Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Η κοπή (των πεύκων) προκάλεσε… διακοπή! [ΒΙΝΤΕΟ]

Σε κλίμα έντασης –που οδήγησε σε 15λεπτη διακοπή- πραγματοποιήθηκε χθες στο Λάτσειο η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου. Αιτία για την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε ήταν οι αντιδράσεις και οι λεκτικές αντιπαραθέσεις που σημειώθηκαν όταν υπήρξε προσπάθεια να ενημερωθεί το Σώμα για τις αιτίες που οδήγησαν στην κοπή των πεύκων στο λόφο του Επαρχείου από συνεργεία της Υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου Πύργου…

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Τάκη Αντωνακόπουλο να παίρνει το λόγο ζητώντας ειδική συνεδρίαση για το ΤΕΙ Πύργου παρουσία του υφυπ. Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη, ενημέρωση από την Energean Oil για το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, να γίνει το έργο με τα σκέπαστρα στην προκυμαία του Κατακόλου και –τέλος- έθιξε το θέμα της κοπής των πεύκων στο Επαρχείο αναφέροντας ότι η απάντηση του Δασαρχείου ελέγχεται. Τόνισε επίσης πως «αν χρειαστεί θα αυτοδικήσουμε για την κοπή των πεύκων».

 

Απαντώντας ο δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής είπε ότι: «Μέρες που είναι πρέπει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας», για να συνεχίσει λέγοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ευέλικτη διαπαραταξιακή επιτροπή για το θέμα του ΤΕΙ  όπως και για θέματα Τουρισμού σε συνεργασία με τους επικεφαλής των παρατάξεων. Ο κ. Λιατσής πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι της Energean Oil θα πρέπει να κληθούν για να ενημερώσουν το Σώμα. Αναφερόμενος στο θέμα της κοπής των πεύκων ο δήμαρχος Πύργου δήλωσε πως: «είμαστε η μοναδική δημοτική αρχή που επέβαλλε πρόστιμο για κοπή φυτού. Κάθε ημέρα φυτεύουμε. Δεν θέλουμε να γίνει ατύχημα αν και τα τελευταία χρόνια ήταν πολλές οι περιπτώσεις που θα μπορούσε να συμβεί».

Εν συνεχεία ο κ. Λιατσής κάλεσε τον αντιδήμαρχο –και υπεύθυνο της Υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου- Αυγερινό Ζουμπάκη να εξηγήσει στο Σώμα τους λόγους για τους οποίους έγινε η κοπή των πεύκων στο Επαρχείο, κίνηση που τις προηγούμενες ημέρες προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από πολίτες όλων των ηλικιών…

Και εγένετο… έκρηξη!

Όταν ο κ. Ζουμπάκης ανέφερε ότι η Υπηρεσία του κάλεσε τον δασάρχη και δυο δασολόγους να κάνουν αυτοψία στα πεύκα του Επαρχείου η ερώτηση του Χρήστου Αθανάσουλα ποιοι ήταν οι δασολόγοι προκάλεσε την αντίδραση –αρχικά- του κ. Λιατσή που σχολίασε ότι δεν μπορεί να γίνει ενημέρωση του Σώματος αν υπάρχουν διακοπές. Οι τόνοι ανέβηκαν… ατάκες άρχισαν να ακούγονται από παντού με αποτέλεσμα να οξυνθεί το κλίμα! Ο δήμαρχος Πύργου αποχώρησε από την αίθουσα κι ενώ η ένταση ανέβαινε στο βήμα ανέβηκε ο εργαζόμενος στην Υπηρεσία Πρασίνου κ. Ντόχας που προσπάθησε να εξηγήσει, χρησιμοποιώντας (και) δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου και αναφορές ιστοσελίδων, το σκεπτικό για την κοπή των δένδρων. Όμως οι φωνές που ακούγονταν στην αίθουσα προερχόμενες είτε από επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης και μέλη της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας, που αμφισβήτησαν την νομιμότητα της πράξης της κοπής, είτε από μέλη της δημοτικής αρχής που καλούσαν τους πρώτους να μην μιλούν δημιούργησαν μια πραγματικά ανεξέλεγκτη κατάσταση…

Δευτερόλεπτα αργότερα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μεσσαλάς ανακοίνωνε την διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα… κάτι που χρειάστηκε σχεδόν 15 λεπτά για να συμβεί!

Τι είπαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης

Μετά την διακοπή σχόλιο του Αντώνη Καράμπελα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γαβρίλη Λιατσή που ζήτησε την διαγραφή του από τα πρακτικά της συνεδρίασης. Τελικά ο κ. Καράμπελας ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες αν δεν έχει ακολουθηθεί νόμιμη διαδικασία στο θέμα της κοπής, ενώ κ. Λιατσής δέχτηκε την πρόταση για δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για την διεκδίκηση Πανεπιστημίου ορίζοντας συντονιστή τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Σκαρτσιάρη.

Ο Γιάννης Αργυρόπουλος μίλησε –από το βήμα και σε έντονο ύφος- για παράνομη πολιτικά ενέργεια αφού θα έπρεπε το θέμα της κοπής να έχει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. «Πότε ήρθε τέτοιο θέμα; Ποτέ!» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του.

«Για τα δέντρα που έμειναν να γίνει συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση» ήταν η σχετική απάντηση του κ. Λιατσή που (υπεν)θύμισε τα περιστατικά προηγούμενων ετών που αφορούσαν σε πτώσεις κλαδιών των πεύκων στο Επαρχείο.

Ο Θανάσης Παναγούλης έθιξε το θέμα των σκεπάστρων και αυτό της χρηματοδότησης του γηπέδου του Αργοναύτη Κατακόλου.

Ο Χάρης Μιχαλακόπουλος, μεταξύ άλλων, ζήτησε ο δρόμος μπροστά από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας να πάρει το άνομα του δολοφονηθέντα αστυνομικού Βασίλη Μαρτζάκλη και την αναγκαιότητα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη του Πύργου.

Η Άβα Βαγγελάτου είπε πως «γίναμε μάρτυρες αυθαιρεσίας στο θέμα της αποψίλωσης του Επαρχείου όπου γίνεται προσπάθεια να μας πείσουν πως όλα τα δέντρα είναι επικίνδυνα».

Στη συνέχεια της συνεδρίασης που διήρκεσε μέχρι τις 11.40 το βράδυ το Σώμα ασχολήθηκε –κυρίως- με τη λήψη αποφάσεων καθορισμού του τρόπου εκτέλεσης 9 σημαντικών έργων (αναμόρφωση οδού Κολοκοτρώνη, αστική ανάπλαση χώρου πλατείας Ανδριάρα, ανάπλαση κεντρικών νησίδων οδού Πατρών, ανάπλαση οδών εντός του αστικού ιστού της πόλης Πύργου,  κατασκευή τριών παιδικών χαρών εντός Πύργου, ανακατασκευή δικτύου αστικής οδοποιίας Πύργου, συντήρηση – επισκευή κοινοχρήστων χώρων, δικτύου ηλεκτροφωτισμού και βελτίωση βατότητας αγροτικού δικτύου). Όλα τα παραπάνω εγκρίθηκαν είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία.

Λιατσής: «Αρωγός ο δήμος για τα σκέπαστρα στο Κατάκολο»

Σημαντικό μέρος της χθεσινής συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Πύργου αφορούσε στο έργο διαμόρφωσης ενιαίου τύπου σκεπάστρων/σκιάστρων στο χώρο τραπεζοκαθισμάτων των μαγαζιών που βρίσκονται κατά μήκος του νέου πλακόστρωτου στο Κατάκολο. Μάλιστα έγινε αναφορά στο χθεσινό σχετικό ρεπορτάζ της ΠΑΤΡΙΣ που –απ` ότι φάνηκε- προκάλεσε και την σχετική κινητικότητα για την περαιτέρω εξέλιξη του…

Για το θέμα των σκεπάστρων ο δήμαρχος Πύργου κάλεσε τον διευθυντή Προγραμματισμού του δήμου Άρη Φιλιππόπουλο να ενημερώσει το Σώμα με τον τελευταίο να διευκρινίζει πως: «Έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Ναυτιλίας, με στέλεχος του οποίου επικοινώνησα σήμερα (σ.σ. χθες) που με διαβεβαίωσε ότι η γνωμοδότηση θα υπάρξει μέσα στο προσεχές διάστημα. Αφού συμβεί αυτό θα χρειάζεται η έγκριση εκτέλεσης από τον γεν. γραμματέα της Αποκεντρωμένης».

Για το συγκεκριμένο θέμα αναφορά έκανε και η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Πύργου Σοφία Γούργουρα –μετά από ερωτήματα που έθεσε ο Θανάσης Παναγούλης– η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «σαν Υπηρεσία σταθήκαμε δίπλα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για την προώθηση του θέματος γνωρίζοντας και τις οργανικές αδυναμίες που έχει. Όπως ορίζεται λειτουργήσαμε συμβουλευτικά σε ότι μας ζητήθηκε».

«Το θέλουμε το έργο και προσωπικά παρενέβην για την επαναχρηματοδότηση του. Ο δήμος Πύργου θα είναι αρωγός για να γίνει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γαβρίλης Λιατσής.

Θετικά όσον αφορά την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου εκφράστηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου.