Ηλεία Οικονομία

Διονύσης Καλαματιανός: Να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά

Ακούστε το άρθρο

Την άμεση διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα βασικά αγαθά της τροφής, του νερού και της ενέργειας επισημαίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή.

Ο κ. Καλαματιανός που συνυπέγραψε την ερώτηση τονίζει: «Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, είναι εξαιρετικά επείγον να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην τροφή, στο νερό, στη στέγη και την ενέργεια σε όλους. Είναι χρέος της Κυβέρνησης να μεριμνήσει για αυτά, όπως ήδη έχουν πράξει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι παρεμβάσεις της πολιτείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας οφείλουν να είναι άμεσες, αποτελεσματικές και να καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, που με τις παρούσες συνθήκες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.

Εντοπίζοντας την καθυστέρηση της Κυβέρνησης, ήδη έχουμε καταθέσει προτάσεις ανάσχεσης αυτής της ζοφερής κατάστασης, όπως:

– την απαγόρευση διακοπής της παροχής νερού, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών για όσο διαρκεί η πανδημία,

– την απαγόρευση αύξησης στα τιμολόγια ύδρευσης-αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου,

– την αναστολή εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για 6 μήνες,

– την κάλυψη του κόστους ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού από την πολιτεία, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, που θα περιλαμβάνει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, που έχασαν την εργασία τους ή αυτή έχει ανασταλεί.

– την προστασία της πρώτης κατοικίας και την απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, οι οποίες, απειλούν άμεσα την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας. Σε αντίθεση με αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την εφαρμογή πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης, στην Ελλάδα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διακρίνεται από αδράνεια και ατολμία. Το μόνο που έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής είναι το κάλεσμα και οι παραινέσεις του υπουργού στον ιδιωτικό τομέα για «δράσεις εταιρικής ευθύνης».

Τέτοιες έκτακτες συνθήκες, όμως, απαιτούν αποφάσεις και όχι παραινέσεις για “καλή” συμπεριφορά. Απαιτούν μέτρα και όχι συστάσεις.

Το επάγγελμα, η επιχείρηση, η εργασία και ο μισθός εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας έχει ήδη χαθεί ή αναμένεται να χαθεί, καθώς οι επιπτώσεις της κρίσης θα αυξηθούν. Αναρωτιέται, κανείς, πως είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να παραμείνουν στο σπίτι τους, για ν΄ αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της εξάπλωσης του ιού, δίχως τροφή, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

Η πρόσβαση στην τροφή, το νερό, τη στέγη και την ενέργεια είναι ζήτημα ζωής και απαραίτητη συνθήκη της συνοχής της κοινωνίας. Εν μέσω της πρωτόγνωρης κρίσης, η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να λάβει μέτρα διασφάλισης της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων των πολιτών στα αγαθά αυτά.»

Όλη η επικαιρότητα