Ηλεία

«Ανάσταση» για τον δρόμο που ενώνει τη θάλασσα με την Αρχαία Ολυμπία

Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ξανά ο δρόμος που συνδέει την Αρχαία Ολυμπία, βάζοντας τη βάσεις για σημαντική αναπτυξιακή ώθηση της ηλειακής οικονομίας.

Ο σχετικός φάκελος που παραδόθηκε στο υπουργείο Υποδομών, περιλαμβάνει οριστική μελέτη οδοποιίας, γεωλογικές και υδραυλικές μελέτες, μελέτες κόμβων καθώς και έγκριση της ΜΠΕ από τη ΕΥΠΕ.

Η εν λόγω οδός θα έχει ως αφετηρία την Εθνική οδό Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας (διασταύρωση Πλατάνου) και θα καταλήγει στην Εθνική οδό Πύργου- Κυπαρισσίας (πλησίον Καλλικώμου) και έχει μήκος 10.400 μέτρα περίπου.

Προβλέπεται η κατασκευή νέας γέφυρας στον Αλφειό ποταμό, για την οποία έχει εκπονηθεί προκαταρκτική μελέτη, καθώς και η κατασκευή δύο cut and cover στο λόφο Κοίλιαρη, ανατολικά του φράγματος Αλφειού. Το μήκος της νέας γέφυρας είναι 460 μέτρα και τα δύο cut and cover είναι μήκους 57 και 90 μέτρων αντίστοιχα. Ο προϋπολογισμός των συμπληρωματικών μελετών που απαιτούνται (στατική μελέτη γέφυρας, cut and cover, γεωτεχνικές μελέτες κλπ) για τη πλήρη ωρίμανση της συνολικής μελέτης εκτιμάται στο ποσό του ενός  εκατ. ευρώ. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός υλοποίησης του έργου ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή ενός τέτοιου έργου θα δώσει στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας άμεση και σύντομη πρόσβαση προς τις υπέροχες παραλίες της Ηλείας, μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, κάτι που θα επιφέρει και  αύξηση της παραμονής τους στην περιοχή.

Με εντολή Σπίρτζη η ολοκλήρωση της μελέτης

Πριν από μερικούς μήνες ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος απέστειλε σχετικό φάκελο-αίτημα προς τον γ.γ. Υποδομών Γ.Δέδε και επανέφερε το αίτημα στον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη στην τελευταία επίσκεψή του στo Olympia Forum στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Σπίρτζης την περασμένη Δευτέρα ζήτησε την αποστολή του φακέλου της παλαιάς μελέτης που έχει συνταχθεί από την ΠΕ Ηλείας και η οποία παραδόθηκε από τον κ.Γεωργιόπουλο στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών κ. Αντώνη Κοτσώνη προχθές, σε συνάντηση στο γραφείο του τελευταίου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και δημοπρατηθεί η ωρίμανσή της σύμφωνα με την εντολή του Υπουργού.

Επιπλέον ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας με έγγραφό του στον Υπουργό Υποδομών ζητά να χαρακτηριστεί το έργο ως εθνικού επιπέδου και να αναλάβει το υπουργείο τη χρηματοδότηση και την εκπόνηση της μελέτης και στη συνέχεια τη κατασκευή του έργου, σύμφωνα με τη βούληση και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί ένα πάγιο αίτημα της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας εν γένει παίρνει το δρόμο της πραγματοποίησής του. Η σημερινή σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με τις θάλασσες του Σαμικού, του Καϊάφα, της Ζαχάρως γίνεται από δρόμους επιεικώς ακατάλληλους, που δυσφημούν τον τόπο μας και υποβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η ΠΕ Ηλείας με μέθοδο, με επιμονή και προγραμματισμένη δουλειά και διεκδίκηση έφερε στην επιφάνεια ένα σχεδόν ξεχασμένο αίτημα της περιοχής. Η πρόθεση του υπουργού για χρηματοδότηση και ωρίμανση της μελέτης του υπουργού είναι η αρχή. Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας και θα συνεχίσουμε να τον βαδίζουμε μέχρι την οριστική υλοποίηση του έργου», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα