Πολιτική

Δρ. Αυγερινοπούλου στη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης του ICC για το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για το Περιβάλλον

Ακούστε το άρθρο

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (http://www.iccwbo.gr/) και Επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (https://iccwbo.org/), μετείχε στην συνάντηση στρογγυλής τραπέζης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου για το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UN Global Pact for the Environment) που έλαβε χώρα στις 9 Ιανουαρίου 2019, στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι.

Η  εκδήλωση σχετιζόταν με το Ψήφισμα 72/277 με τίτλο «Οδεύοντας προς ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο για το Περιβάλλον» που υιοθετήθηκε στις 10 Μαΐου 2018 κινητοποιώντας μια διαδικασία διαπραγμάτευσης ενός γενικού πλαισίου για το διεθνές περιβαλλοντικό δίκαιο με στόχο την περαιτέρω εδραίωση και προώθηση του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου ως απάντηση στις πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, ως μόνιμος παρατηρητής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συγκάλεσε αυτήν την υψηλού επιπέδου συνάντηση για τη διαμόρφωση της επιχειρηματικής ατζέντας εν όψει του πρώτου γύρου ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθεί στο Ναϊρόμπι στις 19 Ιανουαρίου 2019 για το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Το πάνελ ανέλυσε το σκοπό και την επιχειρηματική προοπτική της Έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Τα κενά του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου και τα σχετικά με το περιβάλλον μέσα: προς ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο για το Περιβάλλον». Η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από δύο άξονες: α) την φύση και την εφαρμογή του Παγκοσμίου Συμφώνου για το Περιβάλλον και β) το ουσιαστικό περιεχόμενο του Συμφώνου και των θεματικών που πρέπει να ενσωματωθούν στο κείμενο, ιδωμένες από μια επιχειρηματική σκοπιά.

Όλη η επικαιρότητα