Ηλεία Πολιτική

Διον. Καλαματιανός: «Ο κ. Τζαβάρας, θέλει το ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, ναι ή όχι»;

Ακούστε το άρθρο

Είναι δημοκρατικό δικαίωμα του βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστα Τζαβάρα, να εμφανίζεται ως συνήγορος υπεράσπισης της Κυβέρνησης, στο θέμα της αναστολής-κατάργησης του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Πύργο. Είναι βέβαιο ότι, ο λαός του Πύργου και της Ηλείας, όταν θα έρθει η ώρα, θα τον κρίνει για τη στάση του αυτή.

Είναι προφανές ότι ενοχλείται η Νέα Δημοκρατία από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ηλεία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πράξη αυτό που δεν κατάφερε ποτέ προηγούμενη κυβέρνηση. Ίδρυσε τρία τμήματα ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και το ΤΕΦΑΑ στον Πύργο. Προέβλεψε με το νόμο και 8 θέσεις μονίμου προσωπικού (μέλη ΔΕΠ) για το τμήμα αυτό (άρθρο 36, παρ.5 ν. 4610/2019).

Τα ερωτήματα που γεννώνται από το κείμενό του βουλευτή Ηλείας είναι συγκεκριμένα: Γιατί έσπευσε η κ. Υπουργός να δηλώσει ότι αναστέλλει τη λειτουργία του τμήματος, εφόσον, όπως ο ίδιος ομολογεί, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου είναι αρμόδια να λάβει απόφαση λειτουργίας του; Διαβουλεύθηκε προηγουμένως η κ. Υπουργός με το Πανεπιστήμιο και την τοπική αυτοδιοίκηση; Σε ποιες ενέργειες προέβη για να υπάρξει η υλικοτεχνική υποδομή και να προσληφθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του;

Πράγματι η προθεσμία έκδοσης της προαπαιτούμενης αιτιολογημένης έκδοσης της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, για τη λειτουργία του Τμήματος ΤΕΦΑΑ είχε ημερομηνία λήξης την 31-07-2019. Βάσει τούτου είναι αυταπόδεικτο ότι η πολιτική ευθύνη για την περαίωση της προθεσμίας αυτής, βαρύνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ως γνωστόν κυβερνά τη Χώρα από την 7η Ιουλίου 2019.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι προθεσμίες που τίθενται στο νόμο μπορούν να αλλάξουν με νέα διάταξη, η οποία θα ορίζει νέα προθεσμία για απόφαση της Συγκλήτου, χωρίς να υπάρχει ανάγκη αναστολής. Συνεπώς, η Υπουργός Παιδείας, εφόσον έχει τη βούληση, μπορεί με νομοθετική ρύθμιση, συνεπικουρούμενη από όλους εμάς τους βουλευτές Ηλείας, να προτείνει προθεσμία, ώστε να ληφθεί η απαιτούμενη απόφαση από τη Σύγκλητο. Ο Δήμος Πύργου δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, να ετοιμάσει τις υποδομές και να προβεί σε κάθε ενέργεια αρμοδιότητάς του για να λειτουργήσει το τμήμα. Το Υπουργείο το κάνει; Προφανώς όχι.

Πρόσφατα η κ. Υπουργός έδειξε άμεσο ενδιαφέρον και «τακτοποίησε» θέματα των ιδιωτικών κολεγίων. Δυστυχώς, δεν δείχνει την ίδια φροντίδα για τη λειτουργία του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, το οποίο δήλωσε ότι αναστέλλει-καταργεί μαζί με 37 ακόμη δημόσια τμήματα ΑΕΙ. Με την κατάργηση της Νομικής Πάτρας είχε δείξει τις προθέσεις της για τα δημόσια Πανεπιστήμια.

Είναι πρόδηλο ότι ο βουλευτής προσπαθεί να αποφύγει κάθε ευθύνη που βαρύνει τον ίδιο και το κόμμα του για τη διαχρονική αδυναμία λύσης των μειζόνων προβλημάτων του τόπου μας, τα οποία τον έχουν καθηλώσει στην υπανάπτυξη και στο τέλμα.

Επί της ουσίας, όμως, ο κ. Τζαβάρας, αντί της άσκοπης σπατάλης ρητορικών σχημάτων, οφείλει να απαντήσει ευθέως στο πολύ απλό ερώτημα που καίει ακόμα και τους μη «επαναστατικά ανυπόμονους» πολίτες της Ηλείας: θέλει το ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, ναι ή όχι; Και εάν η απάντησή του είναι «ναι», τι προτίθεται ο ίδιος να πράξει γι’ αυτό;

Έχει την ωριμότητα των χρόνων του και την πολιτική πείρα να δει και να κρίνει αυτογνωστικά το μέγα σφάλμα της κυβέρνησής του και να το επανορθώσει, συμπαρατασσόμενος με τους συμπατριώτες του, στον αγώνα να λειτουργήσει το Πανεπιστημιακό Τμήμα στον Πύργο.

Άλλωστε, το οφείλει στον τόπο μας, ως εκπρόσωπός του στο Κοινοβούλιο, αλλά και ως «Πυργιώτης», όπως αναφέρει στο κείμενό του.

Εμείς, ακόμα και χωρίς τον κ. Τζαβάρα είμαστε αποφασισμένοι, ως λαός και εκπρόσωποί του, να πράξουμε το καθήκον μας προς την πόλη μας και το Νομό μας, μέχρι την επίλυση των προβλημάτων που τον ταλανίζουν, οδηγώντας τον στην ανάπτυξη, στην πρόοδο και στην ευημερία όλων των Ηλείων.

Όλη η επικαιρότητα