Ελλάδα

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Εισαγγελέας ζητά αναίρεση της απόφασης που αποφυλάκισε τον Κορκονέα

Ακούστε το άρθρο

Καλείται το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να κρίνει και πάλι την υπόθεση  – Σε περίπτωση που η απόφασή του είναι θετική υπέρ της αναίρεσης της εφετειακής απόφασης, τότε ο πρώην ειδικός φρουρός θα δικαστεί εκ νέου για την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας άσκησε αναίρεση στην απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας, με την οποία αναγνώρισε στον πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώντα Κορκονέα το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, με αποτέλεσμα να σπάσει η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης και να αφεθεί ελεύθερος.

Ειδικότερα, ο Βασίλης Πλιώτας, αφού μελέτησε το σκεπτικό της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, αποφάνθηκε ότι δεν έχει επαρκή αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα και παράλληλα έχει εσφαλμένη ερμηνεία, ως προς την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου του Επαμεινώντα Κορκονέα.

Έτσι, τώρα καλείται το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να κρίνει και πάλι την υπόθεση του Επαμεινώντα Κορκονέα και σε περίπτωση που η απόφασή του είναι θετική υπέρ της αναίρεσης της εφετειακής απόφασης, τότε ο πρώην ειδικός φρουρός θα δικαστεί εκ νέου από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο για την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Όπως είναι γνωστό ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας αποφυλακίστηκε μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, σύμφωνα με την οποία του επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκε ο ευνοϊκός υπολογισμός της εργασίας που παρείχε μέσα στις φυλακές, δηλαδή τα «μεροκάματα» που έκανε ως έγκλειστος.

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι η όποια απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου εκδοθεί για την περίπτωση του Επαμεινώνδα Κορκονέα θα αποτελέσει νομολογιακό πιλότο ως προς τα όρια και τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, καθώς μάλιστα υπάρχουν εκατοντάδες εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις.

«Εκπλήρωση ουσιαστικής θεσμικής ευθύνης» η αναίρεση για Κορκονέα, δηλώνουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής

Ως «ενέργεια εκπλήρωσης υψηλού δικαστικού καθήκοντος και ουσιαστικής θεσμικής ευθύνης» χαρακτηρίζουν με δήλωσή τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, την απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα να ασκήσει αναίρεση στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία έσπασαν τα ισόβια στον πρώην ειδικό φρουρό Επ. Κορκονέα και άνοιξε ο δρόμος της αποφυλάκισής του.

Ειδικότερα, ο Νίκος Κωσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που εκπροσωπούν την ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής την οικογένεια Γρηγορόπουλου, στην δήλωσή τους αναφέρουν:

«Η εμπεριστατωμένη αναίρεση που άσκησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της Αποφάσεως του Μ.Ο.Ε. Λαμίας ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικού στον δολοφόνο του Αλέξανδρου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, και την αποφυλάκισή του, δικαιώνει την εξ αρχής αντίδρασή μας σε αυτήν την προκλητική απόφαση, επιβράβευσης της δολοφονίας ενός αθώου 15χρονου παιδιού από ένοπλους αστυνομικούς. Η πράξη του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου συνιστά ενέργεια εκπλήρωσης υψηλού δικαστικού καθήκοντος και ουσιαστικής θεσμικής ευθύνης.

Στα 10 σχεδόν χρόνια που υπερασπιζόμαστε τη μνήμη του Αλέξανδρου κι εκπροσωπούμε την οικογένειά του, δεν έπαψαν να ενεργοποιούνται σκοτεινοί μηχανισμοί, που επιδιώκουν την συγκάλυψη του εγκλήματος και την υπόθαλψη των υπαιτίων.

Τόσο η οικογένεια του Αλέξανδρου, όσο και εμείς ως εκπρόσωποί της, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να λάμψει η αλήθεια και να επιβληθεί δίκαιη τιμωρία για το έγκλημα. Για να μην υπάρξει άλλο αθώο παιδί δολοφονημένο από όπλο αστυνομικού, για να μην υπάρξει άλλη δικαστική επιβράβευση κρατικής δολοφονίας, που οπλίζει το χέρι κάθε επόμενου Κορκονέα κι αφήνει απροστάτευτο κάθε επόμενο Αλέξανδρο».

protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα