Ηλεία

«Δριμύ κατηγορώ» από την αναισθησιολόγο Νοσοκομείου Αμαλιάδας – Απαντά στην καταγγελία 53χρονης και συγγενών της στο υπουργείο Υγείας

Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στην καταγγελία εις βάρος της για απαράδεκτη συμπεριφορά προς μια 53χρονη γυναίκα που διεκομίσθη στο νοσοκομείο Αμαλιάδας σε κρίσιμη κατάσταση και στους συγγενείς της που την συνόδευαν, δίνει μέσω της εφ. «Πατρίς» η Αναισθησιολόγος – Επιμελητής Α’ του Νοσοκομείου Αμαλιάδας κα Αγγελίνα Καραμάνη.

Με βάση την γραπτή καταγγελία που εστάλη στο υπουργείο Υγείας στις 28 Ιανουαρίου 2019 η 53χρονη μεταφέρθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2018 με σοβαρότατο πρόβλημα υγείας «χωρίς σφυγμό και με ρηχή αναπνοή», όπως αναφέρεται. Οι συγγενείς μίλησαν για προσπάθεια «κουκουλώματος» της καταγγελίας τους (σ.σ. έγινε προ ημερών η αναδημοσίευση του περιεχομένου της από το www.apokalypseis.com) για κακή συμπεριφορά της γιατρού και ζητούν απαντήσεις από το υπουργείο και ζητούν απαντήσεις.

«Δεν εφημέρευα, είμαι όμως συνεπής»

Χθες η μοναδική, εδώ  και κάποια χρόνια αναισθησιολόγος του νοσοκομείου Αμαλιάδας κα Καραμάνη θέλησε να μιλήσει για το περιστατικό και την προσπάθεια που καταβάλλει στην  νοσηλευτική μονάδα παρά τις τεράστιες ελλείψεις. Όπως τονίζει δεν έχει ενημερωθεί όχι μόνο εγγράφως, αλλά ούτε και προφορικά για την ύπαρξη καταγγελίας, για την οποία έμαθε μέσω των δημοσιευμάτων στον Τύπο.

«Είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου εδώ και 15 χρόνια που βρίσκομαι στο νοσοκομείο Αμαλιάδας. Η 53χρονη, ήρθε ως επείγον περιστατικό στο  μη εφημερεύον νοσοκομείο Αμαλιάδας. Έχω ήδη εκτελέσει εφημερία στις 18 Νοεμβρίου για 24 ώρες και με την θέλησή μου για να υποστηρίξω το νοσοκομείο, παρέμεινα στο πόστο μου.

Δεν είχα δηλαδή εφημερία, αλλά παρέμενα για να βοηθηθεί η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Αυτό αποδεικνύεται και από τα επίσημα έγγραφα, το πρόγραμμα. Δηλαδή δεν ήμουν υποχρεωμένη να είμαι στο πόστο μου», λέει η κα Καραμάνη και συνεχίζει: «Έφυγα κάποια στιγμή γύρω στις 2 το μεσημέρι, όμως μπορούσα να γυρίσω γρήγορα ανά πάσα στιγμή. Η διοίκηση εκείνη τη μέρα έπρεπε να μου καταχωρίσει ρεπό, γιατί δεν εφημέρευα. Δεν εφημερεύαμε, ήταν ήσυχα τα πράγματα, μπορούσα να φύγω 20 λεπτά νωρίτερα».

«Ανταποκρίθηκα άμεσα»

Η κα Καραμάνη αναφέρθηκε στη συνέχεια για όσα ακολούθησαν από τη στιγμή που δέχτηκε τηλεφωνική κλήση για το περιστατικό: «Λίγο αφότου έφυγα, δέχτηκα κλήση από πολύ καλή συνάδελφο παθολόγο κα Δρόσου και ανταποκρίθηκα αμέσως. Δηλαδή, έχει σημασία και είναι τόσο κακό ότι έφτασα με μηχανάκι, όπως λέγεται στην καταγγελία;

Εκτός της κας Δρόσου, κανείς άλλος γιατρός δεν ήταν στο νοσοκομείο. Ήμουν μόνο εγώ και η κα Δρόσου. Η 53χρονη ήρθε σε κωματώδη κατάσταση. Η αδελφή της που δήλωσε ότι είναι εθελόντρια – διασώστρια φώναζε να την διασωληνώσουμε.

Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. Πρέπει να κάνουμε διάγνωση, να δούμε το ιστορικό, έπρεπε να κάνουμε αυτά που ξέρουμε και πρέπει να κάνουμε ως γιατροί. Περιμέναμε να ανταποκριθεί η ασθενής στην αγωγή που της δώσαμε. Σε αυτή τη διάρκεια, που περιμέναμε να δράσουν τα φάρμακα, εγώ βγήκα έξω. Ήμουν έξαλλη με το ΕΚΑΒ, γιατί σε μη εφημερία του νοσοκομείου, έπρεπε τα βαριά περιστατικά να τα πηγαίνουν στο εφημερεύον νοσοκομείο που ήταν αυτό του Πύργου. Και το έφεραν εδώ και δεν είναι η πρώτη φορά και εγώ είμαι εδώ και παραμένω…».

Η αναισθησιολόγος επεσήμανε στη συνέχεια ότι από την στιγμή που η ασθενής δεν ανταποκρίθηκε, ελήφθη η απόφαση να διασωληνωθεί και εξασφάλισε κρεβάτι στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Πύργου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Πύργου και την επόμενη μέρα, σύμφωνα πάντα με την κα Καραμάνη, αποσωληνώθηκε με επιτυχία.

«Που είναι το λάθος μου;»

Η κα Καραμάνη παραδέχεται ότι μίλησε έντονα στο ΕΚΑΒ, γιατί έπρεπε το περιστατικό και λόγω της σοβαρότητάς του να διακομιστεί στο νοσοκομείο Πύργου και επίσης παραδέχεται ότι αναμένοντας την ανταπόκριση στην αγωγή της ασθενούς, βγήκε έξω να καπνίσει ένα τσιγάρο.

Είπε τα εξής: «Πείτε μου τώρα. Που είναι το λάθος μου; Βγήκα για τσιγάρο ακριβώς απ΄έξω και την ώρα εκείνη έκανα παρατηρήσεις στο ΕΚΑΒ, γιατί το έφεραν σε νοσοκομείο που έκλεινε, δεν εφημέρευε. Τους ρώτησα, αν ήταν δικό τους παιδί θα το έφερναν στο νοσοκομείο Αμαλιάδας που δεν εφημέρευε;

Για ποια αδιαφορία μιλάνε; Ποια αδιαφορία από μέρους μου; Να τους στείλω πόσες ώρες είμαι στο «πόδι» για να προσφέρω; Έχω να πάρω την νόμιμη άδεια μου από το 2016, είμαι μόνη μου ως αναισθησιολόγος και δεν παίρνω ούτε τα ρεπό, για να προσφέρω, να είμαι δίπλα.

Φέρνουν ένα περιστατικό χωρίς να έχω καμία κάλυψη, χωρίς καρδιολόγο. Ναι στο ΕΚΑΒ φώναζα «γιατί το έφεραν». Ο κ. Λέντζας που ήταν τότε ο διοικητής το ξέρει πολύ καλά το περιστατικό. Μίλησα χθες με το γραφείο του σημερινού διοικητή του νοσοκομείου, γιατί τον ίδιο δεν κατάφερα να τον βρω, και μου είπαν ότι δεν έχει έρθει καμία καταγγελία, ούτε υπάρχει κάτι στην κατηγορία «καταγγελίες».

Δεν μιλάμε για τίποτα. Μιλάμε για λάσπη. Δεν έχω τίποτα στα χέρια μου, κι αυτή η λάσπη έρχεται από το πουθενά. Εγώ τη δουλειά μου την έκανα; Ζει η γυναίκα; Λέω λοιπόν στην εθελόντρια ότι εγώ έσωσα την αδελφή της.

Επίσης, επιφυλάσσομαι, από τη στιγμή που θα λάβω κάποιο επίσημο έγγραφο να κινηθώ νομικά για συκοφαντική δυσφήμιση».

Όλη η επικαιρότητα