Διονύσης Καλαματιανός: «Η Ηλεία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μου»

Σε μια εποχή που η κεντρική πολιτική σκηνή μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τα μεγάλα προβλήματα του τόπου-κυρίως οικονομικής φύσεως- μοιάζουν ανυπέρβλητα, η νέα γενιά πολιτικών  αποφασίζει να βγει στο προσκήνιο και να ασχοληθεί  πραγματικά με τα ζητήματα που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο.

Σε αυτό το τοπίο, ο Ηλείος Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, δικηγόρος στο επάγγελμα, ανέλαβε τη μεγάλη ευθύνη να υπηρετήσει ως Διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας και για ένα χρόνο περίπου υπηρετεί ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μοιράστηκε μαζί μας την συνολική του εμπειρία στη Δημόσια Διοίκηση, την πολιτική του εκτίμηση για το μέλλον, καθώς  μας παραθέτει τα επόμενα βήματα του, προσανατολιζόμενος πάντα στο συμφέρον της χώρας αλλά και της ιδιαίτερης  πατρίδας του, του νομού Ηλείας.

 

Αρχικά πως ζήσατε την εμπειρία του Ι.Κ.Α.; Ήσασταν ο τελευταίος διοικητής του Ιδρύματος με ιστορία πάνω από 70 έτη αλλά και ο πρώτος διοικητής του Ε.Φ.Κ.Α.…

Η ευθύνη ήταν μεγάλη. Η χώρα το 2015 βρισκόταν σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι εν μέσω ενός εκβιασμού από την πλευρά των δανειστών και σε συνθήκες μιας διαπραγμάτευσης που έφτανε σε οριακό σημείο. Η επταετής ύφεση στην οικονομία, η εκρηκτική διάσταση που είχε λάβει η ανεργία, η ασφυκτική δημοσιονομική επιτήρηση, η εφαρμογή σκληρών μέτρων νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, η κακοδιοίκηση και οι ανισότητες στην κατανομή των βαρών κ.α., δημιουργούσαν ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δυσμενές, το οποίο άλλες πολιτικές δυνάμεις με τις επιλογές τους προκάλεσαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση δεν δραπέτευσε των προβλημάτων και επέλεξε, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του λαού, να συνεχίσει την προσπάθεια. Ως νέα Διοίκηση, σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, καταφέραμε και κρατήσαμε όρθιο το Ι.Κ.Α. – ΕΤΑΜ και τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, που αποτελεί το βασικό εργαλείο στήριξης της λαϊκής οικογένειας των εργαζόμενων και των  συνταξιούχων. Καταφέραμε με στοχευμένες κινήσεις να αυξήσουμε τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά 5,5% μέσα σε ένα χρόνο, μειώσαμε τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, δημιουργήσαμε καλύτερες συνθήκες εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων μέσω της επέκτασης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Έτσι, ισχυροποιώντας το ΙΚΑ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της Χώρας, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις λειτουργίας του ενοποιημένου Ε.Φ.Κ.Α. Στόχος ήταν να διαφυλάξουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο παροχών για το λαό και να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο σέβεται τις ανάγκες των πολιτών. Τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα του Ε.Φ.Κ.Α. μάλιστα, καταδεικνύουν  ότι η δουλεία μας έπιασε τόπο.

 

Η θητεία σας ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνδυάστηκε με την ψήφιση του ν. 4504/2017, ενός νόμου που περιέχει θετικές διατάξεις.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό νόμο, που βάζει τα θεμέλια για  την περαιτέρω  ανάπτυξη της Ναυτιλίας, με γνώμονα τη διαφάνεια, την αξιοκρατία αλλά και την ευρύτερη προστασία του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων σημαντικών διατάξεων προχωρήσαμε :

  1. Στην θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων, πριν την έναρξη των δρομολογίων να έχουν εξοφλήσει τους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα του πληρώματος του πλοίου και τις αναλογούσες εισφορές προς τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να απαγορευτεί   και ο απόπλους. Για πρώτη φορά νομοθετείται διάταξη που καλύπτει με αυτόν τον τρόπο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών.
  2. Στις ρυθμίσεις περί διασφάλισης επαρκούς κοινωνικής ασφάλισης και παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ναυτικούς, με την επέκταση των ορίων ηλικίας των τέκνων τους που είναι άνεργα ή/ και σπουδάζουν και τη συμπερίληψη των προγόνων, υπό όρους εξομοίωσης με την παρεχόμενη προστασία που απολαμβάνουν τα τέκνα των εργαζομένων στη ξηρά, σε εναρμόνιση με τη διεθνή νομοθεσία. Επίσης, στο πλαίσιο της εν γένει προστασίας του εργασιακού καθεστώτος των ναυτικών και της προσέλκυσης στο ναυτικό επάγγελμα, περιλαμβάνεται και η αύξηση του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας που παρέχεται σε όλους τους ναυτικούς (350 ευρώ), με δυνατότητα αναπροσαρμογής του ύψους του ποσού αυτού. Για πρώτη φορά θεσπίζουμε πρόστιμο 10.500 για τους ανασφάλιστους ναυτικούς, ότι ισχύει δηλαδή και για τους ανασφάλιστους στην στεριά, ενώ δίνεται πλέον και επίσημα η δυνατότητα συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στους ελέγχους περί τήρησης της ναυτεργατικής νομοθεσίας.
  3. Στην αναβάθμιση των Επιθεωρητών και των Ελεγκτών πλοίων που υπηρετούν στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Σκοπός μας είναι να αποκτήσει ο κλάδος των δημόσιων επιθεωρητών τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει. Να υπάρξει σωστή και λειτουργική διαμόρφωση του και να γίνει ουσιαστικός ελεγκτικός μηχανισμός για τους ιδιώτες νηογνώμονες.
  4. Στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ως προς το τέλος παραμονής και πλόων πλοίων αναψυχής και μικρών σκαφών, προκειμένου το επιβαλλόμενο υπέρ του Δημοσίου τέλος να είναι ορθολογικότερο, δικαιότερο και συμβατό με τους κανόνες διεθνούς δικαίου, με σαφή προσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού του, με πρόβλεψη περιπτώσεων μείωσης και επιβολής κυρώσεων, αποβλέποντας, μεταξύ άλλων, στην ενδυνάμωση των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, αφού εκτιμάται αύξηση των εσόδων κατά περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.
  5. Στον αξιοκρατικό εκδημοκρατισμό του θεσμικού πλαισίου των μεταθέσεων, αποσπάσεων και μετατάξεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και στην εναρμόνιση με τα υπόλοιπα ένστολα σώματα που καθορίζουν τις υπηρεσιακές τους μεταβολές μέσω μοριοδότησης.
  6. Στη θεσμοθέτηση της δυνατότητας κατάρτισης προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα στο Υπουργείο και σε φορείς του δημόσιου τομέα. Επιτέλους για πρώτη φορά οι μικροί νησιωτικοί δήμοι κάτω των 5.000 κατοίκων θα μπορούν να συνάπτουν δικές τους προγραμματικές συμβάσεις για να αποκτήσουν επιτέλους ενδονησιακή σύνδεση.
  7. Στην  Υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για την προστασία της νησιωτικότητας και την αξιοποίηση των συνδυασμένων μεταφορών, με στόχο τη βελτίωση της σύνδεσης των νησιωτικών περιοχών με την ηπειρωτική χώρα, με τη σύσταση, για πρώτη φορά, μόνιμου γνωμοδοτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα Συμβουλίου Επιβατικών Μεταφορών Νήσων, υπό την εποπτεία των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  8. Στην καθιέρωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανώτατων ορίων ηλικίας των πλωτών μέσων μεταφοράς ναυτιλιακού καυσίμου, σταδιακά από 1-1-2018, ώστε να επέρχεται μείωση των ορίων ηλικίας των δεξαμενόπλοιων που κάνουν πετρέλευση στη χώρα μας.
  9. Στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ιδιαίτερα στα καύσιμα με την απαγόρευση πετρέλευσης σε σημεία που δεν υπάρχει επαρκής δορυφορική κάλυψη.

 

Τα παραπάνω είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και μένει να δούμε την υλοποίηση τους στην πράξη. Στον ίδιο νόμο ασχοληθήκατε προσωπικά με ένα ζήτημα που αφορά την περιοχή μας και συγκεκριμένα το «ορφανό» αλιευτικό καταφύγιο του Παλουκίου. Η τοπική κοινωνία εκφράζει τις ευχαριστίες και την ανακούφισή της για την επίλυση του θέματος

Πράγματι, η διάταξη που ψηφίστηκε αφορά ένα γενικότερο ζήτημα με τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά καταφύγια, τα οποία πέρα από την απασχόληση που παρέχουν, λειτουργούν και σαν προωθητικός μηχανισμός ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής. Η αξιοποίηση των δομών αυτών είναι κρίσιμης σημασίας για την περιοχή μας, εφόσον έχουν πολλαπλά οικονομικά οφέλη για τον τόπο, ενώ είναι και εστίες που κρατούν ζωντανή της πλούσια αλιευτική μας παράδοση  και την μεταγγίζουν σε επόμενες γενεές. Αμέσως μόλις τέθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς το ζήτημα της αδυναμίας διαχείρισης των αλιευτικών καταφυγίων, κινητοποιήθηκε η Κυβέρνηση, ο Υπουργός, όλοι μας, για να επιλυθεί θεσμικά ένα χρονίζον πρόβλημα. Προσωπικά κατέβαλλα κάθε απαιτούμενη προσπάθεια που όφειλα τόσο στους συμπολίτες μου, όσο στις εκατοντάδες οικογένειες ανά την επικράτεια που ζουν και εργάζονται ως αλιείς, ώστε να ανοίξει ο νομοθετικός δρόμος διευθέτησης του ζητήματος.

 

Η χώρα σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης βγαίνει από την μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Ποια είναι η πολιτική σας εκτίμηση για την επόμενη μέρα;

Οι θυσίες του ελληνικού λαού μετά από 8 χρόνια πιάνουν τόπο. Κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει για την οδυνηρή περιπέτεια που λαμβάνει τέλος. Ο λαός υπέφερε δυσανάλογα βάρη, παρόλα αυτά η κοινωνία έδειξε αλληλεγγύη, ωριμότητα, αγωνιστική διάθεση αλλαγής των δεδομένων και αντοχή. Καταφέρνει να εξέλθει με πολλαπλά τραυματισμένο σώμα, αλλά ζωντανή. Το στοίχημα είναι από εδώ και πέρα να σχεδιάσουμε τη μεταμνημονική Ελλάδα. Ποιο παραγωγικό μοντέλο θα προωθήσουμε, πως θα επανασχεδιάσουμε τις δομές του κοινωνικού κράτους, πως θα στηρίξουμε τα τμήματα του πληθυσμού που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση. Απαιτείται συναίνεση και συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας με μπροστάρη τον κόσμο της εργασίας για να μην επαναληφθούν τα λάθη και οι πολιτικές επιλογές του παρελθόντος, να πορευτούμε σε ένα καλύτερο μέλλον με σταθερά βήματα.

 

Οι θέσεις ευθύνης που έχετε υπηρετήσει είναι σημαντικές. Σας ενδιαφέρει η συμμετοχή στις επόμενες εθνικές εκλογές, ώστε να εκπροσωπήσετε το νομό μας στο ελληνικό κοινοβούλιο;

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις δεν απέφυγα ποτέ την ευθύνη. Η οικογένεια μου, οι φίλοι και οι παρέες μου είναι εδώ στην Ηλεία και προσωπικά επιλέγω να βρίσκομαι στα πάτρια εδάφη συνεχώς. Γνωρίζω τα προβλήματα του τόπου μου από πρώτο χέρι και εκ της θέσεως που υπηρετώ προσπαθώ να συμμετέχω στη επίλυσή τους είτε σχετίζονται είτε όχι με τις αρμοδιότητές μου. Συνεπώς, βρίσκομαι στην  ενεργή πολιτική ζωή της ιδιαίτερης πατρίδας μου σε καθημερινή βάση και συμμετέχω. Η διαδρομή μου έως τώρα με εφοδιάζει με το σθένος και την αυτοπεποίθηση- και όχι την αλαζονεία- ότι μπορώ να προσφέρω με εργατικότητα και αποτελεσματικότητα. Επιδίωξη είναι να μπορέσουμε μαζί με τους πολίτες του νομού να δώσουμε στην περιοχή μας την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Η Ηλεία διαθέτει παγκόσμιας αξίας πολιτιστικούς, αρχαιολογικούς και αθλητικούς τόπους όπως η Ολυμπία, η Ήλιδα, το Κάστρο της Κυλλήνης και ο Επικούρειος Απόλλωνας. Διαθέτει εύφορη γη που παράγει ξεχωριστής ποιότητας γεωργικά προϊόντα. Η ακτογραμμή της είναι απαράμιλλου φυσικού κάλους.  Τα λιμάνια της και ιδιαίτερα αυτό του Κατακώλου είναι ήδη και μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο ως πύλες εισόδου επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Στην προσπάθεια αυτή ανάδειξης και εξέλιξης πρέπει να δραστηριοποιηθεί κάθε επιστήμονας, επαγγελματίας, αγρότης,  εργαζόμενος και άνεργος, όλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Ηλεία είναι ένας ξεχωριστός τόπος και της αξίζει μια καλύτερη προοπτική.

Το νέο έτος ξεκινά ελπιδοφόρο. Μετά από 8 χρόνια είναι ορατό  ότι έφτασε η ώρα της εξόδου, της άρσης της επιτροπείας, της διόρθωσης των αδικιών. Εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους τους συμπολίτες μου.