Ηλεία Πολιτική

Δυναμική παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, τη Φιγάλεια και του συνόλου των αρχαιολογικών χώρων της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Πρόταση για ίδρυση προγράμματος “υιοθεσίας” από δωρητές της αναστήλωσης αρχαίων μνημείων

Ιδιαίτερα παραγωγική ήταν η συνάντηση της Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γεώργιο Διδασκάλου, για την ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της Ηλείας. Ο τομέας του πολιτισμού και δη η ανάδειξη του κεφαλαίου των αρχαιολογικών τόπων του Νομού μας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Βουλευτού και συνιστά έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες ανάπτυξης του Νομού με πολλαπλαστικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία.

Τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα για την ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της Ηλείας και συζητήθηκαν σχετικές προτάσεις. Η Δρ. Αυγερινοπούλου επισήμανε ότι ο Νομός Ηλείας φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως τον Ναό του Επικουρίου Απόλλωνα, ο οποίος εμπίπτει στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας και το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα που η UNESCO το 1986 συμπεριέλαβε στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν υποστεί σημαντικές πιέσεις, λόγω της εγκατάλειψής τους και της έλλειψης πόρων για την συντήρησή τους και την κατάλληλη ανάδειξή τους. Η Δρ. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την προστασία και την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικών μνημείων, όπως η Αρχαία Ολυμπία, η Φιγαλεία, η Ακρόπολη στο Αίπυ, o αρχαιολογικός χώρος του Κάτω Σαμικού, τάφοι κοντά στη Δίβρη και το Λέπρεο, ο χώρος της αρχαίας Ήλιδας, η Μονή Ίσοβας της Τρυπητής, κ.α.. Επισήμανε, δε, ότι το στέγαστρο του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα χρήζει άμεσης αντικατάστασης από υλικά υψηλής τεχνολογίας για αποτελεσματική θωράκιση του Μνημείου από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μιας και παρουσιάζει σημαντικές φθορές, δεδομένου ότι τοποθετήθηκε το 1987. Η κα Βουλευτής ζήτησε επίσης τη συνδρομή του Υπουργείου για την συντήρηση και αναστήλωση των αρχαίων μνημείων, καθώς και την μέριμνα για τη βελτίωση των συνθηκών φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων ης Ηλείας.

Η κα Βουλευτής πρότεινε, δε, την δημιουργία προγράμματος «υιοθεσίας» αναστήλωσης αρχαίων μνημείων για την αξιοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε να αναδειχθεί το πολιτιστικό κεφάλαιο του Ν. Ηλείας, κυρίως δε να υλοποιηθεί νέος σχεδιασμός και πρόγραμμα ολοκλήρωσης της αναστύλωσης και της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Ολυμπίας, της παγκόσμιας πόλης σύμβολο του ολυμπιακού πνεύματος και της εκεχειρίας.

Ο κ. Γενικός ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει άμεσα στην έναρξη των εργασιών αντικατάστασης του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα, καθώς είναι δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα δοθούν τα απαιτούμενα κονδύλια. Παρότι η προηγούμενη κυβέρνηση τα έταζε, αλλά δεν τα έδινε, στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού σήμερα είναι η αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων και η υλοποίηση έργων πολιτισμού που θα δημιουργήσουν αντίστοιχες θέσεις εργασίας. Για την ανάδειξη του συνόλου των αρχαιοτήτων επίκειται συνάντηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της κας Βουλετού στον Νομό μας.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου με πλειάδα ερωτήσεων έχει ζητήσει την ανάδειξη των πολιτιστικών και αρχαιολογικών μνημείων της Ηλείας, καθώς και την συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών και μελετών. Μάλιστα, η πρώτη ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Δρ. Αυγερινοπούλου για να συμβολίσει τόσο την ανάγκη ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της Ηλείας όσο και την ανάγκη προβολής της ορεινής Ηλείας αφορούσε την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Φιγαλείας.

Όλη η επικαιρότητα