Ηλεία

«Δώσε ζωή, είναι στο χέρι σου…» – Μήνυμα ελπίδας από τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

«Γίνε αιμοδότης- Δώσε ζωή, είναι στο χέρι σου», ήταν το σύνθημα κατά την διάρκεια της ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας για την εθελοντική αιμοδοσία.

Η ενημέρωση εντάσσεται στο πλαίσιο της εθελοντικής αιμοδοσίας που προγραμματίζει το σχολείο το επόμενο διάστημα. Μία διαδικασία που έχει γίνει θεσμός στο σχολείο, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και να αντιληφθούν τα πολλαπλά οφέλη που έχει η εθελοντική αιμοδοσία τόσο για τους ίδιους όσο και για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Αυτό το σκοπό είχε και η χθεσινή ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο από την ιατρό- υπεύθυνη του τμήματος αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Γιάννα Σταυροπούλου και την επισκέπτρια υγείας Νίκη Αργυρού.

Ευαισθητοποίηση

Η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και χθες κρίθηκε σκόπιμο να πραγματοποιηθεί αυτή η ενημέρωση στο σχολείο, την οποία παρακολούθησαν μαθητές και καθηγητές, και ενημερώθηκαν για το τι σημαίνει εθελοντική αιμοδοσία, ποια είναι τα οφέλη, ποιοι μπορούν να αιμοδοτούν, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όχι μόνο οι εθελοντές αιμοδότες αλλά και όλοι οι πολίτες οι οποίοι πρόκειται να γίνουν αιμοδότες ή ακόμη και αυτοί που δεν μπορούν να γίνουν αλλά πρέπει να γνωρίζουν.

Άλλωστε, αυτό που επισημαίνεται σε κάθε σχετική ενημέρωση, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα χρειαστεί αίμα, γιατί οι αιμοδοσίες δεν καλύπτουν μόνο τους χρόνια πάσχοντες και μεταγγιζόμενους, αλλά και τα έκτακτα περιστατικά, είτε πρόκειται για χειρουργεία, τροχαία και οτιδήποτε άλλο.

Αυτό που επεσήμανε η κα Σταυροπούλου είναι ότι οι μαθητές πρέπει να είναι ενημερωμένοι, γιατί μόνο έτσι θα ευαισθητοποιηθούν γύρω από το θέμα, γι’ αυτό άλλωστε και η ίδια πριν από κάθε εθελοντική αιμοδοσία στα σχολεία, πραγματοποιεί ενημερώσεις έτσι ώστε να γνωρίζουν οι μαθητές σε τι συμμετέχουν και γιατί πρέπει ναν γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

Η χθεσινή παρουσίαση ήταν άκρως κατατοπιστική και με την προβολή διαφανειών οι μαθητές μπόρεσαν να κατανοήσουν πλήρως τα όσα ειπώθηκαν και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, κάτι που φάνηκε και από τις ερωτήσεις τους.

Να σημειωθεί ότι την κα Σταυροπούλου και την κα Αργυρού καλωσόρισε και παρουσίασε στους μαθητές ο διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Αμαλιάδας Ιωάννης Σφυρής, ο οποίος επίσης παρακολούθησε την ενημέρωση.

Όλη η επικαιρότητα