Αρθρογραφία

Δράκοι και φαντάσματα αιθαλομίχλης…

mallios_2_0_0_0_3_0_0_0.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αιθαλομίχλη,μικροσωματίδια,μονοξείδια,διοξείδια,ακόμη δε, δράκοι και φαντάσματα,είναι τα κατωρθώματα της συγκυβέρνησης ,που προώθησε και εφάρμοσε μία αλλοπρόσαλλη ενεργειακή πολιτική  και μία  κόντρα μεταξύ των εμπόρων πετρελαίου αφενός και των εμπόρων ξυλόσομπων,ξύλων κλπ. υλικών αφετέρου.

Μάλιστα, για να δημουργήσουν αυτή την κατάσταση,βάφτισαν οτιδήποτε λειτουργεί με ξύλο και διάφορα παράγωγά του ,ενεργειακά,προφανώς αγνοώντας ακόμη και την γραμματική έννοια της έκφρασης και χωρίς φυσικά να μιλάμε για μετρήσεις,στατιστικά στοιχεία και γνωματεύσεις ειδικών επιστημόνων.

Αν δεν κάνω λάθος,δεν έχει βέβαια και τόση σημασία,χρηματοδότησαν με εγγύηση του Δημοσίου την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου,παραδοσιακών τζακιών  κλπ.θερμαντικών κι σε όσες περιπτώσεις η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα ήταν αδύνατη για κοινούς θνητούς και μη κομματικούς,εφαρμόσθηκε το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης.

Ξηλώθηκαν λοιπόν καυστήρες πετρελαίου και στην θέση τους μπήκαν καυστήρες ξύλου,πυρηνόξυλου,πέλετ  και ότι άλλο φαντασθεί κανείς,ακόμη και καυστήρες καμένων λαδιών κουζίνας ή αυτοκινήτων,με το αυθαίρετο και παράνομο προσωνύμιο «ενεργειακό» και νάσου η ατμόσφαιρα,συννέφιασε και ο κόσμος χρειάζεται πλέον μάσκες.

Ακόμη και στην επαρχία,όπου καιγόταν βέβαια τζάκια,αλλά όχι με τοξικά και ανεξέλεγκτα υλικά ,συννέφιασε και μαύρισε,είδικά τα βράδια,και μάλιστα όταν έχει υγρασία και άπνοια, ακόμη  δε αναδείχθηκε το εμπόριο ξύλου,από τα δάση φυσικά ,γιατί καλλιέργεια δένδρων δεν γίνεται,σε «μπίζνα» πρώτης γραμμής,με νόμιμη ή και παράνομη υλοτομία.

Βέβαια η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη σε ξύλα και τα παράγωγά του,που ακόμη και νόμιμη άδεια υλοτομίας να υπάρχει,μάλλον είναι απλά νομότυπη και δεν προέρχεται από κάποια διεργασία εθνικού και ευρύτερου σχεδιασμού και ανανέωσης των δασών.

Και τώρα,αφού το πρόβλημα διογκώθηκε και η αιθάλη,η αιθαλομίχλη τα μονοξείδια,τα διοξείδια και τα λοιπά,τοξικά και βλαβερά τέλος πάντων,έφτασαν και ξεπέρασν τα όρια ασφαλείας,βγήκαν οι ντελάληδες του κράτους,μέσω  των ΜΜΕ  και της Αστυνομίας πιθανόν,και ζητούν περιορισμό της καύσης τζακιών,σομπών και λοιπών θερμαντικών μέσων της 10/ετίς του 1960,για το καλό μας ,όπως λένε,και για την προστασία του αναπνευστικού μας συστήματος.

Τι έκαναν δηλαδή,αφού είδαν πως το πεπτικό μας σύστημα κάπως αντέχει,έβαλαν χέρι στο αναπνευστικό,ως πιο ευάλωτο και ευπαθές,με πλάγιο και «πρόστυχο» τρόπο, κάτι μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας,ενεργειακού και μη ενεργειακού,και εν τέλει  κοροϊδίας και πειραματισμών,αυθαίρετων,χωρίς μελέτες  και χωρίς επιστημονικές τεκμηριώσεις.

Το αυτονόητο βέβαια δεν το καταλαβαίνουν,μάλλον γιατί δεν τους αφορά προσωπικά,την άμεση δηλαδή,μείωση του πετρελαίου θέρμανσης στην μισή τιμή ,έναντι της σημερινής και την προκαταβολική επιδότησή του,ώστε να ζεσταθεί ο κόσμος,μιάς και δεν συτίζεται καλά η πλειοψηφία,που δεν θερμαίνεται και καλά,ώστε να κρατάει μία ανεκτή θερμοκρασία για χειμώνα.

Προτιμούν δυστυχώς,δράκους και φαντάσματα ,αιθαλομίχλης και τοξικών αερίων.

Δημήτρης Μάλλιος

Όλη η επικαιρότητα