Ελλάδα Υγεία

Συναγερμός για τη γρίπη: 18 θάνατοι – 3 παιδιά σε ΜΕΘ

Ακούστε το άρθρο

Σε συναγερμό βρίσκεται το ΚΕΕΛΠΝΟ για την έξαρση της εποχικής γρίπης.

Την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί συνολικά 6 θάνατοι από την εποχική γρίπη, αλλά μέσα σε λίγες ημέρες οι θάνατοι τριπλασιάστηκαν, φθάνοντας τους 18.

Παράλληλα, δεκάδες άτομα με βεβαρυμένο ιστορικό υγείας νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται και τρία παιδιά (2 βρέφη και ένα 7χρονο).

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν κάθε χρόνο το δυνατό κύμα της γρίπης από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, ωστόσο η εποχική γρίπη έχει δείξει ήδη το άγριο πρόσωπό της φέτος, αφού ήδη από την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όπως επισήμαναν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ στην επιδημιολογική τους έκθεση η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες στην Ελλάδα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την αναμενόμενη για την εποχή». Επίσης, αυξημένες αναφέρεται ότι είναι και οι επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής σε σύγκριση με την προηγούμενη -πρώτη- εβδομάδα του έτους.

Ηδη, φέτος φαίνεται πως κυριαρχεί ο υπότυπος Α (Η1Ν1), δηλαδή το λεγόμενο πανδημικό στέλεχος που συνδέεται με επιπλοκές που οδηγούν συχνότερα σε νοσηλεία σε ΜΕΘ.

«Έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)» αναφέρουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους και υπογραμμίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού για την προφύλαξη από τη γρίπη.

Όλη η επικαιρότητα