Οικονομία

ΔΝΤ: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

fb1c5e1cc12dcd669c00e9bca2dae3e0.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Παρά τη γενναιόδωρα ευνοϊκή χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια, η δυναμική του χρέους προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμη», αναφέρει το προσχέδιο Μνημονίου ελληνικής κυβέρνησης – ΔΝΤ, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters. 

«Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, επιπλέον των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, ουσιώδης θα είναι η αποφασιστική δράση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να παραχωρηθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους» επισημαίνει το προσχέδιο του Μνημονίου Χρηματοοικονομικών και Οικονομικών Πολιτικών (MFEP).

Στο εν λόγω προσχέδιο, το Ταμείο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018. 

Αναφέρει δε ότι τα συγκεκριμένα νούμερα αντικατοπτρίζουν μεταρρυθμιστική κόπωση μετά από πέντε χρόνια προσαρμογής και κοινωνικές πιέσεις στην Ελλάδα λόγω της υψηλής ανεργίας.

Το Ταμείο προβλέπει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1,25% μακροπρόθεσμα, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από προηγούμενες εκτιμήσεις του. 

Οι στόχοι χαρακτηρίζονται «φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί» και σημειώνει ότι θα μπορούσαν να συνοδευτούν από την εφαρμογή μέτρων που θα εξοικονομούσαν 2,5% του ΑΕΠ ως το 2018, μεταξύ των οποίων και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο φόρο εισοδήματος, στο ΦΠΑ και στο μισθολόγιο του δημοσίου.

 
 
Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα