Ηλεία Πολιτική

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Έντονη αντιπαράθεση για πλημμύρες και κατολισθήσεις

Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το θέμα της αποδοχής χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», να ήταν το βασικό στην ημερησία διάταξη του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου Πύργου, όμως αυτό που κυριάρχησε δεν ήταν άλλο από το τι έγινε (ή τι δεν έγινε), όσον αφορά τις ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση της τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου που έπληξαν μεγάλο μέρος (και) του δήμου Πύργου…

Μαζί με τα παραπάνω θέμα συζήτησης αποτέλεσε τόσο το τι μέλλει γενέσθαι με το στρατόπεδο της ΣΕΤΤΗΛ αλλά και τους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου Πύργου.

Το ασυνήθιστο για το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο πάντως ήταν η ώρα διεξαγωγής του (σ.σ. ξεκίνησε στις 2.45 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε πριν τις 5 το απόγευμα), γεγονός που επέφερε και τις ανάλογες… παρενέργειες (σ.σ. κυρίως απουσίες μελών του Σώματος)…

Αρχικά το λόγο έλαβε –ως είθισται- ο Τάκης Αντωνακόπουλος που ζήτησε άμεση αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων στην περιοχή της Ωλένης -και όχι μόνο- καθώς και Αυτοδιοικητική παρέμβαση για συνδρομή της ΜΟΜΑ σε αυτήν. Ο κ. Αντωνακόπουλος ζήτησε να υπάρξει και ψήφισμα που θα ζητά την παραμονή της ΣΕΤΤΗΛ στον Πύργο.

Απαντώντας ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής είπε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν απαλλάσσει και το μόνο που προσφέρει είναι δημοσιότητα. Για την ΣΕΤΤΗΛ ο κ. Λιατσής τόνισε ότι «ως πόλη δεν μπορούμε να αλλάξουμε το σχεδιασμό του Υπουργείου. Όμως θα πρέπει να δούμε το θέμα στην ώρα του και όχι μέσω εγγράφων. Φυσικά θα ζητήσουμε την παραμονή του στρατοπέδου στον Πύργο».

Για πολύ δύσκολες συνθήκες μίλησε ο αντιδήμαρχος Πύργου (σ.σ. αρμόδιο για θέματα της περιοχής Ωλένης), Σωτήρης Γεωργόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν ήταν δυνατό οι ζημιές να αποκατασταθούν σε 1-2 ημέρες και πως τα λιγοστά μηχανήματα του δήμου δεν άντεξαν.

Ο Γιάννης Αργυρόπουλος αφού –αρχικά- «κοντραρίστηκε» για μια ακόμα φορά με τον δήμαρχο Πύργου, ζήτησε στη συνέχεια τα έργα του Ταμείου Μολυβίατη  να έχουν κατεύθυνση στις πληγείσες από τις καταστροφής περιοχές «για να σταματήσουν οι κάτοικοι να κουβαλάνε γάλα με τα γαϊδούρια εν έτει 2018 και να μπορούν να θερίσουν τα χωράφια τους», ρωτώντας παράλληλα τι κίνδυνος υπάρχει για κλείσιμο των Παιδικών Σταθμών…

Ο Θανάσης Παναγούλης σχολίασε πως «αν η δημοτική αρχή είχε φροντίσει να συντηρήσει δρόμους και τάφρους δεν θα γινόταν τέτοια καταστροφή. Εμείς ζούμε στον Πύργο, ακούμε και βλέπουμε εσείς όμως όχι».

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Πύργου Βασίλης Σειντής τόνισε πως «από το πρωί της ίδιας μέρας βρεθήκαμε στους τόπους των ζημιών. Μιλάτε χωρίς να έχετε εικόνα γιατί δεν πήγατε εκεί. Αν πηγαίνατε θα διαπιστώνατε ότι… πέσανε τα βουνά! Δεν αντιμετωπίζετε σε 1 ημέρα αυτό. Θα χρειαστεί 7-8 μηχανήματα και τουλάχιστον ένας μήνας για να γίνει παράσταση. Κάναμε και παραπάνω από αυτά που ορίζουν οι αρμοδιότητες μας»…

Ο Χάρης Μιχαλακόπουλος μίλησε για κοινή πρόταση όσον αφορά συνδρομή της ΜΟΜΑ, ζήτησε επίσης κοινή διεκδίκηση για τη ΣΕΤΤΗΛ (σ.σ. «οι παμφάγοι Αχαιοί δεν περιμένουν» είπε χαρακτηριστικά), καθώς και την αγορά –από πλευράς Δήμου- συστήματος Seatrack για πρόσβαση των ΑΜΕΑ στις παραλίες.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Αθανάσουλας χαρακτήρισε την συνεδρίαση ως «αμορτισέρ για απόσβεση ανησυχιών», αναρωτώμενος στη συνέχεια τι θα πουν οι πρόεδροι στους συγχωριανούς τους; Από τους ίδιους (σ.σ. τους πρόεδρους), ζήτησε να μάθουν να ζουν με τα ακραία καιρικά φαινόμενα σχολιάζοντας παράλληλα πως μια δημοτική αρχή θα πρέπει να είναι πολύ πιο οργανωμένη απέναντι σε αυτά.

Τι είπαν και τι ζήτησαν οι πρόεδροι…

Τον λόγο στη συνέχεια πήραν πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων που παρακολούθησαν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Κοινή συνισταμένη των κ.κ. Νώντα Μπαρτζάκου (Λαντζόι), Αυγερινού Παπαδόπουλου (Αγία Άννα), Νίκου Αναστασόπουλου (Γούμερο), Σπύρου Γκάτση (Κλινδιά), Λύσσανδρου Παπαδόπουλου (Ώλενα) και Γρηγόρη Κανελλόπουλου (Καρυά), ήταν η αγωνία τους για την όσο το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση των ζημιών στο αγροτικό οδικό δίκτυο και όπου αλλού χρειάζεται για να επανέλθει η ζωή και η τοπική οικονομία σε φυσιολογικά επίπεδα. Όλοι τους τόνισαν ότι η βοήθεια της δημοτικής αρχής θα έπρεπε να είναι αμεσότερη και μεγαλύτερη και ότι οι ίδιοι είναι υπόλογοι στους συγχωριανούς τους. Απέδωσαν πάντως -δια στόματος του κ. Μπαρτζάκου- τα εύσημα στους αντιδημάρχους Σειντή και Γεωργόπουλου όπως και στην ΕΥΔΑ Πύργου.

Απάντηση στο ερώτημα των πρόεδρων για το πότε θα ξεκινήσουν εκτεταμένες παρεμβάσεις σύμφωνα και με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ποία έχει κηρυχθεί η περιοχή ο κ. Γεωργόπουλος απάντησε πως «στις επόμενες 3-4 ημέρες θα έχουν καταγραφεί τα πάντα και θεωρώ πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε».

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία για την αποδοχή χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι & ΙΙ» που εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία (ψήφισε κατά ο Θαν. Παναγούλης).

Όλη η επικαιρότητα