Ηλεία Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: Μέτρα προστασίας του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας

Ακούστε το άρθρο

Την έκθεση του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας σε κίνδυνο, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και την έλλειψη προστατευτικών μέτρων, επισημαίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή και συνυπέγραψε ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως τόνισε ο κ. Καλαματιανός: «Το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας βρίσκεται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Εκφράζεται, όμως, έντονος προβληματισμός σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών, ειδικά ως προς τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προφύλαξης της υγείας τους, ενώ επισημαίνονται σοβαρές ελλείψεις σε προστατευτικά υγειονομικά υλικά.

Χαρακτηριστικές είναι οι ανακοινώσεις των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων από όλη τη χώρα, οι οποίες καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, περιστατικά άσκοπου συνωστισμού αστυνομικών και κρατούμενων σε χώρο λίγων τετραγωνικών, κατά παράβαση των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, λόγω της μη πραγματοποίησης πολλών προγραμματισμένων δικών. Επίσης καταγγέλλουν έλλειψη σε γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, απολυμάνσεις, ενώ αναφέρονται φαινόμενα άρνησης χορήγησης αδειών σε υπαλλήλους με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε συζύγους εγκύων.

Συνεπώς, οι ακατάλληλες συνθήκες εργασίας και η ανεπάρκεια του υγειονομικού εξοπλισμού θέτει σε κίνδυνο τόσο την υγεία του ένστολου προσωπικού όσο και των πολιτών που έρχονται καθημερινά σε επαφή.

Είναι, επίσης απαραίτητο να υποβάλλεται συχνά σε εξέταση για τον κορονοϊό το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, γεγονός που δεν συμβαίνει.

Οφείλει, λοιπόν, η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει την προστασία της υγείας του συνόλου του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας. Είναι, επίσης, δίκαιο να ενταχθούν τα Σώματα Ασφαλείας στις κατηγορίες δικαιούχων, μέρους ή όλου του έκτακτου επιδόματος αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοιού, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης και αντιμετώπισής της.»

Όλη η επικαιρότητα