Βιβλίο

Διπλή βιβλιοπαρουσίαση στον Πύργο

vivlio.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το παραδοσιακό παντοπωλείο «Εδέατρος» και το βιβλιοπωλείο «Lexis» σας προσκαλούν τη Δευτέρα 11 Αυγούστου και ώρα 20:30, στο χώρο του «Εδέατρου», στον πεζόδρομο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πύργου (επί της οδού Μεταξά 1), στην παρουσίαση των βιβλίων του Σάκη Τραμπαδώρου «Ο Άγιος Διονύσιος και η ζακυνθινή κοινωνία της εποχής του» και «Για τους Αγίους».

Με την ευκαιρία της παρουσίασης έχει προγραμματιστεί να γίνει μια συνολικότερη αναφορά στα ζητήματα που θίγονται απ’ αυτά τα δύο βιβλία.

Τη συζήτηση θα ανοίξουν ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μιχάλης Μανιάτης, ο φιλόλογος-καθηγητής Αυγερινός Αναστασόπουλος και ο συγγραφέας Σάκης Τραμπαδώρος.

Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Φωτεινόπουλος.

Λίγα λόγια για τα βιβλία:

Το βιβλίο για τον Άγιο Διονύσιο ασχολείται με την  προσωπικότητα του Αγίου Διονυσίου έτσι όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από μια αστική κοινωνία, τη  ζακυνθινή κοινωνία του 17ου αιώνα, καθώς επίσης και μέσα από μια τριπλή αντίθεση. Η πρώτη πλευρά της αντίθεσης αυτής είχε να κάνει με τη διαμάχη ανάμεσα στον ζακυνθινό κλήρο και σ’ αυτόν της Κεφαλονιάς, διαμάχη η οποία άρχισε να κατασκευάζεται από την εποχή των ΔεΤόκκων και, συγκεκριμένα, από τα μέσα του 15ου αιώνα και  η οποία,  στη συνέχεια, πυροδοτείται  από την εκκλησιαστική, αλλά και τη γενικότερη πολιτική της Βενετίας.

Επιπροσθέτως, αναφέρεται  στην αντίθεση ανάμεσα στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά αφενός, και την Κόρινθο αφετέρου, στην οποία εκκλησιαστικά ανήκαν, διαμάχη η οποία μας παραπέμπει στη διαμάχη της Βενετίας με τον επίσκοπο του Γκράντο και την έναρξη της λατρείας του Αγίου Μάρκου ως πολιούχου της πόλης των Tεναγών.

Επίσης, η τελευταία πλευρά της αντίθεσης αυτής είχε να κάνει με τη διαπάλη ανάμεσα στους Βενετούς και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα εκκλησιαστικά ζητήματα των ορθοδόξων πληθυσμών που βρίσκονταν υπό την κυριαρχία των πρώτων.

Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω, δηλαδή, η βενετική κυριαρχία (αλλά και τα ιδεολογήματα που είναι συνυφασμένα με αυτήν), ο πρώιμος αστικός, από την άποψη σχηματισμού μεσαίων στρωμάτων, χαρακτήρας της ζακυνθινής κοινωνίας, καθώς, επίσης, και η τριπλή αντίθεση διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα από το οποίο εκπηγάζει η αγιοποίηση του Δραγανίγου Σιγούρου.

Το βιβλίο για τους Αγίους ασχολείται με την έννοια του αγίου, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται κατά την ύστερη αρχαιότητα, ένα ζήτημα κομβικής σημασίας για την μελέτη του φαινομένου αυτού καθ’ αυτού, καθώς επίσης και για τη μελέτη του φαινομένου της θρησκείας, τόσο στη διαχρονία όσο και από την άποψη του πώς βιώνουμε τη σχέση μαζί της στο σήμερα.

Εκτός από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχρονική εξέλιξη της έννοιας του αγίου, την επικέντρωση, στην κρίσιμη περίοδο της ύστερης αρχαιότητας, καθώς επίσης και στα ζητήματα κανονισμού και του ρόλου του κοινωνικού σώματος, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση, υπάρχει, επίσης, αναφορά και στο ρόλο του αγίου στη Δύση, εκεί που ο άνθρωπος συμφιλίωσε με ένα τρόπο διαφορετικό το άγιο, τη φύση και την καθημερινότητα.

Εκτεταμένες αναφορές υπάρχουν στο έργο του Peter  Brown, αφού αυτός αποτελεί σημαντικό παράγοντα της συζήτησης που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Είναι, ουσιαστικά, μια προσπάθεια για να εισαχθεί ο αναγνώστης σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα θεωρητική συζήτηση.

Διονυσίου Ι. Τραμπαδώρου                  

Ο Άγιος Διονύσιος και η Ζακυνθινή Κοινωνία της εποχής του

Ο κ. Διονύσιος Τραμπαδώρος, με τον ανά χείρας τόμο, ξεκινά ίσως ένα μεγάλο ταξίδι· είναι μια πρώτη απόπειρα προσέγγισης της αγιοποίησης του αγίου Διονυσίου που ελπίζω ότι θα συνεχιστεί σε επόμενες μελέτες δικές του ή άλλων.

Ο συγγραφές συνδυάζει, όπως λέει ο ίδιος δύο στοιχεία: “πιστεύει και αμφισβητεί”. Το πρώτο, η αποδοχή δηλ. όχι γενικώς του χριστιανισμού αλλά της λατρείας του ζακυνθινού αγίου, ήταν αυτό που τροφοδότησε το ενδιαφέρον του· το δεύτερο ήλθε μέσα από την μελέτη· ο κ. Τραμπαδώρος έμαθε ότι όταν ο ιστορικός βρίσκεται μπροστά σε φαινόμενα αγιοποίησης οφείλει να θέσει μια σειρά ερωτημάτων: Ποιός ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει την νέα λατρεία; Πότε ακριβώς και μέσα σε ποιό πλαίσιο; Ποιές αντιστάσεις συνάντησε; Ποιούς συμβολισμούς μετέφερε ο νέος ήρωας της κοινωνίας; Πώς εξελίχθηκαν αυτοί στον χρόνο; Με άλλα λόγια η πίστη τον προίκισε με την “συμπάθεια”, την ικανότητα δηλ. ταύτισης με τις ψυχές των ανθρώπων που παρήγαγαν την λατρεία ενώ η αμφισβήτηση τον έκανε να τους δεί ως κοινωνικά υποκείμενα που δρούν σε μια συγκεκριμένη εποχή, με λίγο ή πολύ σαφώς οριοθετημένα νοητικά πλαίσια κι έχουν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες προκλήσεις.

Η προσπάθεια του κ. Τραμπαδώρου έδωσε καρπό χυμώδη, ευχάριστο, θρεπτικό, αλλά και πολύσπορο.

Μακάρι να πέσει σε εύφορο έδαφος.

                                                                                                                                           Θ. Νικολαΐδης

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…

Ο Διονύσιος Ι. Τραμπαδώρος γεννήθηκε το 1966 στον Πύργο.

Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς επίσης και του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Έχει ασχοληθεί με την εκπόνηση τεχνοοικονομικών μελετών, με τη διδασκαλία στη  δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης και ως εκπαιδευτής στην επαγγελματική κατάρτιση.

Για το χρονικό διάστημα 2002-2008 (οπότε και παραιτήθηκε), υπήρξε μόνιμος δημόσιος υπάλληλος στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.).

Έχει αναπτύξει δραστηριότητα ως ανεξάρτητος ερευνητής.

                                                              

Όλη η επικαιρότητα