Κόσμος

Δολοφονία 40χρονης στη Μινεσότα: Παραιτήθηκε η επικεφαλής αστυνομίας

Ακούστε το άρθρο
Η επικεφαλής της αστυνομίας της Μινεσότα, Ζανέ Χάρτο, υπέβαλε την παραίτησή της, έπειτα από τον θανάσιμο πυροβολισμό μιας άοπλης Αυστραλιανής από αστυνομικό.

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει την οικογένεια της 40χρονης γυναίκας, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Την προηγούμενη εβδομάδα η Τζαστίν Ντέιμοντ κάλεσε την αστυνομία για να καταγγείλει ένα πιθανό περιστατικό βιασμού σε γειτονικό σπίτι, σε ήσυχο προάστιο της Μινεάπολις.

Η Τζαστίν Ντέιμοντ, δασκάλα γιόγκα, είχε εγκατασταθεί στη Μινεάπολις με τον αρραβωνιαστικό της. Πυροβολήθηκε θανάσιμα στην κοιλιακή χώρα από τους αστυνομικούς Μοχάμεντ Νουρ και Μάθιου Χάριτι.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, πήρε θέση στο γεγονός, το οποίο και χαρακτήρισε «ανεξήγητο» και «σοκαριστικό», ενώ η επικεφαλής της αστυνομίας είπε ότι «αυτό δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί».

Η δήμαρχος της πόλης, Μπέτσι Χότζες, δέχτηκε την παραίτηση της Χάρτο, τονίζοντας ότι η ίδια, αλλά και οι κάτοικοι της πόλης έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της.

Ο δικηγόρος ενός εκ των δυο αστυνομικών, του Μάθιου Χάριτι, υποστήριξε ότι «είναι λογικό ο αστυνομικός να είναι προετοιμασμένος για ενδεχόμενη ενέδρα», ισχυρισμό που χαρακτήρισε «γελοίο» ο δικηγόρος της οικογένειας Ντέιμοντ.

«Δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν η Τζαστίν Ντέιμοντ. Δεν έχει καμιά βάση το επιχείρημα για πιθανή ενέδρα».

Λίγο πριν την παραίτησή της, η πρώην επικεφαλής της αστυνομίας είπε ότι η δολοφονία «ήταν αποτέλεσμα των πράξεων και της κρίσης ενός ανθρώπου».

Ο Χάριτι φέρεται να είπε στους ανακριτές ότι τη στιγμή που η Ντέιμοντ πλησίαζε το περιπολικό ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος που τον αιφνιδίασε και τότε ο Νουρ, ο οποίος καθόταν στη θέση του συνοδηγού, πυροβόλησε μέσα από το ανοιχτό παράθυρο και σκότωσε τη γυναίκα.

Ο Μοχάμεντ Νουρ, ο αστυνομικός που πυροβόλησε την άτυχη γυναίκα, αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη στους ερευνητές της υπόθεσης, ασκώντας το δικαίωμά του.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι κάμερες που βρίσκονται στις στολές των αστυνομικών, αλλά και στο περιπολικό, και πρέπει να είναι πάντα σε λειτουργία, ήταν απενεργοποιημένες. Η δήμαρχος της πόλης, Μπέτσι Χότζες υπογράμμισε σε γραπτή ανακοίνωσή της ότι «είναι ανεπίτρεπτο να μας απογοητεύουν οι κάμερες, όταν τις χρειαζόμαστε πραγματικά».

Μια συνέντευξη Τύπου στην οποία η Χότζες θα εξηγούσε την αλλαγή στην ηγεσία της αστυνομίας διακόπηκε από μια ομάδα διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτηση και της δημάρχου, όπως δείχνει ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube.

«Δε σε θέλουμε για δήμαρχο πια» ακούγεται να φωνάζει ένας άνδρας ενώ η Χότζις σκύβει το κεφάλι και προσπαθεί να συνεχίσει την ομιλία της αλλά η φωνή της δεν ακούγεται. «Η ηγεσία σου ήταν αναποτελεσματική. Αρκετά μας τρομοκράτησε η αστυνομία σου», συνεχίζει ο άνδρας αυτός.

Η αστυνομία ανέφερε την Παρασκευή ότι πήρε κατάθεση από ένα πρόσωπο που έκανε ποδήλατο στην περιοχή και είδε τους αστυνομικούς να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στην 40χρονη γυναίκα.

Τα καθήκοντα της Χάρτο θα αναλάβει ο μέχρι σήμερα υπαρχηγός της, Μεντάρια Αραντόντο.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα