Ηλεία Πολιτική

Διον. Καλαματιανός: «Αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της Ν.Δ.»

Ακούστε το άρθρο

Μέρος της ομιλίας του Διονύση Καλαματιανού στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο και την περικοπή του κοινωνικού μερίσματος.

Αποκαλύπτεται άλλη μια εξαπάτηση του ελληνικού λαού με τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Δημιουργήσατε προεκλογικά προσδοκίες που έρχονται σήμερα να διαψευστούν.

Χτίσατε όλη την προεκλογική σας ρητορική, στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Όμως, το οικονομικό πεδίο και η φορολογική πολιτική, ως μορφή αναδιανομής του εισοδήματος είναι ένα πεδίο που σας εκθέτει ανεπανόρθωτα. Αποκαλύπτει το πραγματικό σας πρόσωπο, που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την προπαγάνδα των φιλικών σας μέσων ενημέρωσης.

Πρώτα διαλύσατε τις εργασιακές σχέσεις σε χρόνο ρεκόρ. Χτίζετε με τον πιο απροκάλυπτο και αναξιοκρατικό τρόπο το επιτελικό κράτος των ημετέρων σας. Ξεκινήσατε το ξήλωμα όλων των φιλολαϊκών ρυθμίσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ήρθε η σειρά να υλοποιήσετε μια πολιτική προκλητική και άδικη για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Κάνετε μια ατελέσφορη, επικοινωνιακή προσπάθεια να εμφανιστείτε ως προστάτες της μεσαίας τάξης. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού κινδυνεύει από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σας.

Για παράδειγμα πέρυσι τέτοια εποχή μας συκοφαντούσατε για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος. Τι κάνετε όμως τώρα εσείς; Τότε μας λέγατε ότι δίνουμε «ψίχουλα» και ότι θα έρθετε και θα αλλάξετε αυτή την πολιτική.

Σήμερα είστε οι ίδιοι που πανηγυρίζετε, διότι θα δώσετε κοινωνικό μέρισμα σε 250.000 νοικοκυριά μόνο. Ωραία είναι η επικοινωνία. Αλλά, όσο κι αν σας στηρίζουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, η επικοινωνία έχει και τα όρια της.

Όταν φέτος δεν θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα εκατομμύρια πολίτες που το έλαβαν πέρυσι, θα θυμηθούν τι είχαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τι έχασαν με τη Νέα Δημοκρατία.

Το 2016, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 1.600.000 δικαιούχοι έλαβαν 629 εκ ευρώ. Το 2017, 3.650.000 δικαιούχοι έλαβαν 750 εκ ευρώ. Το 2018, 3.700.000 δικαιούχοι έλαβαν 780 εκ. ευρώ. Τώρα η Ν.Δ. ψηφίζει ότι 250.000 νοικοκυριά θα μοιραστούν 175 εκ. ευρώ (!!!)

Το επιχείρημα ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ ξόδεψε το πλεόνασμα για να δώσει τη 13η σύνταξη είναι σαθρό. Θυμίζω ότι η 13η σύνταξη δόθηκε με μόνιμο χαρακτήρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προβλέφθηκε στο νόμο 4611/2019, ως μερική αποκατάσταση της κομμένης από την συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ 13ης και 14ης σύνταξης.

Το κοινωνικό μέρισμα δίνεται στο τέλος του έτους και συνδέεται με το πλεόνασμα. Μετά τον Ιούλιο, εσείς επιλέξατε να ξοδέψετε το πλεόνασμα για να κάνετε συγκεκριμένα «δώρα». Επιλέξατε την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ από αυτή που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος του 2018, ύψους 205 εκ ευρώ, για να ελαφρύνετε τις μεγάλες περιουσίες. Ψηφίσατε τη μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν περιουσία άνω του 1 εκατομμυρίου  ευρώ. Ξοδέψατε το πλεόνασμα για να φροντίσετε τις πολύ μεγάλες περιουσίες και τώρα δεν έχετε να δώσετε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Ακόμη, με το φορολογικό νομοσχέδιο γίνεται φανερό ότι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν, τίποτα να περιμένουν από την πολιτική της Ν.Δ.

Προεκλογικά κάνατε λόγο για μειώσεις φόρων της μεσαίας τάξης. Πράγματι, οι πολυδιαφημισμένες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη τελικά περιορίζονται για κάποιους σε 17 ευρώ!

Η ΓΣΕΒΕΕ, οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες λένε ότι το νομοσχέδιο σας συνολικά διευρύνει τις ανισότητες μεταξύ των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων από τη μία και των μεγάλων εισοδημάτων από την άλλη. Ότι ουσιαστικά οδηγεί σε ανακατανομή υπέρ των επιβαρύνσεων ή καλύτερα των ελαφρύνσεων υπέρ των ευπορότερων τμημάτων του πληθυσμού. Αντίστοιχες διαπιστώσεις ότι δεν ωφελούνται από το νομοσχέδιο σας τα μεσαία εισοδήματα κάνουν και η ΠΟΜΙΔΑ, αλλά ακόμη και η εφημερίδα Καθημερινή.

Όμως, διαπιστώνουμε ότι ακόμα και οι μικρές ελαφρύνσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο ακυρώνονται, καθώς την ίδια ώρα επιβάλλετε πρόσθετες επιβαρύνσεις, που πλήττουν κυρίως τα μεσαία εισοδήματα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, έχετε ήδη επιβάλλει αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιβάλλετε με το νομοσχέδιο φόρο 22% για όσους δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, έρχονται αυξήσεις άνω του 20% στις ασφαλιστικές εισφορές για 8 στους 10 μη μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Την ίδια ώρα ακυρώνετε μέτρα που είχε δρομολογήσει, μεταξύ άλλων ελαφρύνσεων, για το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακυρώνετε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, ακυρώνετε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ, ακυρώνετε την επιπλέον  μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μεσαίες και μικρές περιουσίες και την επιπλέον μείωση του ΦΠΑ από αυτές που ήδη εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο 2019.

Αυτό που έχουμε, δηλαδή, με το νομοσχέδιο σας είναι επιπλέον επιβαρύνσεις για τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε να μπορείτε να χαρίσετε ελαφρύνσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι του φορολογικού νομοσχεδίου είναι οι μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και τα ατομικά εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως. Τα εισοδήματα αυτά τα δηλώνουν λιγότερο από το 1% των φορολογούμενων.

Θα ήθελα, να αναφερθώ στο χαρακτηριστικό παράδειγμα της φορολόγησης των παράκτιων αλιέων που επιβάλλετε κύριοι της κυβέρνησης, καθώς, 15.000 νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν.

Θα μπορούσατε να κάνετε λιγότερα δώρα στα πολύ υψηλά εισοδήματα και στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις. Δεν σας αφήνει όμως η νεοφιλελεύθερη εμμονή σας. Αυτή σας επιβάλλει να δίνετε πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς. Είστε αντίπαλοι της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας κύριοι της κυβέρνησης και για αυτό θα είμαστε απέναντι.

Δεν μπορείτε να παραπλανάτε τον ελληνικό λαό για πολύ καιρό ακόμη. Τάξατε πολλά σε πολλούς. Αποδεικνύετε, με τη διακυβέρνησή σας, ότι φροντίζετε μόνο για πολύ λίγους και ισχυρούς. Οι πολλοί θα απαντήσουν.

Όλη η επικαιρότητα