Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Στο επίκεντρο η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας

Ακούστε το άρθρο

Το έργο που αφορά στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του Πύργου ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης σε μια συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις!

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον δήμαρχο του Πύργου Γαβρίλη Λαιτσή να ενημερώνει το Σώμα σχετικά με τις εξελίξεις για το έργο της ανάπλασης (σ.σ. και μετά από ενημέρωση που είχε κάνει στο γραφείο του στον Τάκη Αντωνακόπουλο που του ζήτησε να πληροφορηθεί σε τι στάδιο βρίσκεται η εξέλιξη του έργου)…

«Τα έργα που εντάσσονται στην ΟΧΕ ολοκληρώνονται με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Περιφέρειας. Για τον Πύργο η διανομή προβλέπει το έργο της ανάπλασης της πλατείας του Πύργου. Η μελέτη έγινε από τον δήμο και οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτό παρακολουθούνται από την Άλκηστη Σταθοπούλου της Διαχειριστικής Αρχής. Το έργο από την αρχή μπήκε στο στόχαστρο από ανθρώπους που ήταν αρχιτέκτονες αλλά είχαν διαφορετική αισθητική, λογική από αυτή του κ. Φιλιππόπουλου. Δεν μπήκα σε τέτοια διαδικασία για τον απλό λόγο ότι η πλατεία με θα γινόταν ένα μεγάλο μπαλκόνι που θα έβγαινε στο Επαρχείο. Ιστορικό κέντρο στον Πύργο δεν υπάρχει σε κανένα ΦΕΚ, έτσι το χαρακτήρισα εγώ, για να καταλάβει ο κόσμος. Ο κ. Καννής το θεώρησε ως δεδομένο και έκανε προσφυγή στην Διαχειριστική Αρχή. Το θέμα πήγε στην Αρχιτεκτονική Επιτροπή στην Αθήνα και συζητήθηκε εκεί… το θεωρώ μεγάλη έκπληξη ένας Πύργιος να εμποδίσει αυτό το έργο. Το τι θα γίνει εξαρτάται από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), που έχει καιρό να συνεδριάσει. Ενημέρωσα τον κ. Κατσιφάρα τονίζοντας του ότι αυτό το έργο πνοής, που αλλάζει την ποιότητα ζωής, και να γίνει ο Πύργος τόπος προορισμού, δεν πρέπει να εμποδιστεί και τα χρήματα που είναι παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια, να μην χαθούν. Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει και ζητώ την συμπαράσταση σας»… ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λιατσής.

O Τάκης Αντωνακόπουλος παίρνοντας το λόγο είπε ότι «Είχαμε επιφυλάξεις για τη μελέτη του έργου όμως λήφθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει χαρακτηρισμός Ιστορικού κέντρου από αρμόδια Αρχή και οι εξελίξεις δημιουργούν κίνδυνο απώλειας του έργου».

Ο Αντώνης Καράμπελας ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με παρόντες τους Μηχανικούς του δήμου Πύργου και την κα Σταθοπούλου (σ.σ. με τον κ. Λιατσή να απαντά θετικά), χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως περίεργα τα διαδικαστικά προβλήματα που παρουσιάζονται και πρόσθεσε (σ.σ. απευθυνόμενος στον δήμαρχο) «να δώσετε εντολή να προχωρήσουν έργα στις πυρόπληκτες περιοχές του δήμου μας».

Ο Γιάννης Αργυρόπουλος τόνισε ότι «Η βούληση μας να αλλάξει η πλατεία είναι δεδομένη πλην όμως θεωρούμε ότι υπάρχει λάθος στη διαδικασία που ακολουθήθηκε αφού δεν υπήρξε διαβούλευση. Ας μας εξηγήσει ο κ. Παναγόπουλος που ανήκει στην παράταξη του κ. Καννή γιατί έφτασε ο ίδιος σε αυτή την ενέργεια».

Ο Θανάσης Παναγούλης αναρωτήθηκε «σε ποια φάση βρίσκεται το έργο, πότε χρηματοδοτείται και πότε μπορεί να χαθεί;», ενώ σχόλιο του για την συνάντηση Λιατσή – Αντωνακόπουλου πριν την έναρξη της συνεδρίασης πυροδότησε ένταση στην αίθουσα και με τους δυο…

Η Άβα Βαγγελάτου εξέφρασε την αντίθεση της στα μεγαλόπνοα έργα βιτρίνας και ζήτησε «να πάμε στην ουσία. Η ανάπτυξη δεν έρχεται από τον Θεό ή κάποιους υπουργούς».

Ο Χάρης Μιχαλακόπουλος είπε ότι «το θέμα επανέρχεται επαληθεύοντας αυτό που είχαμε πει, ότι ήταν λάθος ο τρόπος που ακολουθήθηκε. Διάγουμε έντονη προεκλογική περίοδο όμως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι άλλο η ουσία κι άλλο οι εντυπώσεις».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Παναγόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Ψήφισα υπέρ για το έργο με την ένσταση ότι θα πρέπει να τηρηθεί η Πολεοδομική νομοθεσία κάτι που δεν έκανε η δημοτική αρχή. Προς τιμή του ο κ. Καννής επώνυμα κι όχι ανώνυμα έκανε την καταγγελία. Αν είχε τηρηθεί η νομιμότητα δεν θα μιλούσε κανείς». Ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο και για το Ποτόκι, συγκρίνοντας παράλληλα την θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής με την τωρινή, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει διάλογος, σε έντονο ύφος, με τον κ. Λιατσή.

Ο Χρήστος Αθανάσουλας έκανε λόγο για προεκλογικά τσαλιμάκια συναινώντας παράλληλα στην πρόταση για ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητώντας και την παρουσία του υποψήφιου δήμαρχου Στάθη Καννή.

Τέλος ο αναπλ. προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Πύργου Άγγελος Τσίκας ενημέρωσε τα μέλη του Σώματος για το «ιστορικό» της πορείας του έργου τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι, πλέον, αρμόδιο για να κρίνει το μέλλον του είναι το ΣΥΠΟΘΑ. «Από την γνωμοδότηση του για το αν πρόκειται περί αξιόλογου ή μη έργου θα κριθεί τι θα συμβεί. Προσωπικά κάνω αγώνα για να συνεδριάσει το ΣΥΠΟΘΑ».

Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, ομόφωνα εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης για ένταξη στον «Φιλόδημο» των έργων «Επισκευή και αποκατάσταση κλειστού γυμναστηρίου Πύργου Γ. Βασιλακόπουλος» και «Βελτίωση αγροτικού οδικού δικτύου εντός διοικητικών ορίων Δήμου Πύργου», όπως και το έργο «Παρεμβάσεις στις υποδομές των πυρόπληκτων περιοχών Δήμου Πύργου»…

Όλη η επικαιρότητα