Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: «Ναι» στο τουριστικό εγχείρημα στο Χελωνίτη Κόλπο

Ακούστε το άρθρο

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας η εισήγηση του Δημάρχου Ήλιδας, κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, για τη διεκδίκηση υλοποίησης του τουριστικού εγχειρήματος στο Χελωνίτη Κόλπο.

Ειδικότερα, εγκρίθηκαν:

1.Η δημιουργία Τουριστικού Χωριού στο Δάσος Μαραθιάς, έκτασης 820 στρεμμάτων

2.Η δημιουργία Δημοτικών Παιδικών Κατασκηνώσεων στο Δασάκι Μύτικα Παλουκίου, έκτασης 53 στρεμμάτων

3.Η συνδιοργάνωση του Α΄ Διεθνούς Εναλλακτικού Camping στο Δάσος Μαραθιάς το καλοκαίρι του 2018 από τον Δήμο Ήλιδας και το Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου.

4.Η τοποθέτηση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Χελωνίτη Κόλπου και του Αίθριου Μουσείου Χερσαίας και Θαλάσσιας Μεταφοράς στην Πλατεία Κουρούτας

Την εισήγηση του Δημάρχου ψήφισαν τα μέλη της πλειοψηφίας, ο επικεφαλής της παράταξης «Αριστερά στην Ήλιδα», κ. Τάσος Σμέρος, και τα 4 παρόντα μέλη της παράταξης Λυμπέρη, Μπακέλας Γεώργιος, Τσαγκαρούλιας Παναγιώτης, Ντάνασης Χαράλαμπος, Παρασκευόπουλος Γεώργιος. ΟΧΙ ψήφισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής συσπείρωσης», κ. Άγγελος Κολόσακας. Παρών ψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξαρτησία», κ. Νίκος Διαμαντόπουλος. Τις εισηγήσεις εκ μέρους του Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου ανέπτυξαν ο Μανώλης Μπιρμπίλης, ο Λάμπρος Βιζύλης, ο Σπύρος Χέλμης και ο Διονύσιος Τσαούσης.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου κ. Δημήτρης Κράλλης, ανέφερε:

«Στις 26 Αυγούστου 2015, στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ήλιδας, κατατέθηκε για πρώτη φορά δημόσια η διεκδίκηση του  εγχειρήματος για δημιουργία Διεθνούς δασικού Τουριστικού Χωριού στον Χελωνίτη Κόλπο, ο οποίος οριοθετείται από την παραλιακή δασική έκταση των 1100 στρεμμάτων στο Δήμο Ήλιδας.

Τον Νοέμβριο του 2017 εκδηλώθηκε πρωτοβουλία πολιτών για τη συγκρότηση του Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου, δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα την ιδρυτική διακήρυξη του κινήματος που υποστηρίχθηκε δημόσια από 141 φορείς, πολίτες, το ηλειακό επιχειρείν και τον ηλειακό απόδημο ελληνισμό. Το περιεχόμενο της ιδρυτικής διακήρυξης εδράζεται στο τρίπτυχο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Το εγχείρημα αυτό, που αναφέρεται στην τουριστική ανάπτυξη του Χελωνίτη Κόλπου, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στα κοινωνικά δίκτυα και οργανώθηκε ειδική αναπτυξιακή ημερίδα στις 14 Ιανουαρίου 2018 στο Δημαρχείο Αμαλιάδας, όπου μέσα από τον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε, διαμορφώθηκε ο άξονας ενεργειών για την κοινή πορεία υλοποίησης του οραματικού σχεδίου.

Ειδικό βάρος στην ημερίδα έδωσε η παρουσία του Συντονιστή αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, κυρίου Νίκου Παπαθεοδώρου, ο οποίος ως εισηγητής τοποθετήθηκε θετικά στην υλοποίηση του εκδηλούμενου εγχειρήματος. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η εκ του νόμου αρμοδιότητα για εκχώρηση άδειας επέμβασης-χρήσης των συγκεκριμένων δασικών εκτάσεων ανήκει στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Παράλληλα, υπήρξε ενημέρωση για το εγχείρημα σε κυβερνητικό επίπεδο. Ειδικότερα, παρουσιάστηκε η πρότασή μας στην συμπολίτισσα Υπουργό Τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά, η οποία εκδήλωσε τον ενθουσιασμό της και την ανεπιφύλακτη υποστήριξή της στο εγχείρημά μας.

Επίσης, καθοριστική υπήρξε η παρέμβαση του Κινήματος στο 9ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα. Ειδικότερα αναπτύχθηκε η πρότασή μας στις θεματικές ενότητες Τουρισμός-Πολιτισμός, η οποία αντιμετωπίστηκε θετικά από τον Υπουργό Επικρατείας και Υπεύθυνο Επενδύσεων, κύριο Αλέκο Φλαμπουράρη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κύριο Χαρίση. Στην παρέμβασή μας στην θεματική ενότητα του πολιτισμού, καταθέσαμε ως πρόταση στην παρούσα Υπουργό πολιτισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου, τη δημιουργία ανοιχτού θεάτρου στο Κάστρο Χλεμούτσι, αξιοποιώντας την υπάρχουσα προμελέτη, η οποία εκπονήθηκε το 1996 για λογαριασμό της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ήλιδας από την Πολυτεχνική Σχολή Πατρών. Η μελέτη αυτή ολοκληρώνεται από τον αρχιτέκτονα – Καθηγητή του Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κύριο Δ. Βέρα.

Συνοψίζοντας, επισημαίνουμε ότι το κίνημά μας έχει το χαρακτήρα της συλλογικότητας και επιδίωξή μας είναι να μετεξελιχθεί σε συλλογικότητα της πόλης και όλων των περιοχών του Χελωνίτη Κόλπου.

Το προτεινόμενο εγχείρημά μας είναι πάντα επίκαιρο ως την τελική έκβασή του και θα δημιουργήσει ουσιαστικά την Αμαλιάδα της τουριστικής ανάπτυξης, καθιστώντας την πρωτεύουσα τουριστικού πλούτου στο νομό Ηλείας».

 

Όλη η επικαιρότητα