Διονύσης Τσολάκος: «Τη ζωγραφική την αισθάνεσαι, παρά την περιγράφεις»

tsolakos_dionyshs.jpg

Είναι ένα νέο παιδί, ένας νέος καλλιτέχνης, ο οποίος αποτυπώνει στους πίνακες ζωγραφικής που δημιουργεί εικόνες που «μιλούν» στον θεατή. Εκφράζει ανησυχίες για τα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι πόλεμοι και οι φυσικές καταστροφές. Ο Διονύσης Τσολάκος, που τον βρηκαμε στον Πύργο, στην έκθεση ζωγραφικής που παρουσίασε ο πατέρας του, Γιάννης Τσολάκος, καταξιωμένος ζωγράφος, είναι ένας άνθρωπος, που αγαπάει την ζωγραφική, γιατί μέσα από αυτή μπορεί να εκφράζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις δικές του ανησυχίες και τις δικές του σκέψεις.

Ο Διονύσης μόλις ολοκλήρωσε το Λύκειο, σε ηλικία 17 ετών, ξεκίνησε, όπως ο ίδιος μας λέει, τα μαθήματα σχεδίου που θα του επέτρεπαν να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις σε Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Μόλις αυτό έγινε πραγματικότητα τότε ο Διονύσης, ξεκίνησε το δικό του ταξίδι αναζητώντας τα ήθη με τα οποία θα τον ενδιέφερε να ασχοληθεί.

Εκεί, αποφάσισε πως αυτό που τον διακρίνει και τον εκφράζει καλύτερα είναι ο ρεαλισμός, όχι όμως, ως μια «στεγνή» απεικόνιση αλλά με κάποιους συμβολισμούς και στοιχεία που παραπέμπουν σε ζητήματα της ανθρωπότητας.

«Προσωπικά μπήκα στη διαδικασία να ψάξω τον ρεαλισμό όχι όσον αφορά όμως μια στεγνή απεικόνιση αλλά με κάποιους συμβολισμούς, με κάποια στοιχεία τα ποία παραπέμπουν σε μια ενδεχόμενη διαμαρτυρία ή σε θέματα τα οποία ταλανίζουν αυτή τη στιγμή την ανθρωπότητα», αναφέρει ο Διονύσης Τσολάκος.

Βασικοί παράγοντες επιρροής του, για να ασχοληθεί με το εικαστικό κομμάτι, ήταν αφενός μεν η οικογένεια του, με δεδομένο πως μεγάλωσε σε ένα σπίτι που ο πατέρας του, Γιάννης Τσολάκος, είναι ένας καταξιωμένος εικαστικός και αφετέρου υπήρξε σημαντική επιρροή και από άλλους καλλιτέχνες που τον επηρέασαν. Παράδειγμα σε αυτό είναι το έργο του Βλαντιμίρ Ελίκοβιτς, ενός καλλιτέχνη που ζει μόνιμα στη Γαλλία, κατάγεται από τη Σερβία και η δουλειά του αναφέρεται στα γεγονότα που έχει περάσει κατά καιρούς η Σερβία.

 

«Η αγάπη στη ζωγραφική είναι κάτι απροσδιόριστο»

Όπως λέει, ο Διονύσης Τσολάκος, αυτό που τον κάνει να αγαπάει τη ζωγραφική είναι κάτι που ο ίδιος δεν μπορεί να το προσδιορίσει. Θεωρεί πως περισσότερο αισθάνεσαι τη ζωγραφική παρά την περιγράφεις.

«Η αγάπη στη ζωγραφική είναι κάτι απροσδιόριστο. Περισσότερο μπορείς να το αισθανθείς παρά να τα περιγράψεις. Είναι πάρα πολλοί παράγοντες. Είναι η έννοια του ότι κάθε φορά καλύπτεις κάτι καινούργιο, όχι μόνο κατά τη διάρκεια ενός έργου που πρέπει να δημιουργηθεί αλλά και κατά τη διάρκεια που έχει τελειώσει το έργο, έχει φύγει από τα χέρια σου, ανακαλύπτεις συνεχώς νέα πράγματα. Το έργο μετα την κατασκευή του αποκτά μια προσωπικότητα δική του και ταξιδεύει στο χρόνο πέρα από τον δημιουργό του. Είναι πολλοί οι παράγοντες που σε βάζουν στη διαδικασία να πεις ότι αγαπάς την τέχνη και τη ζωγραφική. Πολλές φορές για εμάς είναι ένας τρόπος να πούμε κάποια πράγματα που είτε μας ενοχλούν είτε αισθανόμαστε την ανάγκη να μιλήσουμε γι’ αυτά και δεν έχουμε άλλο τρόπο. Η ζωγραφική είναι το βήμα μας ή μπορεί να αποτελεί ένα σύστημα εκπαιδευτικό μέσα από το οποίο εκπαιδευόμαστε κι εμείς», αναφέρει.

 

Τα μηνύματα που στέλνει η ζωγραφική του

Μέσα από τα έργα του, ο Διονύσης Τσολάκος, θεωρεί πως εκδηλώνεται μια κραυγή αγωνίας, για τα θέματα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο, όπως είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μόλυνση του περιβάλλοντος, ο πόλεμος, καταστροφές για τις οποίες ευθύνεται ο άνθρωπος κατά κύριο λόγο και ειδικά τα κράτη και τα συστήματα που ασκούν εξουσία.

«Αυτά τα έργα περισσότερο είναι μια κραυγή αγωνίας. Αυτά είναι και τα μηνύματα που περνάω αλλά και θεωρώ πως αυτά είναι τα μηνύματα που περνά κάθε εικαστικός που έχει ξεκινήσει αυτόν τον δρόμο και όχι απλά τον δρόμο μιας διακοσμητικής δουλειάς».

Ο Διονύσης, αν και δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα κάποια ατομική έκθεση, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές. Μάλιστα πέρυσι έλαβε συμμετοχή και στην 19η διοργάνωση της Art-Athina 15 με 18 Μαΐου που έγινε στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου, σε ένα κοινό έργο με μεγάλους εικαστικούς, όπως τον ζωγράφο, Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη που είναι πρώην πρύτανης της σχολής καλών τεχνών και είναι και καθηγητής του, τον επίσης ζωγράφο, Παναγιώτη Σιάγκρη, τον γλύπτη, Στέλιο Γαβαλά κ.α..

 

Ο Πύργος είναι μια πόλη εικαστικών…

Μιλώντας για την πόλη του Πύργου, την οποία επισκέπτεται συχνά ο Διονύσης μιας και η οικογένειά του διατηρεί στην περιοχή κατοικία – εργαστήριο, αναφέρει ότι ο Πύργος είναι μια πόλη που μπορεί να σου δώσει άπειρα ερεθίσματα.

«Έχει πλειάδα εικαστικών πραγμάτων κυρίως γλυπτικής. Δηλαδή αν κάνει κανείς μια βόλτα μέσα στην πόλη του Πύργου θα δεις εξαιρετικά γλυπτά. Θα ήθελα να υπάρχει μια μεγαλύτερη προσοχή στη διατήρησή τους και στη συντήρησή τους γιατί είναι μνημειακού χαρακτήρα τα έργα αυτά. Φυσικά ο Πύργος όπως όλες οι επαρχιακές πόλεις έχει έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα δεν καταπνίγεται από την έννοια της μεγαλόπολης και αυτό είναι το βασικό του χαρακτηριστικό», σημείωσε ο Διονύσης Τσολάκος.