Ηλεία

Δίπλα στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους – Οι στόχοι και οι θέσεις της «Αγωνιστικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης»

Ακούστε το άρθρο

Κάλεσμα συμμετοχής και στήριξης του συνδυασμού του απηύθυναν στους αυτοαπασχολούμενους και στους μικρούς εμπόρους τα μέλη της «Αγωνιστικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης» χθες το πρωί από το Επιμελητήριο Ηλείας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι υποψήφιοι για τις επιμελητηριακές εκλογές με τον συνδυασμό που πρόσκειται στο ΚΚΕ, τόνισαν ότι η ρητορική της «δίκαιης ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, ισοδυναμεί με τη στήριξη των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η οποία θα επιφέρει τη μετατροπή των χιλιάδων μικρών επιχειρηματιών σε μισθωτούς των 400 ευρώ.

«Η ανάπτυξη του μεγάλου κεφαλαίου είναι στον αντίποδα της δικιάς μας ανάπτυξης και της βελτίωσης της θέσης των εργαζομένων και των μικρομεσαίων αγροτών, από τους οποίους επιβιώνουν τα μαγαζιά και οι μικρές επιχειρήσεις μας. Τα Επιμελητήρια από την ίδρυσή τους είναι και παραμένουν το μακρύ χέρι των αρμόδιων υπουργείων και ο δίαυλος της πολιτικής τους που διαχρονικά μας αφανίζει. Υπηρέτησαν και υπηρετούν πιστά τις αντιλαϊκές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων ανεξαρτήτως χρώματος, είναι συνεπείς συνομιλητές των κυβερνήσεων που ταυτόχρονα σχεδιάζουν από κοινού και υλοποιούν πολιτικές και μέτρα σε βάρος των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων», τόνισε ο επικεφαλής του συνδυασμού, Χρήστος Γιάνναρος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι άλλοι δύο συνδυασμοί  «ασχολούνται με το πώς θα διαχειριστούν τη μιζέρια μας».

Ο κ. Γιάνναρος αναφέρθηκε στα «λουκέτα», τους πλειστηριασμούς και τους άδικους φόρους που έχουν πλήξει τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους  και ζήτησε τη στήριξη της Αγωνιστικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης για να οργανωθεί πάλη για την ανατροπή της υφιστάμενης πολιτικής.

«Θα είμαστε η μοναδική φωνή αποκάλυψης όλων των αντιλαϊκών σχεδιασμών και μέτρων που θα προωθούνται εις βάρος των συμφερόντων των επαγγελματιών. Καλούμε τους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς έμπορους να αξιολογήσουν σε σχέση με τα βιώματά τους τα προβλήματά τους αλλά και τη σημερινή επώδυνη κατάσταση που ζούμε, να κρίνουν ποιος έχει υπερασπιστεί και υπερασπίζεται τα συμφέροντα τους και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης» επισήμανε ο κ. Γιάνναρος και στη συνέχεια παρέθεσε τις βασικές διεκδικήσεις του συνδυασμού του.

Προτάσεις για φόρους και χρέη

Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι η επαναφορά του αφορολόγητου για τους α/α. 20.000 € αφορολόγητο όριο και επιπλέον 5.000 € για κάθε παιδί, η μείωση της φορολογίας για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες με παράλληλη προοδευτική αύξηση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων στο 45%, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για εισοδήματα μέχρι 20.000 €, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των φόρων στην πρώτη κατοικία,  η κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ, στα είδη διατροφής, την εκπαίδευση, την υγεία, και τα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας, η κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και να είναι τα λογιστικά βιβλία η μοναδική πηγή προσδιορισμού του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων, με κατάργηση κάθε αντικειμενικού ή αναδρομικού συστήματος φορολόγησης.

Σε ό,τι αφορά τα χρέη, τάχθηκε εναντίον της κατάσχεσης κατοικίας και ζήτησε «πάγωμα» των χρεών και μακροχρόνιες ρυθμίσεις με δόσεις μικρότερες του 10% του εισοδήματος, καθώς και την κεφαλαιοποίηση των χρεών στις τράπεζες,  διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, διαγραφή του 30% στο υπόλοιπο ποσό για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έχουν κλείσει, και κατάργηση της  ασφαλιστικής ενημερότητας.

Όσον αφορά την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ο κ. Γιάνναρος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των νόμων που διευκολύνουν την επέκταση των μονοπωλίων και σπρώχνουν στην ανεργία τους αυτοαπασχολούμενους,  τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας ως υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα και την κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων απελευθέρωσης των ωραρίων με τη θέσπιση εθνικού ωραρίου κάτω από 48 ώρες την εβδομάδα.

Όλη η επικαιρότητα