαση να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος του έργου και επί της απόφασης αυτής πρέπει να λάβει απόφαση και το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν χθες ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέας Νικολακόπουλος, υπάρχει καταληκτική ημερομηνία η 10η Σεπτεμβρίου, γι’ αυτό και έπρεπε να συνεδριάσει χθες το Σώμα.

Παράλληλα, το 1ο θέμα της συνεδρίασης ήταν η έγκριση μελέτης με τίτλο: «Αστική Ανάπλαση ιστορικού και εμπορικού κέντρου Αμαλιάδας», για το οποίο όπως είπε ο Δήμαρχος επίσης υπάρχει καταληκτική ημερομηνία.

Γι’ αυτό και ζήτησε από τον κ. Κολόσακα να παραμείνει και για το συγκεκριμένο θέμα στην συνεδρίαση, αναφέροντας ότι πρώτη φορά συμβαίνει αυτή η απαξίωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, να απουσιάζει σύσσωμη μία παράταξη, τη στιγμή μάλιστα που ήταν προς συζήτηση το σοβαρό θέμα του Νοσοκομείου.

Από την πλευρά του ο κ. Κολόσακας απάντησε ότι ο ‘Καλλικράτης’ έχει προβλέψει να κάνει απαρτία η πλειοψηφία και υποστήριξε ότι η ίδια κατάσταση υπάρχει και στο Δ.Σ. του ΝΠΔΔ ‘Ο Ηλείος’.

Κατά την διάρκεια του διαλόγου παρενέβη ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Παναγόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι εσκεμμένα προχώρησε στην χθεσινή συνεδρίαση, ενώ γνώριζε ότι θα απουσίαζε η αντιπολίτευση, γι’ αυτό και ο ίδιος δήλωσε ‘απών’ και αποχώρησε από την αίθουσα, με τον κ. Χριστοδουλόπουλο να κάνει λόγο για ‘σαμποτάρισμα’ του Δημοτικού Συμβουλίου. Υποστήριξε δε ότι από την μείζονα μειοψηφία μόνο ο επικεφαλής Γιάννης Λυμπέρης είχε δηλώσει ότι θα απουσίαζε γιατί βρισκόταν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ενώ και ο Βαγγέλης Χριστοφόρου είχε δηλώσει κώλυμα. Σε ότι αφορά τα μέλη της πλειοψηφίας είπε ότι τρεις σύμβουλοι απουσίαζαν δικαιολογημένα.

Παρά την δεκάλεπτη διακοπή απαρτία δεν υπήρξε και τελικά η συνεδρίαση δεν έγινε και εν συνεχεία εκδόθηκε κατεπείγουσα πρόσκληση για συνεδρίαση του Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα με μοναδικά θέματα το Νοσοκομείο και την μελέτη ανάπλασης, καθώς σημειώθηκε ότι τελικά υπάρχει περιθώριο για το θέμα του Νοσοκομείου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.

 

Κατήγγειλε την αντιπολίτευση

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο κ. Χριστοδουλόπουλος με δήλωσή του κατήγγειλε την αντιπολίτευση και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καταγγέλλω την στάση της αντιπολίτευσης, διότι εσκεμμένα δεν ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ γνώριζε ότι σήμερα (σημ. χθες), είχαμε καταληκτική ημερομηνία για το θέμα του Νοσοκομείου. Είχαν ενημερώσει τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και ο πρόεδρος του Συμβουλίου και η τεχνική υπηρεσία. Ο ίδιος είπε ότι θα βρισκόταν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Η παράταξή του έχει δέκα μέλη, αλλά έστειλε μήνυμα σε όλους να μην έρθουν. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα. Και ο ίδιος ο επικεφαλής τους δεν έρχεται τακτικά στις συνεδριάσεις και έχει υπάρξει και άλλη φορά που έχουμε συνεδριάσει χωρίς την αντιπολίτευση. Το θέμα του Νοσοκομείου ήταν το σοβαρότερο θέμα που είχαμε να συζητήσουμε στο δήμο. Ένα έργο που καρκινοβατεί 13-14 χρόνια, επί θητείας του κ. Λυμπέρη, για το οποίο έπρεπε να είχε γίνει αυτό που κάνουμε σήμερα πριν από δέκα χρόνια. Πήραμε την απόφαση από το Τεχνικό Συμβούλιο και ορίσαμε αμέσως συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου γιατί έχουμε καταληκτικές ημερομηνίες σύμφωνα με το νόμο. Αυτό που έγινε με την απουσία είναι υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου και προφανώς δεν έγινε μόνο για το θέμα του Νοσοκομείου αλλά και για το θέμα που αφορά την ιστορική ανάπλαση και πρέπει να το καταθέσουμε μέχρι τις 15 του μήνα».

 

Να τηρηθεί ο κανονισμός

Νωρίτερα ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Φωτόπουλος ανέφερε ότι αυτή η κατάσταση μειώνει το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ζήτησε από τον πρόεδρο την εφαρμογή του κανονισμού, ο οποίος προβλέπει ότι μετά από τρεις απουσίες πρέπει να διαγράφονται οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο κ. Νικολακόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει να είναι αδικαιολόγητες οι απουσίες για να γίνει διαγραφή και ο κ. Χριστοδουλόπουλος ζήτησε από τον πρόεδρο να αποστείλει έγγραφο σε όσους απουσιάζουν για να ενημερωθούν για το τι προβλέπει ο κανονισμός.

Όλη η επικαιρότητα