Ηλεία

Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου: «Θα στείλουμε (και) μηνύματα!»

Ακούστε το άρθρο

Σε θέματα Πολιτισμού και στις επερχόμενες συναυλίες του Μίλτου Πασχαλίδη και της Ρίτας Αντωνοπούλου ήταν αφιερωμένη η χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Λάτσειο, με την συμμετοχή του δήμαρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή και του αντιπροέδρου του νεοσύστατου Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου Νίκου Λαϊνόπουλου

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Λιατσής είπε ότι: «Δεν ξέρω ποιοι ενοχλούνται γιατί θα γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Πύργο, γιατί ο Πύργος είναι καθαρός, γιατί η κ. Αδαμαντία Τσακανίκα ασχολείται με την δημιουργία μιας Πινακοθήκης που θα είναι αξιοθέατο για την πόλη, γιατί ο Νίκος Λαινόπουλος ανιδιοτελώς προσφέρει άπειρες εργατοώρες για να συζητήσει για τον πολιτισμό.  Γιατί εκείνοι που ασχολούνται με τον Πολιτισμό στην πόλη είναι κρυμμένοι, επιλεκτικά θέλουν να συνεργαστούν με κάποιους».

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος του Πύργου σχολίασε πως: «Ο κόσμος έχει μπουχτίσει με τις συναυλίες, οι δικές μας που θα γίνουν έχουν μια ιδιαιτερότητα. Η μια με τον Μίλτο Πασχαλίδη γίνεται στο λιμάνι Κατακόλου για να υπογραμμίσει σε όλους ότι το λιμάνι είναι Πύργος και να περάσει το μήνυμα στον κ. Σπίρτζη και σε όποιον τον συνεπικουρεί στην άρνησή του να υπογράψει την απόφαση, ότι οι πεινασμένοι του Πύργου με συναυλία, με πολιτισμό σου λένε βάλε την υπογραφή σου να αποκατασταθεί ο ομφάλιος λώρος που δένει το λιμάνι με τον Πύργο»…

Ο κ. Λιατσής κατέληξε λέγοντας ότι: «Χάρηκα που είδα ότι προβάλλεται πλέον το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου… ποια brand name ψάχνουν, ο κάθε τόπος έχει ένα brand name, δεν πάμε να συναγωνιστούμε την Αρχαία Ολυμπία. Η συναυλία που θα γίνει στις 26 Αυγούστου έξω από το Μουσείο, δεν είναι αμιγώς καλλιτεχνική σαν τις άλλες. Προβάλλει κατ` αρχήν το Μουσείο μας… αυτή την πόλη πάμε να αναδείξουμε, πάμε να αναδείξουμε το μεγαλείο της. Η κα Τσακανίκα θα στήσει την Πινακοθήκη που θα εγκατασταθεί στο δεύτερο όροφο του δημαρχείου. Όλοι γνωρίζουν ότι παραλάβαμε το χώρο κάτω από το Μουσείο που είναι χώρος πολιτισμού. Προγραμματίζουμε με το Πολιτιστικό κέντρο ότι θα ξεκινήσουμε με δύο εκθέσεις ζωγραφικής την αξιοποίηση του, η μια κατά πάσα πιθανότητα θα είναι του Γιάννη Τσολάκου και μετά έχουμε κλείσει με τον μεγάλο ζωγράφο Κώστα Σπυρόπουλο, που έχει φτιάξει τα γραμματόσημα για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Αρχίζει να λειτουργεί το Τεχνοδρόμιο που θα γίνουν εκδηλώσεις για την νεολαία».

Από την πλευρά του ο κ. Λαινόπουλος αναφέρθηκε στις (πολλές) προσπάθειες που έγιναν από την ημέρα που συστάθηκε το ΝΠ του Πολιτιστικού Κέντρου για να αποκτήσει ο Οργανισμός οντότητα. «Ήταν χρονοβόρα η τήρηση των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος ώστε να αποκτήσει οντότητα ο οργανισμός και αντίστοιχα να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του από την αποκεντρωμένη ώστε να υλοποιήσουμε τις πρώτες μας δράσεις. Και ότι όλο αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο γιατί απαιτούσε πολλές ώρες εργασίας και συντονισμό υπαλλήλων διαφορετικές ειδικότητες»… διευκρίνισε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από την Ελεγκτική μας αρχή στις 25 Ιουλίου, δώσαμε μάχη με το χρόνο, μιλήσαμε με κάποιους καλλιτέχνες για να δηλώσουμε την παρουσία μας ως Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού. Έτσι φτάσαμε στον Αύγουστο, όπου θα κάνουμε δύο συναυλίες. Την Δευτέρα 13 Αυγούστου στο λιμάνι Κατακόλου, με τον Μίλτο Πασχαλίδη, έναν καλλιτέχνη που έχει ένα μεγάλο εκτόπισμα στο νεανικό κυρίως κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Η δεύτερη συναυλία είναι στις 26 Αυγούστου στον πεζόδρομο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, με την Ρίτα Αντωνοπούλου που είναι η κατ΄εξοχήν θα έλεγα ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Θάνου Μικρούτσικου, με τον Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο. Η συναυλία θα αποτελεί αναφορά στον μεγάλο συνθέτη με πολλά δικά του τραγούδια και γίνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας η οποία συνέδραμε ώστε να εγκριθεί η χρήση του περιβάλλοντα χώρου του Μουσείου. Και αυτή η συναυλία θα είναι δωρεάν για τον κόσμο και θα έχουμε μεριμνήσει όπως και στο Κατάκολο, να υπάρχουν κάποια καθίσματα ενώ η εξέδρα θα στηθεί στην Κρεστενίτη. Υπάρχουν πάρα πολλοί στόχοι, ίσως ανακοινώσουμε και κάτι καινούργιο τον Σεπτέμβρη. Να σημειώσω ότι ο οργανισμός συνέβαλε και συμμετείχε στην διοργάνωση του 6ου Port Festival στο Κατάκολο καθώς και στο 19ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που διοργανώθηκε στον Ελαιώνα με τη συμμετοχή χορευτικού συγκροτήματος από την Βοσνία».

Όλη η επικαιρότητα