Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: Έγκριση εν μέσω αντεγκλήσεων

Εν μέσω αντεγκλήσεων και κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση, η μελέτη με τίτλο: «Προμήθεια Συστήματος αντιμετώπισης μεγάλων συγκεντρώσεων μαγγανίου- σιδήρου Διυλιστήριο Αμαλιάδας» με προϋπολογισμό 2.175.000,00 ευρώ.
Πρόκειται για τη μελέτη που εκπονήθηκε και αφορά στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη συγκέντρωση υψηλών τιμών σιδήρου και μαγγανίου που εντοπίστηκε στο νερό από τη λίμνη του φράγματος Πηνειού και έχει καταστήσει επί της ουσίας σε αδράνεια το έργο του διυλιστηρίου.

Το πρόβλημα

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος παρουσίασε εν συντομία τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου που έχει γίνει και εστίασε στο πρόβλημα που ανέκυψε στις αρχές Νοεμβρίου του 2016, επισημαίνοντας ότι μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις προκλήθηκε λόγω ανάδευσης των επικαθήσεων της λίμνης του φράγματος, σημαντική αλλαγή στη σύσταση του νερού της λίμνης ραγδαία αύξηση των τιμών συγκέντρωσης του μαγγανίου, της τάξης των 900μg/Ι με το σίδηρο να διακυμαίνεται στα μέγιστα παρατηρημένα επίπεδα (450-500 μg/I). Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, ανέφερε ότι προτείνεται η εγκατάσταση κατάλληλου συστήματος στο υφιστάμενο και εν λειτουργία έργο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν υψηλές συγκεντρώσεις μαγγανίου και σιδήρου.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Λυμπέρης εξέφρασε διαφωνίες και ανέφερε ότι η Κοινοπραξία που είχε αναλάβει το έργο είχε υποχρέωση να παρουσιάσει μελέτη- εφαρμογή και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να περάσει μελέτη- δωρεά όταν φέρει την υπογραφή της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου. Επεσήμανε ότι η μελέτη θα πρέπει να γίνει επί της ουσίας και αποχώρησε από τη συζήτηση του θέματος.

Και ο επικεφαλής της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης’ κ. Άγγελος Κολόσακας, ψήφισε κατά στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς χαρακτήρισε μη έγκυρη τη μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Τα προτεινόμενα έργα

Να σημειωθεί ότι τα προτεινόμενα έργα που προβλέπει η μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι:

-Επέκταση της μονάδας οζόνωσης ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης οξείδωση των αυξημένων ποσοτήτων μαγγανίου και σιδήρου. Αυτό θα γίνει με την προμήθεια και την εγκατάσταση επιπλέον εξοπλισμού παραγωγής όζοντος, ώστε να είναι δυνατή η οξείδωση του μαγγανίου και του σιδήρου για μέγιστες συγκεντρώσεις εισόδου 1000 μg/Ι και 250 μg/I αντίστοιχα. Με την οξείδωση του μαγγανίου και του σιδήρου δημιουργούνται οξείδια μαγγανίου και σιδήρου τα οποία θα μετατραπούν σε ευμεγέθη κατά το δυνατόν στερεά στις μονάδες ταχείας ανάμιξης και κροκίδωσης που ακολουθούν, έτσι ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν στις μονάδες καθίζησης και διύλισης.

-Διαφοροποίηση του πληρωτικού υλικού των κλινών διύλισης με την προσθήκη πυρολουσίτη, ώστε να αυξηθεί η απόδοση στην οξείδωση μαγγανίου και σιδήρου και στην κατακράτηση των αλάτων μαγγανίου και σιδήρου που δημιουργούνται κατά την οξείδωσή τους.

–Δοκιμαστική λειτουργία ενός έτους με το νέο εξοπλισμό σε λειτουργία.

Με δεδομένο πάντως ότι η συζήτηση του θέματος δεν εξαντλήθηκε στη συνεδρίαση και επειδή πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος ανέφερε ότι θα συγκληθεί ειδική συνεδρίαση προκειμένου να κληθούν και ειδικοί και να συζητηθεί αποκλειστικά το θέμα του διυλιστηρίου.