Ηλεία Πολιτική

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Χάνουν διαρκώς χρήματα για τους αγρότες μας…

Ακούστε το άρθρο

Νέο χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανικανότητά τους να αξιοποιήσουν το πακέτο Γιούνκερ

Όταν όλοι οι υπόλοιποι αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στον Αγροτικό Τομέα, η Ελλάδα μια κατ’ εξοχήν γεωργική χώρα δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να επωφεληθεί των αντίστοιχων προγραμμάτων.

Χάνονται έτσι, σημαντικά χρήματα για τον τόπο, και τους αγρότες μας με τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που στέκεται ανίκανη μπροστά στη διεκδίκηση τέτοιων χρηματοδοτήσεων αποδεικνύοντας παράλληλα ότι κάθε άλλο παρά βρίσκονται στις προτεραιότητες της, η ελληνική ύπαιθρος και ο παραγωγικός αγροτικός τομέας.

Την ανωτέρω δήλωση έκανε η τ. βουλευτής Ηλείας Δρ. Διονυσία – θεοδώρα Αυγερινοπούλου με αφορμή το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε ούτε αυτή την φορά να εξασφαλίσουμε πιστώσεις, ειδικά από το ονομαζόμενο «πακέτο  Γιούκνερ». Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στην μη αξιοποίηση του συγκεκριμένου πακέτου για τον Αγροδιατροφικό Τομέα!

Αντιθέτως όπως επισημαίνει η κα Αυγερινοπούλου βλέπουμε άλλες χώρες να εκμεταλλεύονται αυτή την ευκαιρία, με χαρακτηριστικό και τελευταίο παράδειγμα την χορήγηση εγγύησης ύψους 610 εκατ. ευρώ από το πακέτο Γιούνκερ σε Ισπανική τράπεζα, για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά 15.000 μικρών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα όπως και η πρόσφατη (13/9/2018) χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 155 εκατ. ευρώ μεταξύ Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και ρουμανικής Κυβέρνησης, με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση των αγροτών και των επιχειρήσεων στις αγροτικές περιοχές.

Δυστυχώς, εδώ και 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρά τη σημαντική αποεπένδυση που έχει υποστεί η χώρα μας, ειδικά στον τομέα της γεωργίας, που έχει πληγεί από τη φορολογική και ασφαλιστική κυβερνητική πολιτική, η ελληνική γεωργία δεν έχει επωφεληθεί ούτε 1 ευρώ από ένα τόσο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Ένα Επενδυτικό Σχέδιο που αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που παρέχει εγγυήσεις πρώτης απώλειας. Ένα σχέδιο που εξασφαλίζει την πολυπόθητη δανειοδότηση με χαμηλά επιτόκια για τους νέους αγρότες, μεταβαλλόμενα επιτόκια ανάλογα με τις τιμές των προϊόντων στην αγορά κατά το πρότυπο της Ιρλανδίας και παροχή των απαραίτητων μικροπιστώσεων για τις αναγκαίες αγροτικές επενδύσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, κατέληξε στην τοποθέτησή της η κα Αυγερινοπούλου ότι αυτή η στάση της κυβέρνησης πλήττει τα συμφέροντα της χώρας ενώ η ίδια μένει και πάλι εκτεθειμένη με τα όσα κάθε φορά υποστηρίζει για τους αγρότες μας. Κάποια στιγμή όμως, οφείλει να απολογηθεί και σε αυτούς, για τα λάθη, τις αστοχίες τους και τις «χαμένες ευκαιρίες» που πέρασαν από μπροστά της…

Όλη η επικαιρότητα