Γυναίκα

Δοκίμασα το Barre και αναρωτήθηκα πως ζούσα ως τώρα χωρίς αυτό

Ακούστε το άρθρο

Κάποιες από εμάς δοκιμάσαμε το κλασσικό μπαλέτο μικρότερες και οι περισσότερες συνεχίσαμε να αναζητούμε την ιδανική άσκηση μέσα από διάφορα είδη γυμναστικής, είτε πιο συνηθισμένα είτε περισσότερο πρωτοποριακά. Η αλήθεια είναι πως προσωπικά δοκίμασα pole dance και το λάτρεψα, αλλά ζαλιζόμουν με τα αναποδογυρίσματα στον spin στύλο. Για αρκετό καιρό ασχολήθηκα με τη γιόγκα και αισθανόμουν ότι μου ταίριαζε αρκετά ώσπου κι εκεί ένιωσα ότι το σώμα μου αναζητούσε κάτι διαφορετικό. Το απλό γυμναστήριο μου φαινόταν πάντοτε εξαιρετικά βαρετό και έπιασα τον εαυτό μου στο τέλος απλά να τρέχει στους δρόμους ακούγοντας μουσική. Όλα αυτά, μέχρι που δοκίμασα το barre.

black and white ballet GIF

Tι είναι όμως το barre; Αρχικά να εξηγήσουμε ότι βασικό ρόλο στο μάθημα του, παίζει η μπάρα που υπάρχει και στο κλασσικό μπαλέτο. Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ ωραίο κι ενδιαφέρον ομαδικό μάθημα εμπνευσμένο από το μπαλέτο, το Pilates και την κλασσική γυμναστική. Είναι ένας συνδυασμός δύναμης και πλαστικότητας με ασκήσεις που χρησιμοποιούν πολλές επαναλήψεις και μικρό εύρος κίνησης. Η μπάρα χρησιμοποιείται κυρίως σα βοήθημα για την ισορροπία και γίνεται χρήση ελαφρών βαρών για περισσότερη αντίσταση. Σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος υπάρχει μουσική υπόκρουση, η κίνηση ακολουθεί ένα flow και οι ασκήσεις γίνονται εναλλάξ σε όρθια στάση, στη μπάρα και στο πάτωμα πάνω σε mat.

lincoln center dance GIF by New York City Ballet

To εκπληκτικό με το barre είναι ότι μοιάζει με ένα υπέροχο γυναικείο κοκτέιλ: Έχει πολλές και διαφορετικές γεύσεις, ξυπνάει ιδέες και ψυχισμούς, ψυχαγωγεί και πάνω από όλα δεν είναι καθόλου μα καθόλου βαρετό. Ο στόχος του είναι ακριβώς αυτός που έχει στο μυαλό της κάθε γυναίκα: Να γυμναστεί και να περάσει καλά όχι να αισθανθεί ότι θα κάνει αγγαρεία. Πρόκειται άλλωστε για ένα πραγματικά ελεύθερο πρόγραμμα που στοχεύει παράλληλα στην ακρίβεια και τη συνοχή του πνεύματος και του σώματος.Στόχος λοιπόν είναι να δουλέψουν οι μύς μας ώστε να γίνουν λειτουργικοί και όχι σφιχτοί. Το πρώτο απελευθερώνει ενώ το δεύτερο κλειδώνει.

Μόλις από το πρώτο μάθημα πιάνεις τον εαυτό σου να χαμογελάει όταν γυμνάζεται, να απλώνει τα άκρα του με χάρη και να βελτιώνει τη στάση του σώματός του. Δε χρειάζεται να είσαι χορεύτρια, κι όμως, μόλις τελειώσεις τα πρώτα 55 λεπτά, σοβαρολογώ, αισθάνεσαι έτσι! Αν λοιπόν αναζητάς κάτι που να συνδυάζει το dance lesson, τη χάρη του μπαλέτου και την αποτελεσματικότητα της αερόβιας άσκησης τότε αυτό που ψάχνεις είναι οπωσδήποτε το barre.

via

Όλη η επικαιρότητα