Πολιτική

Διπλό μήνυμα προστασίας σε κοινωνία και τράπεζες

Ακούστε το άρθρο

Κάθε μέρα και μία πρωτοβουλία που αφορά στην ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων ανακοινώνει πλέον η κυβέρνηση με τα «περισσευούμενα» από το κοινωνικό μέρισμα και την «υπεραπόδοση» της οικονομίας, ενώ ο πρωθυπουργός υποδέχεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τους τραπεζίτες προκειμένου να επαναβεβαιωθεί –και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο- η «συμφωνία κυρίων» για τους πλειστηριασμούς, μέσω της οποίας διασφαλίζεται πως κανένα «λαϊκό σπίτι» -έτσι όπως το έχει ορίσει η κυβέρνηση- δεν πρόκειται να βρεθεί στο σφυρί και ουδείς πραγματικά αδύναμος οφειλέτης στον δρόμο.

Μπορεί ο δημοσιονομικός «κορσές» του Μνημονίου να μην έχει τελειώσει, ωστόσο τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» προκειμένου όσα χρήματα περισσεύουν ή όσα είχαν προϋπολογιστεί για το κοινωνικό μέρισμα και δεν θα δοθούν εξαιτίας της απόρριψης πολλών αιτήσεων, να φτάσουν στον σκοπό τους: στα πλέον αδύναμα στρώματα της κοινωνίας.

Ανακοινώσεις Αχτσιόγλου

Στο πλαίσιο αυτό, το περασμένο σαββατοκύριακο ανήκε στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αφού ανακοίνωσε δύο ανακουφιστικές παρεμβάσεις: αφενός, την παροχή εφάπαξ επιδόματος «κοινωνικής αλληλεγγύης», ύψους 400 ευρώ, στους άνεργους νέους 18 έως 24 ετών που έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ ως τις 31 Οκτωβρίου και δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Η συγκεκριμένη παρέμβαση ανακοινώθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου, ενώ ο πρωθυπουργός, με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έσπευσε να διαμηνύσει πως η κυβέρνηση παραμένει «ταξικά μεροληπτική». Ο πρωθυπουργός έκανε, συγκεκριμένα, λόγο για «πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης». «Η απόδοση του κοινωνικού μερίσματος δεν είναι πράξη ευαισθησίας αλλά κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι νέοι μας είναι πιο ευάλωτοι στις πιέσεις της οικονομικής κρίσης αλλά είναι κι η ελπίδα μας για το μέλλον», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, χθες το απόγευμα, κλείνοντας τις εργασίες του αναπτυξιακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Αττικής, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε εκ νέου το δόγμα της «δίκαιης ανάπτυξης», επαναφέροντας εκ νέου το «ταξικό» πρόσημο στην κυβερνητική πολιτική.

Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Εργασίας είχε ανακοινώσει άλλη μία παρέμβαση: την ενίσχυση με 650 ευρώ όσων εργαζομένων διεκόπη η σύμβασή τους εξαιτίας των καταστροφών και των πλημμυρών στη Δυτική Αττική. Μάλιστα, η Έφη Αχτσιόγλου προανήγγειλε πως «θα προχωρήσουμε σε μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 650 ευρώ, προς κάθε εργαζόμενο ο οποίος δεν μπορεί να δουλέψει, αυτήν τη στιγμή, διότι η επιχείρηση ανέστειλε τη δραστηριότητά της, λόγω της καταστροφής από τις πλημμύρες».

«Στοπ» στους πλειστηριασμούς

Ταυτοχρόνως, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί σήμερα να κλείσει οριστικά άλλο ένα μέτωπο: αυτό των πλειστηριασμών, αφού η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται –και μαζί της και ο έντονος εσωκομματικός διάλογος στο κυβερνών κόμμα. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με βασικό στόχο οι δύο πλευρές να δώσουν (ξανά) τα χέρια πως καμία «λαϊκή κατοικία» δε θα βγει στο σφυρί. Άλλωστε, κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν πως κάτι τέτοιο δεν το θέλει ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και οι ίδιοι οι τραπεζίτες, που επιθυμούν να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί σπιτιών που ανήκουν σε «πατεντάτους» στρατηγικούς κακοπληρωτές και αφορούν ακίνητα μεγάλης αξίας για… αντίστοιχα χρέη. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ήδη από την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του πως δε θα υπάρξει καμία λαϊκή κατοικία στο σφυρί και είχε απορρίψει εκ νέου την ανάγκη μίας νομοθετικής παρέμβασης για την πρώτη κατοικία, δηλώνοντας πως δεν έχει «καμία διάθεση» να προστατεύσει μπαταχτσήδες.

Όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή επαναβεβαίωση της άτυπης συμφωνίας κυβέρνησης-τραπεζών διεξάγεται και στον απόηχο των εσωκομματικών παρεμβάσεων υπέρ της ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Κατά πληροφορίες, το θέμα τέθηκε εκ νέου στο τραπέζι της εσωκομματικής συζήτησης το περασμένο Σάββατο, στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ενώ χθες οι «53» επανέφεραν και δημοσίως το ζήτημα, με κείμενο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Realnews». Χρησιμοποιώντας το σύνθημα «Πάμε αλλιώς», οι «53» προειδοποιούν πως «η πορεία προς την έξοδο από τα μνημόνια δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα» και προσθέτουν ότι «οι συνεχείς αξιολογήσεις, οι πιέσεις που ασκούνται με προφανή σκοπό να εκθέσουν την κυβέρνηση της αριστεράς στα λαϊκά στρώματα είναι ακόμα μπροστά μας».

Μάλιστα, ζητούν «νομοθετική υπεράσπιση» της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και κατοχύρωσή της «για τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα».

Πηγή: NEWS247

Όλη η επικαιρότητα