Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: «Ειδική» συνεδρίαση για το διυλιστήριο στο φράγμα Πηνειού

Ακούστε το άρθρο

Ειδική συνεδρίαση, για το θέμα της λειτουργίας του διυλιστηρίου στο φράγμα της τεχνητής λίμνης του Πηνειού, προανήγγειλαν κατά την διάρκεια τα χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Νικολακόπουλος, η συνεδρίαση θα προσδιοριστεί για τον επόμενο μήνα και θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ενώ από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι θα ζητήσει πραγματογνώμονα από το Τεχνικό Επιμελητήριο εάν δεν βρεθεί λύση από τους μελετητές και τους εργολάβους του έργου.

Τεχνικά προβλήματα

Το θέμα το έθεσε ο ίδιος ο Δήμαρχος στην έναρξη  της συνεδρίασης και ενημέρωσε το Σώμα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και οδήγησε στην διακοπή λειτουργίας του διυλιστηρίου. Στάθηκε στα τεχνικά προβλήματα που παρατηρούνται, αλλά και στα προβλήματα που φέρεται ότι έχει η αρχική μελέτη και άφησε αιχμές κατά του μελετητή του έργου, ο οποίος αν και προσκλήθηκε δεν παρέστη στην σύσκεψη που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στο γραφείο του.

Την σύγκληση ειδικής συνεδρίασης για το θέμα ζήτησαν και ο επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης κ. Άγγελος Κολόσακας, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Φωτόπουλος.

Το αλιευτικό

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης Δημάρχου ο κ. Χριστοδουλόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα του κλειστού διαύλου στο λιμανάκι του Παλουκίου και επεσήμανε ότι πέρασε η τροπολογία για την παραχώρησή του στον δήμο και την δημιουργία Λιμενικού γραφείου, ωστόσο δεν έχει εκδοθεί ακόμη η ΚΥΑ που θα καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας και είπε ότι ασκεί πιέσεις για να γίνει γρήγορα, έτσι ώστε να μπορέσει να παρέμβει ο δήμος. Βέβαια, σχολίασε ότι υπάρχει περιβαλλοντική άδεια από το καλοκαίρι και θα μπορούσε να παρέμβει η Περιφέρεια, αλλά όπως είπε η Περιφέρεια θεωρεί ότι δεν είναι αρμόδια. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος προ δεκαπενθημέρου απευθύνθηκε και στην Εισαγγελέα για να του δώσει μία προσωρινή άδεια ή ‘εντέλλεσθαι’ για να προχωρήσει ο δήμος σε μία προσωρινή παρέμβαση αλλά δεν έχει γίνει ακόμη κάτι.

Τα σκουπίδια

Επίσης έκανε γνωστό στο Σώμα ότι την ερχόμενη Πέμπτη κλήθηκε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, για το θέμα που αφορά την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, καθώς φαίνεται ότι θέλει να ανακοινώσει κάτι σχετικά ο πρωθυπουργός στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα.

Σε σχέση με την παραχώρηση της έκτασης που περιλαμβάνεται και το κάμπινγκ της Κουρούτας, επεσήμανε ότι η συμφωνία με την ΕΤΑΔ ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο να συνεργαστούν οι τεχνικές υπηρεσίες δήμου και ΕΤΑΔ για την εκπόνηση μελέτης βελτίωσης του χώρου και παρεμβάσεων, ωστόσο η ΕΤΑΔ δεν ανταποκρίθηκε και επανήλθε πρόσφατα με έγγραφο και ζητά από τον δήμο να προχωρήσει μόνος του σε μελέτη, κάτι που θα αρνηθεί να πράξει όπως είπε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος ενημέρωσε και για τις οικονομικές απαιτήσεις που έχουν έρθει στον δήμο, μία αγωγή από το μελετητικό γραφείο ‘Ομάδα 80’ για τον Πολιτιστικό Πολυχώρο με το αιτιολογικό ότι η μελέτη είχε ανατεθεί προφορικά και ότι σε δέκα ημέρες συζητείται η ανακοπή διαταγής πληρωμής ύψους 430.000 ευρώ για την παράκτια προστασία.

Αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας του κολυμβητηρίου, που τέθηκε και από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γιώργο Μπακέλλα, επισημάνθηκε ότι προχωρά η αποκατάσταση της βλάβης.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος έθεσε και το θέμα της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου και τι μέλλει γενέσθαι, καθώς σε παλαιότερη συνεδρίαση ο κ. Χριστοδουλόπουλος είχε ενημερώσει για την εγκατάσταση νέου εργολάβου. Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, ότι εκκρεμούσε η σύνταξη προϋπολογισμού υπολειπόμενων εργασιών και ότι είναι το Υπουργείο Υγείας εκείνο που έχει αναλάβει το θέμα για να προχωρήσει η διαδικασία με δημοπράτηση ή με απευθείας ανάθεση.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Φωτόπουλος επεσήμανε ότι δεν έχει δοθεί οριστική λύση στο νομό για τα σκουπίδια και έθεσε θέμα εάν ο ΦΟΔΣΑ θα προχωρήσει σε ενέργειες για να δοθεί παράταση λειτουργίας της προσωρινής λύσης και εάν θα έρθει κάτι τέτοιο στο Συμβούλιο προς ψήφιση πριν υπογραφεί η απόφαση για το εργοστάσιο, με τον κ. Χριστοδουλόπουλο να απαντά ότι δεν θα δοθεί παράταση αλλά ότι ο ΦΟΔΣΑ συζήτησε το ενδεχόμενο νέα δημοπράτησης μέχρι να ολοκληρωθεί η μονάδα.

Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Βαλιανάτος ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος στήριξης προς τους αγρότες, με αφορμή και την σημερινή επίσκεψή του στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Όλη η επικαιρότητα