Ελλάδα

Δολοφονία φοιτήτριας: Δεν βιάστηκε ο 19χρονος κατηγορούμενος λέει το Υπ. Δικαιοσύνης

Ακούστε το άρθρο

Με δήλωση του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου σχετικά με τον ξυλοδαρμό του 19χρόνου κρατούμενου στις φυλακές Αυλώνα ξεκαθαρίζει ότι υπεβλήθη σε ιατροδικαστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την ύπαρξη ευρημάτων βιασμού.

Αναλυτικά ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει στη δήλωση του:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βίας που εκδηλώνεται από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στη φυλακή, σ’ ένα χώρο που διέπεται από κανόνες και πρέπει να επικρατούν συνθήκες ασφάλειας για όλους. Σ’ ένα κράτος δικαίου τέτοια περιστατικά δεν έχουν θέση. Γι’ αυτό άλλωστε ήδη με το ν. 4322/2015 θεσμοθετήσαμε την αθροιστική έκτιση ποινών που επιβάλλονται για εγκλήματα βίας τα οποία τελούνται στις φυλακές.

Ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση: Διευκρινίζεται, κατ’ αρχάς, ότι την αρχική επιλογή του τόπου φυλάκισης δεν την κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά η Εισαγγελική Αρχή. Μόλις έγινε, ωστόσο, γνωστό ότι ο 19χρονος προσωρινά κρατούμενος Α.Λ. θα εισαγόταν στο Κ.Κ. Αυλώνα δόθηκαν ξεκάθαρες εντολές στους υπευθύνους για τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας της ζωής και της σωματικής του ακεραιότητας. Ακολούθως τοποθετήθηκε μόνος του σε κελί σε ειδικό χώρο, ξεχωριστό από τους κοινούς χώρους κράτησης, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλους κρατουμένους. Ωστόσο, συγκρατούμενοί του αφού παραβίασαν τρεις πόρτες έφτασαν σ’ αυτόν και του επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά. Ο κρατούμενος εκτός του ιατρικού ελέγχου, υπεβλήθη, μετά από σχετική παραγγελία και σε ιατροδικαστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την ύπαρξη ευρημάτων βιασμού. Για το συμβάν διεξάγεται ήδη αστυνομική προανάκριση ενώ παραγγέλθηκε εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Για λόγους προστασίας του κρατουμένου αποφασίστηκε ήδη η μεταγωγή του σε άλλο Κατάστημα Κράτησης».

Μαρτυρία κρατούμενου στην Αυλώνα: Ήμασταν 7 άτομα στον ξυλοδαρμό του 19χρονου Αλβανού – Κρατούσαμε μαχαίρια

Χθες το βράδυ ο κρατούμενος μεταφέρθηκε χτυπημένος στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και στη συνέχεια στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Δήλωσε στους γιατρούς ότι έπεσε θύμα βιασμού, ωστόσο από την ιατροδικαστική εξέταση δεν φαίνεται να αποδεικνύεται σεξουαλική κακοποίηση.

Στη συνέχεια ο 19χρονος πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στις φυλακές Αυλώνα, όπου σήμερα το μεσημέρι επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί σεξουαλικής του κακοποίησης, αυτή τη φορά στους σωφρονιστικούς φύλακες.

Σοκ προκαλεί η μαρτυρία κρατούμενου στις φυλακές Αυλώνα, σχετικά με τον ξυλοδαρμό του 19χρονου Αλβανού που κατηγορείται για τη δολοφονία της 21χρονης Ελένης Τοπαλούδη, στη Ρόδο.

«Πήρε το ελάχιστο από ότι του αξίζει», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ένας από τους νεαρούς που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του 19χρονου Αλβανού.

Αναφερόμενος στο περιστατικό, είπε ότι συμμετείχαν επτά άτομα, τα οποία και μπήκαν στον χώρο που βρισκόταν ο 19χρονος κατηγορούμενος. «Δεν παραβιάσαμε καμία πόρτα. Η πόρτα ανοίγει για τα φάρμακα, το πρωινό, το μεσημεριανό. Μην εστιάζουμε εάν ήμασταν επτά άτομα. Δεν συμμετείχαν και οι επτά. Ήταν δύο-τρεις Ρομά, ήταν και Αλβανοί», είπε.

Όπως αποκάλυψε, κρατούσαν μαζί τους και μαχαίρια. «Κανένα υπάλληλος, ούτε Θεός δεν μπορούσε να προστατέψει αυτόν τον άνθρωπο απέναντι σε επτά άτομα με επτά μαχαίρια», ανέφερε

«Ρε παιδιά φυλακή είμαστε, δεν είμαστε κάτω από το χώμα. Με σίδερα φτιάξαμε τα μαχαίρια», απάντησε στην ερώτηση πώς βρέθηκαν τα μαχαίρια μέσα στη φυλακή.

Όπως είπε, «ο άνθρωπος πήρε το ελάχιστο που του αξίζει και εγώ είμαι ληστής και θα ξαναπάω στην τράπεζα για ληστεία. Δεν έχω σκοτώσει».

Όπως φαίνεται στις εικόνες, περίπου επτά άτομα τον χτυπούν, ενώ εκείνος βρίσκεται στο κρεβάτι του κελιού του με αίματα στο πρόσωπο. Ένας από του συγκρατούμενούς του, του ρίχνει λίγο νερό στο πρόσωπο, ενώ άλλοι του ρίχνουν κλωτσιές και μπουνιές. Στο τέλος του βίντεο, φαίνεται κάποιος να του κατεβάζει το παντελόνι.

«Δεν το έκανα εγώ, ο άλλος το έκανε», ακούγεται να λέει στους συγκρατούμενούς του που τον χτυπούν σε βίντεο – ντοκουμέντο, που δημοσιεύει το protothema.gr.

Ο Αλβανός χθες το βράδυ μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και ακολούθως στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για έλεγχο. Ήταν χτυπημένος και είπε στους γιατρούς ότι στις φυλακές τον βίασαν. Ωστόσο από την ιατροδικαστική εξέταση δεν προέκυψε κακοποίηση. Μετά τον έλεγχο από τους ιατρούς διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά στην υγεία του και, όπως έγινε γνωστό, μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το συμβάν καταγράφηκε από κινητό τηλέφωνο και εστάλη μέσω αυτού σε διάφορους αποδέκτες, καθώς, ως γνωστόν, οι κρατούμενοι δεν έχουν δικαίωμα να κατέχουν κινητό τηλέφωνο, πολλώ δε μάλλον, smartphone με σύνδεση στο διαδίκτυο.

Πειθαρχική και ποινική έρευνα διατάχθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον ξυλοδαρμό του. Το συμβάν ερευνάται πειθαρχικά και ποινικά για τους κρατουμένους.

Στο κατάστημα έχει μεταβεί κλιμάκιο ανώτατων στελεχών του υπουργείου για τη διερεύνηση του συμβάντος ενώ με ειδική απόφαση ο κρατούμενος Α.Λ. μετάγεται σε άλλο κατάστημα κράτησης.

Παράλληλα δόθηκε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για πειθαρχική έρευνα σχετικά με τυχόν ευθύνες υπαλλήλων του καταστήματος.

Πηγή: protothema 

Όλη η επικαιρότητα